Erjavec v pogovoru med drugim pove, da bi lahko postal pastir ali kuhar. Foto: BoBo
Erjavec v pogovoru med drugim pove, da bi lahko postal pastir ali kuhar. Foto: BoBo

[...] katastrofalno, da v uredniški sobi, kjer naj bi bila neka zaupnost, neka politična stranka nezakonito snema pogovore.

Karl Erjavec
Ljudmila
Ljudmila Novak je prepričana, da posnetek ni prišel iz njene stranke. Foto: BoBo
Ljudmila Novak (NSi) je zavrnila povezavo med interpelacijo in posnetki
Cerar
Cerar je Erjavčeve izjave uvrstil v kategorijo tistega, kar izrečemo, ko se sprostimo. Foto: Reuters
Za Cerarja je ključno Erjavčevo sodelovanje v vladi

Erjavec je prepričan, da se je v trenutku vložitve interpelacije začela tudi osebna diskreditacija. Takšno diskreditacijo vidi tudi v objavi časopisa Svet24, ki je na spletu objavil posnetek, na katerem Erjavec tik po predčasnih volitvah leta 2014 govori o premierju Miru Cerarju in sestavljanju koalicije. Po navedbah časopisa Svet24 je Erjavec med drugim za Cerarja dejal, da "je zgodba za eno leto".

Kot je zunanji minister povedal na novinarski konferenci, je sprva mislil, da je nekdo posnel pogovore na kosilu, na katero je bil povabljen. Pozneje pa je ugotovil, da je bil pogovor posnet v uredniških prostorih medijske hiše Planet TV in da so bili tam še takratni urednik Bojan Traven, predsednica NSi-ja Ljudmila Novak, on in še predstavnik NSi-ja za stike z javnostmi.

O imenu zadnjega Erjavec ni prepričan, se pa spominja, da "je bil na vseh soočenjih Ljudmile Novak takrat v glavnem prisoten sedanji poslanec Jernej Vrtovec". "Mogoče je bil on," je dejal minister.

NSi: Ne drži
Iz NSi-ja pa so medijem sporočili, da jim je po pregledu urnikov dejavnosti med predčasnimi volitvami leta 2014 uspelo ugotoviti, da je dejavnosti Novakove 14. julija tega leta spremljal sodelavec v službi za odnose z javnostmi NSi-ja Aleš Trtnik. Ob tem so zagotovili, da Trtnik omenjenega posnetka "ni naredil, kaj šele nezakonito distribuiral".

Tudi Novakova je na novinarski konferenci dejala, da ni niti razmišljala, da bi posnetek lahko prišel iz NSi-ja. Sprašuje se, s kakšnim namenom bi to nekdo posredoval v javnost. "Interpelacija mu očita čisto neke druge stvari, ne pa šal," je pojasnila. V NSi-ju so še zapisali, da obsojajo kakršno koli kršenje varovanja osebnih podatkov, bodisi tistih, ki jih določa zakon o varovanju osebnih podatkov, bodisi tistih, ki jih določa zdrava kmečka pamet.

Erjavec napovedal kazensko ovadbo
Vendar pa jim Erjavec očita ravno to. Po njegovih besedah je "katastrofalno, da v uredniški sobi, kjer naj bi bila neka zaupnost, neka politična stranka nezakonito snema pogovore". Očital jim je celo uporabo totalitarističnih metod in napovedal, da bo vložil kazensko ovadbo.

NSi: Kako je Erjavec vedel že teden prej
V NSi-ju pa se na drugi strani sprašujejo, kako je Erjavec že prejšnji teden lahko vedel, da bo sporni posnetek prišel v javnost. Kot so zapisali, se ne morejo znebiti občutka, da gre pri tem za Erjavčev manever. Erjavec očitno želi "na domišljijsko grd način preusmeriti pozornost in krivdo na nekoga, ki argumentirano opozarja na vse njegove napake, ki škodujejo interesom države".

Erjavec je v zvezi s tem zatrdil, da ni vedel, da se pogovor snema. Da bi posnetek javnosti posredoval Traven, Erjavec ne verjame, možnost, da bi za to poskrbel sam, pa je Erjavec označil za "norost".
Traven: Objavil bi naslednji dan
Traven je za STA zanikal snemanje pogovora in poudaril, da je nekdo zlorabil uredniško pisarno zato, da bi politično obračunaval. Če bi pogovor snemal sam, bi ga objavil naslednji dan v programu, je pojasnil in dodal, da bi to sicer pomenilo, da v svoji karieri ne bi več mogel govoriti z nobenim politikom. Sprašuje tudi, zakaj bi sam hranil posnetek v predalu več kot eno leto in "šel ven z njim pred interpelacijo".

Glede očitkov, da je za posnetek vedel že prejšnji teden, pa je Erjavec danes dejal, da je prejšnjo sredo k njemu pristopil poslanec DeSUS-a Benedikt Kopmajer. Ta mu je povedal, da ga je nekdo obvestil o telefonskih prisluhih Erjavcu, na katerih naj bi ta kritiziral Cerarja. Vendar pa Erjavec, kot je zatrdil, takšnih izjav po telefonu zagotovo ne bi dajal, da pa je mogoče, da je njegov glas posnemal kateri od imitatorjev. O tej možnosti pa je v četrtek Erjavec tudi obvestil premierja.

Cerar: Pomembno je delo v vladi
Na vsebino Erjavčeve izjave se je ob robu odprtja poslovnoreferenčnega centra Iskratel v Kranju danes odzval tudi premier Miro Cerar. Dejal je, da "v zasebnem krogu, ko se ljudje sprostimo, rečemo na glas marsikaj, česar morda ne bi rekli javno". Ministrove izjave se mu ne zdijo nič posebnega, saj, kot je dejal Cerar, je zanj pomembno, kako Erjavec dela v vladi. Vlada pa ima zelo jasno smer in prioritete. "Dokler tu sodelujemo, je to zame ključno," je še poudaril.









[...] katastrofalno, da v uredniški sobi, kjer naj bi bila neka zaupnost, neka politična stranka nezakonito snema pogovore.

Karl Erjavec
Ljudmila Novak (NSi) je zavrnila povezavo med interpelacijo in posnetki
Za Cerarja je ključno Erjavčevo sodelovanje v vladi
Kdo je na skrivaj posnel Erjavca?
Erjavec v središču nove politične afere
Kdo je na skrivaj posnel Erjavca?
Erjavec v središču nove politične afere