KPK-ju so se v boju proti korupciji pridružili tudi predstavniki poslovnih združenj in nevladnih organizacij. Foto: BoBo
KPK-ju so se v boju proti korupciji pridružili tudi predstavniki poslovnih združenj in nevladnih organizacij. Foto: BoBo

"V zadnjih treh letih poteka v naših vrstah čiščenje, vsak nov član podpiše kodeks etike, deluje Častno razsodišče, mlajši menedžerji se zato bolj vključujejo, starejši pa zapuščajo združenje," pravi predsednik Združenja Manager Dejan Turk.
Od 1.200 članov so iz svojih vrst izključili sedem kolegov, v Združenju nadzornikov Slovenije s 545 člani pa še niso izključili prav nobenega nadzornika, proti dvema ali trem potekajo postopki pred častnim razsodiščem in so se umaknili, je dejala predsednica Združenja nadzornikov Irena Prijović.
Etične le ženske
"Dokler se stvari ne razčistijo, se same umikajo predvsem ženske," je pohvalila žensko držo in k takemu ravnanju pozvala tudi moške kolege. Dejala je tudi, da obstaja omejitev pri sankcioniranju slabih praks nadzornikov, kadar ti niso njihovi člani; ponekod v tujini pa nadzorniki svoje članstvo tudi "zamrznejo", kar se ji ne zdi dober zgled.
Počasno "prevajanje" praks iz tujine
Sicer Irena Prijović ugotavlja, da je združenje bolj odzivno in se opredeljuje do slabih praks, institucije pa jih pogosteje upoštevajo in sprašujejo za mnenja kot v preteklosti. Januarja 2014 bodo pripravili tudi priporočila upravam za nadzorne svete, ki jih je sicer OECD spisal leta 2009. Etični kodeks bodo preimenovali v kodeks profesionalnega ravnanja.
"Mi smo tukaj, da dvigujemo standarde, ne pa da preganjamo tiste, ki so ob poslovanju morebiti storili kazniva dejanja," je še spomnila Irena Prijović.
Etiko v vse poslovne šole
Za proaktivno preprečevanje korupcije se zavzema tudi Danica Purg, katere Poslovna šola Bled poučuje etiko že 23 let, leta 2011 pa se je pridružila Iniciativi Etos, ki na svetovni ravni deluje v okviru programa Združenih narodov "UN Globac Compact". V Sloveniji združuje 45, v svetu pa 12.000 podjetij oziroma članov. Vsi so podpisniki Deklaracije o poštenem sodelovanju, ki obravnava trajnostni razvoj, delovne standarde, odnos do okolja in protikorupcijsko delovanje.
Spremeniti način razmišljanja
V ta namen nameravajo ustanoviti tudi akademijo, na kateri bodo menedžerje, člane uprav, dodatno izobraževali tudi o komuniciranju in računovodskih mehanizmih notranjega nadzora. "Spremeniti je treba način razmišljanja, tudi poslovne šole smo odgovorne za tiste, ki jih izobražujemo," je povzela Danica Purg.
Pošteno delo se obrestuje na dolgi rok
"Pošteno delo se izplača na dolgi rok," je ocenil generalni sekretar Društva Integriteta Vid Doria. Podpredsednica Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Liljana Selinšek pa je spomnila, da je največ anomalij na področju javno-zasebnega partnerstva, saj je do krize prevladovala miselnost, da so javna sredstva neizčrpen vir.

KPK se zdaj z omenjenimi nevladnimi organizacijami povezuje pri preventivnem preprečevanju korupcije in sodeluje pri pripravi delov zakonodaje, ki se nanaša na Zakon o integriteti zakonodaje – denimo pri Zakonu o SDH-ju in slabi banki.