Ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore se je v svojem božičnem voščilu oprl predvsem na mir. Foto: BoBo
Ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore se je v svojem božičnem voščilu oprl predvsem na mir. Foto: BoBo
Geza Filo
Geza Filo poudarja, da sovraštvo, spori in delitve scefrajo in ranijo preveč življenj. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Zore je v svojem voščilu poudaril, da je Bog slišal prošnjo človeštva tako, da je poslal svojega Sina, ki se je rodil kot človeški otrok. K sodelovanju je povabil Marijo, ki je predano sprejela Božjo ponudbo, ko je dejala: "Glej, dekla sem gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi." Ljudje po opozarjanju nadškofa Zoreta potrebujejo upanje. "Ljudje potrebujemo zagotovilo, da noč ni končna usoda človeštva," je dejal.

Zato se je v svojem božičnem voščilu oprl predvsem na mir, pa tudi spravo in sodelovanje. Mir je zaželel vsem tistim, ki "božič praznujejo kot družinski praznik, saj se je tudi Božji Sin rodil v družini". Prav tako ga je zaželel "vsem preizkušenim bratom in sestram, saj potrebujejo upanje, vsem Slovencem po svetu, ki naj jim prinese košček domačnosti, bratskim Cerkvam, ki živijo iz iste skrivnosti učlovečenja, in vsem tistim, ki v naši državi odločajo, da bodo vse odločitve vodile k miru in sodelovanju".

Filo: Človek potrebuje večno ljubezen
Evangeličanski škof Geza Filo pa je poudaril, da človeška ljubezen ni absolutna in jo ogrožata greh in smrt. Človek potrebuje večno ljubezen, ki bo vzdržala v vseh življenjskih razmerah. Taka večna ljubezen je po besedah Fila samo Bog, ki se je sklonil k človeku, zato je njegovo rojstvo zagotovilo vsem in vsakomur, da se lahko v ljubezni podarja drugim.

Vsa neravnovesja, zaradi katerih trpi zdajšnji svet, so povezana s tistim temeljnim neravnovesjem, ki ima korenine v človekovem srcu. Tukaj se po njegovih besedah začenjata mir in vojna, ljubezen in sovraštvo, življenje in smrt. Božična skrivnost daje ljudem pogum, ki razširja srce, je še dejal Filo in ob božiču zaželel božični dar veselja in miru za vse.