Vraničar Ermanova upa, da
Vraničar Ermanova upa, da "bomo vsi s trezno glavo premislili, kje so meje". Foto: BoBo

"Ključni ukrep, ki ga je treba sprejeti do konca leta, da uskladimo proračunski načrt z zastavljenimi cilji, je dogovor s sindikati glede obsega sredstev za plače in pokrivanje drugih stroškov dela v javnem sektorju," je poudarila ministrica.

Poleg tega sta po njenih besedah ključni nadaljevanje strukturnih reform, kjer je izpostavila reforme na področju zdravstva in dolgotrajne oskrbe, in nadaljevanje pokojninske reforme po letu 2019.

Zahteve Štruklja niso uresničljive, svari ministrica
Ponovila je, da so v proračunskem načrtu predvideli rast stroškov dela v znesku 110 milijonov evrov za celoten javni sektor, zato je izpolnitev zahteve sindikatov po dodatnih 215 milijonih evrov odvisna od vlade kot celote, in ne zgolj finančne ministrice. A dodatno povečanje omenjenih stroškov za 215 milijonov v letu 2017 "preprosto ni opcija".

To bi namreč Slovenijo po ministričinem prepričanju vrnilo nazaj med države s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji in zelo verjetno tudi med države s previsokim primanjkljajem ter povečalo stroške financiranja javnega dolga.

"Pričakujem torej, da bomo vsi s trezno glavo premislili, kje so meje (...) kje pa z zahtevami, ki jih postavljamo, začenjamo ogrožati ekonomsko suverenost države, za katero si vsi prizadevamo - upam, da ne samo v besedah," je poudarila ministrica.