Samo iz vrst Sindikat policistov Slovenije naj bi se shoda pred ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve udeležilo okoli 600 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Samo iz vrst Sindikat policistov Slovenije naj bi se shoda pred ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve udeležilo okoli 600 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik sindikata policistov Zoran Petrovič.
32 sindikatov, pokojninska reforma, protestni shod
Bodo tudi tisti, ki opravljajo tvegana in zdravju škodljiva dela, morali delati do 65. leta? Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Posebej sem opozoril vlado, da lahko prihrani milijon evrov, če samo ukine letne razgovore z državnimi uslužbenci.

Zoran Petrovič
32 sindikatov, protestni shod, pokojninska reforma
Protestniki so bili kritični do KADa, ki naj bi "bogatel" na račun delavcev v rizičnih panogah v znesku 28 miljonov evrov. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
32 sindikatov proti pokojninski reformi

Protestniki so svoj pohod začeli pred vlado, kjer so državnemu sekretarju Milošu Pavlici predali svoje zahteve. Obiskali so tudi generalnega direktorija policije Janka Gorška, ki je od policistov prejel aplavz. Pot so nadaljevali proti železniški postaji, kjer se jim je pridružilo še 31 drugih sindikatov. Pohod so končali pred ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve, kjer je pogajalska skupina sindikatov ministru predala svoje zahteve.
Minister Ivan Svetlik je predstavnikom sindikatov obljubil, da bo sklical posebno delovno skupino Ekonomsko socialnega sveta o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Ni pa še jasno, ali se bo to zgodilo, še preden bo minister dal novi zakon vladi v presojo.

Svetlik je še dejal, da težijo k temu, bi znižali sredstva, ki jih upravljavec sklada pri vlaganju za pokojnino namenja za svoje poslovanje. Tudi ta prispevek Kada je treba znižati, ocenjujejo na ministrstvu. V prihodnje pa bodo po njegovih besedah težili k temu, da rešitve najdejo v prekvalifikaciji delavcev, saj "upokojitev ni več edini izhod" iz beneficiranega poklica.

Povzetek zahtev sindikatov na protestnem shodu:
- Nemuden začetek dialoga za odpravo anomalij;
- delavci, ki jim veljavna zakonodaja daje pravico do poklicne upokojitve, a jim zbrana sredstva na KAD-u tega ne omogočajo, morajo dobiti izplačano razliko manjkajočih sredstev;
- preprečitev bogatenja KAD-a na račun zaposlenih, ki opravljajo tvegana in zdravju škodljiva dela, slednji naj tudi dobijo prispevne stopnje, primerne škodljivim delovnim razmeram;
- zavarovanci naj dobijo izračune o bodoči pokojnini;
- vrnitev sistema dodatnega pokojninskega zavarovanja v okviru prvega pokojninskega stebra.


Policisti ne bodo popuščali

"Ne bomo popustili niti za milimeter," je zatrdil predsednik sindikata policistov Zoran Petrovič. Po njegovih besedah je to bil največji shod policistov v zgodovini Slovenije. Petrovič ni varčeval z besedami na račun "ostalih, ki podpisujejo dogovore in so mentalno, z razmišljanjem bližje vladi kot sindikatom, katerim so dolžni".
"Predajam vam eno staro sporočilo. Izbirali ste med sramoto in vojno. Izbrali ste sramoto, dobili boste vojno," je Petrovič predal trdo sporočilo.

Zadnjih 18 let so policisti izgubljali, pojasnjuje predsednik policijskega sindikata, delodajalec je za policiste v pokojninski sklad plačeval štiri odstotke bruto plače, za dostojno upokojevanje pa bi moral plačevati vsaj 21 odstotkov.
"Še več, ob pogojih, ki jih postavlja pokojninska reforma, se policisti ob taki starosti ne bodo mogli upokojevati. To pa že ogroža varnost državljanov," je še dodal in predstavil mogočo rešitev, ki naj bi ležala v potnih stroških. Mnogo policistov po njegovih besedah dobiva večja nadomestila potnih stroškov, kot samo plačo. Za poklic policista naj bi se odločali ljudje iz manj razvitih regij in se nato vozili na delo druge regije, kar prinese velike potne stroške in izčrpanost policistov.

"Kako naj v teh pogojih delamo do 65 leta?"
"Ali bo mogoče voznik avtobusa in tovornjaka v prihodnosti igral vlogo morilca na poziv", se sprašujejo v sindikatu Ljubljanskega potniškega prometa. Srž problema leži ravno v tem, kako naj zaposleni v zdravju-škodljivem, nevarnem okolju, odgovorno in varno delajo do starosti.

"Si predstavljate 60-letnika, ki s 50-tonskim tovorom drvi po Evropi. Ali pa policista na invalidskem vozičku? Kako naj posluje podjetje s 100 zaposlenimi, od katerih je polovica na bolniškem staležu zaradi nezmožnosti opravljanja svojega dela", se sprašuje predsednik sindikata LPP.
Lorber: Ta skupina sindikatov je sposobna ustaviti Slovenijo"
Lorber je že na ponedeljkovi novinarski konferenci napovedal, da s stavko lahko ustavijo delovanje države. "Dejstvo je, da je ta skupina sindikatov sposobna ustaviti Slovenijo, tako po železnici, cesti kot po zraku, in prizadeti vitalno delovanje te države. Tega si ne želim, ampak če bo situacija šla v to smer, bom storil vse, da se to realizira," je opozoril Lorber.

Kot je pojasnil Lorber, ministrstvo s predlogom sprememb pokojninske zakonodaje ne rešuje ključne problematike sistema obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki zavarovancem ne omogoča, da bi dobili primerne poklicne pokojnine. Delavci bodo morali delati dlje, to pa je po Lorberjevem mnenju v nasprotju z osnovno težnjo v zakonu, ki pravi, da imajo ti delavci zaradi tveganja oz. zdravju škodljivega dela pravico uživati poklicne pokojnine in se upokojiti prej.

Na shodu so sodelovali naslednji sindikati in sindikalne centrale:
Sindikat strojevodij, sindikat Premogovnika Velenje, carinikov, sindikat dejavnosti energetike, kabinsko osebje letalstva, potniškega prometa, prometnih pilotov, železniškega prometa, železniškega transporta, vozovnih preglednikov, vladne agencije; kemične, kovinske in gumarske industrije; železničarjev, kmetijstva in živilske industrije, tekstilne in usnjarsko predelovalne industrije, državnih organov, ministrstva za obrambo, prometa in zveznih delavcev; sindikat komunale, varovanja in upravljanja z nepremičninami; delavcev železniške dejavnosti, vzdrževalcev železniških voznih sredstev, Glosa, papirne dejavnosti, Pergam, piloti ministrstva za obrambo; sindikat vojske, obrambe in zaščite; Konfederacija 90, Solidarnost, zveza sindikatov javnega sektorja, Neodvisnost in Alternativa.

Predsednik sindikata policistov Zoran Petrovič.

Posebej sem opozoril vlado, da lahko prihrani milijon evrov, če samo ukine letne razgovore z državnimi uslužbenci.

Zoran Petrovič
32 sindikatov proti pokojninski reformi