Iniciativo, ki si prizadeva urediti poklicne pokojnine za zdaj sestavlja pet železničarskih sindikatov. Foto: MMC RTV SLO
Iniciativo, ki si prizadeva urediti poklicne pokojnine za zdaj sestavlja pet železničarskih sindikatov. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik sindikata Alternativa Zdenko Lorber je idejni pobudnik iniciative, v okviru katere se je zbralo pet železniških sindikatov, pridružili pa naj bi se jim tudi drugi sindikati, katerih člani delajo na beneficiranih delovnih mestih. Njihov namen je poskusiti z državo najti rešitve glede poklicnih pokojnin, ki bi zadovoljile njihove interese.

Veljavna pokojninska zakonodaja iz leta 2000 je nekdanji sistem drugačnega štetja delovne dobe na beneficiranih delovnih mestih pretvorila v sistem obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja, v katerega so vključeni vsi, ki 1. januarja 2001 niso imeli 25 let pokojninske dobe. Zavarovancem je bila za vsa delovna mesta enotno določena dodana doba, to je tri mesece na leto, delodajalec pa od takrat plačuje določen odstotek na individualen račun vsakega delavca.

Sindikati: Kaže, da bodo zavarovanci prisiljeni delati dlje, kar bo izničilo pridobljene pravice
Zavarovancem bi moralo biti na podlagi vplačanih prispevkov omogočeno, da za čas uveljavljanja zbrane dodane dobe prejmejo poklicno pokojnino do trenutka, ko bi izpolnili pogoje za upokojitev iz naslova obveznega pokojninskega zavarovanja. Sistem predvideva tudi prejemanje znižane poklicne pokojnine, ki bi jo upokojenci prejemali do smrti in bi služila pokrivanju razlike zaradi nižje odmerjene pokojnine iz obveznega zavarovanja.

Izračuni zdaj kažejo, da ni mogoče trditi, da bodo zbrana sredstva na individualnih računih zadoščala za izplačilo znižanih poklicnih pokojnin in bodo zato zavarovanci sistema obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja prisiljeni delati dlje, kar v celoti izniči pravice, ki jih zagotavlja zakon, opozarjajo sindikati. Poleg tega niso zadovoljni niti z novo ureditvijo, ki jo prinaša pokojninska reforma.