Cariniki stavkajo tako, da svoje delo opravljajo še temeljiteje kot sicer. Foto: MMC RTV SLO/Goran Rovan
Cariniki stavkajo tako, da svoje delo opravljajo še temeljiteje kot sicer. Foto: MMC RTV SLO/Goran Rovan
Stavka carinikov na Obrežju
Začetka stavke na Obrežju se je udeležil tudi sekretar sindikata carinikov Dušan Miščevič. Foto: MMC RTV SLO/Goran Rovan

Točno opolnoči in eno minuto so na vseh mejnih prehodih, ob sedmi uri pa tudi v vseh carinskih uradih znotraj države in generalnem carinskem uradu začeli svojo stavko tudi cariniki. Njihova stavka ne bo zgolj enodnevna, saj so se cariniki odločili, da stavkajo do izpolnitve svojih zahtev, torej do podpisa socialnega sporazuma.

Stavka na mejnih prehodih poteka ob temeljitejšem mejnem nadzoru v skladu z zakonodajo in pristojnostmi, ki jih ta nalaga carinikom med stavko.

STAVKA JAVNEGA SEKTORJA

Stavkovne zahteve:

1. Ohranitev delovnih mest v javnem sektorju

2. Pogajanja o masi plač in o delovnih razmerah v javnem sektorju za leti 2013 in 2014

3. Utrditev socialne države in ohranitev kakovosti javnih storitev

4. Spoštovanje veljavnih dogovorov in stavkovnih sporazumov

Zaposleni in sodelavci RTV Slovenija se pridružujejo stavki

Začela se je splošna stavka javnega sektorja

Dušan Miščevič, sekretar Sindikata carinikov Slovenije in vodja stavkovnega odbora, je ob začetku stavke na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje povedal, da so poleg splošnih šestih stavkovnih zahtev, ki jih je postavila koordinacija sindikatov javnega sektorja, sami izoblikovali še tri svoje. Tako zahtevajo enakopraven položaj carinske službe v postopku združevanja carinske in davčne službe, enakopraven položaj zaposlenih v carinski službi pri določitvi varčevalnih ukrepov za leti 2013 in 2014 s poudarkom na ohranitvi razmerja plač med pooblaščenimi uradnimi osebami in sprejem sistematizacije združenega organa do 30. januarja 2013 oziroma sklenitev socialnega sporazuma vlade RS in Sindikata carinikov Slovenije, ki ne bo dovoljeval odpuščanja carinikov iz poslovnih razlogov.

Kot je znano, se ob vstopu Hrvaške v Evropsko unijo, ki bo predvidoma 1. julija letos, predvideva ukinitev carinskega nadzora na naši južni meji. Vlada je carinski službi tudi bistveno bolj zmanjšala delež sredstev za delovanje kot drugim. Zato bodo cariniki stavkali vse do izpolnitve stavkovnih zahtev. Miščevič je ob stavki še poudaril: "Prepričan sem, da v Sindikatu carinikov Slovenije nimamo nobenih težav z varčevalnimi ukrepi. Zavedamo se, da smo že dali in da bo še treba kaj dati, vendar zahtevamo, da bo to breme enakopravno razdeljeno na celotni javni sektor. In v končni fazi, naj celotna družba to breme nosi enakopravno."

Sporazum je mogoč v petih minutah
Če ne bodo dosegli stavkovnega sporazuma, nameravajo v sindikatu carinikov svoje stavkovne dejavnosti zaostriti, tako da bi izvajali nekakšno kotalečo se stavko, na nekaterih točkah bi intenzivnosti stavke zmanjšali, drugje pa povečali, vse pa bo odvisno od razvoja dogodkov.

Cariniki so prepričani, da so njihove zahteve realne in izpolnjive. Po besedah Miščeviča je takšen sporazum mogoče doseči v petih minutah, za kar pa mora obstajati politična volja. Ob tem dodaja: "Če se bo vlada izmotavala, da ni sogovornik, če ne bo imela polnega mandata ali če bo odstopila, to ni problem Sindikata carinikov Slovenije in ne zaposlenih v carinski službi, ampak je to problem te vlade in te države. Mi smo bili vedno konstruktivni in za to konstruktivnost zahtevamo, da vlada RS enkrat pokaže pripravljenost, da začne nekatere probleme, na katere že vrsto let opozarjamo, tudi reševati."

Po podatkih prometnoinformacijskega centra so čakalne dobe na mejnih prehodih za tovorna vozila pri izstopu iz države precejšnje, saj je na Gruškovju treba čakati tri ure, na Obrežju pa eno uro. Na Gruškovje je čakalna doba tudi pri vstopu, prav tako tri ure.

Nekaj fotoutrinkov nočnega dogajanja na mejnem prehodu Obrežje si lahko ogledate spodaj.