Slovenija

Poudarki

  • Kongresa se je udeležilo 299 članov
  • Šušteršič: Imamo možnost, da si povrnemo ugled
  • Virant opozoril na nizko stopnjo politične kulture v Sloveniji
Gregor Virant na kongresu Državljanske liste
Kljub izgubi enega poslanskega mesta je Virant na kongresu dejal, da je poslanska skupina dobra ekipa. Foto: BoBo
       V Sloveniji obstaja prostor za sredinsko opcijo z močnimi liberalnimi elementi, kar mi smo.       
 Gregor Virant, predsednik Državljanske liste
Kongres Državljanske liste
Na izrednem kongresu Državljanske liste Gregorja Viranta se je stranka preimenovala, izvolili so novo vodstvo, sprejeli nov statut in manifest. Foto: BoBo
VIDEO
Pogovor z Gregorjem Virantom

Dodaj v

Foto: Državljanska lista brez Gregorja Viranta. Vendar le v imenu.

Izredni kongres Državljanske liste Gregorja Viranta
24. april 2012 ob 18:37,
zadnji poseg: 24. april 2012 ob 22:46
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Stranka je še mlada, vendar je prehodila težko pot. Nabrali smo si veliko političnih izkušenj. Naučili smo se tudi tega, da je politika svojevrstna obrt, ki jo je treba obvladati, če želiš biti v njej uspešen," je na kongresu dejal Gregor Virant.

Na izrednem kongresu Državljanske liste Gregorja Viranta se je stranka preimenovala v Državljansko listo in izvolila novo vodstvo. Znova je bil za predsednika stranke - kot edini kandidat - izvoljen Gregor Virant. Za podpredsednika so izvolili Janeza Šušteršiča in Aleksandro Markovič Predan.

Virant je prepričan, da je na naslednjih volitvah možno vse
Po izvolitvi je Virant dejal, da je glede na rezultate volitev Državljanska lista enotna. Glede prihodnosti stranke je dejal, da je njena prihodnost dobra. "Trenutne raziskave nas nič ne skrbijo, do volitev je še daleč, na naslednjih pa je možno vse," je prepričan stari in novi predsednik.

Na vprašanje ali bo vladi uspelo najdi skupni jezik s socialnimi partnerji glede vladnih ukrepov pa je dejal, da nekaj upanja za soglasje še vedno je. "Tudi če tega soglasja ne bo, vlada s temi ukrepi mora naprej. Prepričan pa sem, da se bodo nekateri ukrepi, zlasti na področju družinske politike in sociale pred sprejemanjem v DZ-ju še nekoliko ublažile, da bodo tudi širše sprejemljivi," je pojasnil.

Pri sprejemanju enotni
Stanka je soglasno sprejela tudi nov statut in manifest, v katerem so opredelili programske točke, strankine vrednote in načela. Izvolili so tudi razširjeno članstvo sveta in izvršilnega odbora. Volilnega kongresa se je udeležilo 299 članov.

Preberite tudi MMC-jev intervju z Gregorjem Virantom:
"Ne bomo se javno prepirali, tega so imeli državljani dovolj"

V uvodnem nagovoru je Virant dejal, da je vstop v politiko za stranko "pomenil žrtvovanje in izbiro težje življenjske poti izmed več možnosti". Virant je glede imena pojasnil, da so se sicer znašli pred dilemo, vendar na koncu izglasovali ime Državljanska lista.

"Umazanega perila" ne bodo prali v javnosti
Virant je še poudaril, da želijo biti korekten koalicijski partner glede spoštovanja koalicijske pogodbe, hkrati pa bodo ohranjali tudi svobodno razmišljanje in bodo vedno jasno povedali svoje mnenje in glasovali v skladu s svojim stališčem. Dodal je, da v koaliciji ne bodo "vedno enotnega mnenja, vendar umazanega perila ne bodo prali v javnosti".

Glede odnosa z opozicijo je Virant dejal, da je "politična kultura v Sloveniji žal še vedno na tako nizki ravni, da je v opoziciji, z redkimi izjemami, rušenje vlade pomembnejši cilj od prosperitete države in državljanov". "To je žalostno," je bil kritičen Virant, med svetlimi izjemami v opoziciji pa je izpostavil Boruta Pahorja.

Minister Šušteršič je o stranki dejal, da imajo zdaj odlično možnost, da gredo naprej in si povrnejo ugled, ki so ga po njegovem mnenju že imeli in ga znova lahko pridobijo.

DLGV ustanovljen oktobra lani
Državljanska lista Gregorja Viranta je bila sicer ustanovljena mesec in pol pred lanskimi predčasnimi državnozborskimi volitvami, na ustanovnem kongresu stranke pa je bil Virant izvoljen za predsednika, Janez Šušteršič pa za podpredsednika.

Javnomnenjske raziskave so na začetku listi napovedovale lepo prihodnost, na koncu pa je podpora nekoliko padla in stranka je v parlamentu zasedla osem poslanskih sedežev. V nadaljevanju je zavrnila sodelovanje z relativnim zmagovalcem volitev Zoranom Jankovićem in vstopila v koalicijo s strankami SDS, SLS, DeSUS in NSi.

V začetku aprila je Lista Virant ostala brez poslanca Ivana Vogrina. Zaradi dolgov, ki naj bi jih ustvarilo njegovo podjetje so ga namreč pozvali k odstopu, Vogrin pa je stopil med samostojne poslance.

Barbara Grm
Kongres Državljanske liste
Jani Soršak na kongresu Državljanske liste
Gregor Virant z ženo na kongresu Državljanske liste
Kongres Državljanske liste
Prijavi napako
Komentarji
viljam_s
# 24.04.2012 ob 18:56
Hkrati pa me zelo čudi, ko se ljudje čudijo kako je šel Virant skupaj z Janšo. Tukaj se vidi nerazgledanost Slovencev, ki preprosto ne dojemajo da imajo Liberalne stranke več skupnega z Ljudskimi kot socialističnimi. Kdor pozna Evropske tokove mu je jasno, da liberalci grejo skupaj z Ljudskimi - tako je v VB, Avstriji, Danski in marsikaterih drugih državah, ki so nam lahko za vzgled.
In zakaj je tako? Zato ker je največji temelj zahodne družbe svoboda v gospodarskem udejstvovanju - zakoni, ki se tičejo gospodarstva zadevajo vse nas - čisto vse. Zakoni o posvajanju otrok in porokah ljudi pa zadevajo le manjše družbene skupine - zato je povsem jasno, da vsaka stranka gre skupaj s tisto stranko kjer se najbolj ujame v gospodarskem programu - saj le-ta predstavlja ključni temelj čisto vseh prebivalcev.
G.Bruno
# 24.04.2012 ob 19:10
Virant: Vstop v politiko je za stranko pomenil žrtvovanje

Želim si, da se nebi toliko politikov žrtvovalo za Slovenijo !
jurica
# 24.04.2012 ob 18:43
Novinarji na tokratnem kongresu Državljanske lista Gregorja Viranta očitno tokrat niso zaželjeni. Slednji so namreč morali zapustiti kongres.
tomaz1974
# 24.04.2012 ob 19:04
viljam_s
Tu se pa strinjam s tabo.
Gospodarska politika, ki jo vodi DLGV, resnično zadeva vse nas: eni bodo postali še bolj bogati, drugi pa še bolj revni.
Ampak ne verjamem, da se večina Virantovih volilcev tega zaveda.
19|Žan|92
# 24.04.2012 ob 18:42
DLGV gre na naslednjih volitvah tako ali tako na smetišče zgodovine.
diazepam
# 24.04.2012 ob 19:02
Torej naj pogledam kam....na Madžarsko ?
menitosi
# 25.04.2012 ob 01:55
Kaj ko bi vsi ki tukaj komentirajte raje prebrali kakšno knjigo, kaj ustvarili, pomagali sosedom. Vsi dnevno porabimo/porabite čist preveč časa za poslušanje nesposobnežev v politiki in hujskaških medijev.

Državo imamo zato, da delamo v skupno dobro in ne da se med seboj tolčemo. Priznam, ko spremljam novice se mi izjemno dvigne pritisk. Velik del so krivi mediji s svojo senzacionalistično in negativistično držo. To se vendar gleda, ne dobrih zgodb kajne.
zalka gk
# 24.04.2012 ob 21:03
Gospodje, ki nas kličete k morali,
rešujete iz greha nas in zmot,
mar ne bi koščka kruha prej nam dali,
ki je začetek blagra in dobrot?

Pri sebi ljubiš vamp,
pri nas pa blesk srca,
zapomni si za vselej to modrost:
vse skup ni nič
in če obračaš še tako,
nNajprej želodec, potem šele krepost!

Človeštvo zmučeno v roke si seže,
ko si od hlebca vsak svoj kos odreže.
Gospodje, ki nas kličete k morali …

Fran Milčinski - Ježek
koksli
# 24.04.2012 ob 20:52
slo
A ti si tudi napačno številko prepisal?


Hehe, ne, kar priznam, da sem deklariran naivni idiot.
pd
# 24.04.2012 ob 21:39
napačno razmišljanje g. Virant. Če hočeš bit v politiki uspešen moraš biti baraba. In vam, se mi zdi, gre prav dobro, če ne odlično.
slofbi111
# 24.04.2012 ob 19:53
Jethros
Ja nadaljuj
diazepam
# 24.04.2012 ob 18:56
Dajmo naprej z vašim programom liberalizacije - udarite po ZZZSju, udarite po državnem penzijskem skladu, liberalizirajte tržišče in odprodajte spolitizirano, skorumpirano državno lastnino, ki v Sloveniji povzroča samo gorje in afere.

A se ti hecaš, malo poglej okoli po svetu, a se nisi ničesar naučil. Pretiran gospodarski liberalizem vodi v anarhijo s peščico nenormalno bogatih in večino nenormalno izkoriščanih. Kdaj boste nekateri to ugotovili ? Svet potrebuje več države, ne manj, več regulacije, ne manj !
jurica
# 24.04.2012 ob 18:51
@viljam_s
Bilo je leto 1991: Gospod Lojze Peterle odnese iz takratnega parlamenta Titovo sliko in izjavi takrat velike besede: SLOVENIJA BO V DESETIH LETIH POSTALA DRUGA ŠVICA!
Danes, po dvajsetih letih se vam Slovenci dragi Lojze zahvaljujemo za takratne tako velike besede in globoke misli, zato vas iskreno naprošamo: Dragi Lojze, prosim prinesi nazaj tisto Titovo sliko. Dosegli smo Švico, postali smo goli in bosi, pokradli ste nas, ogoljufali dostojanstva, zato dragi Lojze, prinesi nazaj tisto sliko, da postanemo zopet hlapci in bomo živeli v taki »bedi« kot pod Titom. V tisto bedo hočemo, v kateri je delavec imel dostojanstvo in spoštovanje, ker je vsak delavec lahko šel na počitnice, imel redno in dostojno plačo, direktorji pa so se takrat do delavcev obnašali dostojanstveno in ni bilo mogoče krasti kot danes. Razmerje med najvišjo in najnižjo plačo je bilo takrat 5:1, danes pa je 30:1!
Čistilke, šoferji, delavci, uradniki, kmetje, direktorji - skratka vsi, kateri so imeli pridne roke, so si lahko takrat zidali hiše. Zato dragi Lojze, prinesi nazaj tisto Titovo sliko,ker nam je zadosti te vaše Švice. Lepa hvala in sprejmi pozdrave od Slovencev, posebej pa od golih, lačnih in ubogih delavcev, katerim je zadosti vaše švicarske bogatije in vaše zahodne svobode.
Jethros
# 24.04.2012 ob 19:47
slofbi111:
Aj kako resnica boli...Virantovi previrantizmi:
1. naš pogoj za vstop v katerokoli koalicijo so resorji notranjega, zunanjega in finančnega ministrstva
2. imamo odlično ministrsko ekipo, v kateri bi sam zasedel mesto ministra za pravosodje
3. četudi bi se med dogovarjanjem z relativnim zmagovalcem ministrstva delila drugače, pa absolutno ne sme dobiti resorje notranjega in pravosodnega ministrstva stranke, ki imajo kakršnekoli sume korupcije nad sabo, to velja tako za Jankovića kot Janšo
4. (v zadnjem soočenju na POP TV): Janeza Janše ne želim videti na premierskem stolčku
5. mi stojimo za svojimi stališči

Nadaljujem?
Koun
# 25.04.2012 ob 08:43
Bolj prikladno ime bi bilo "Trojanski jajček" :-)
bozz
# 24.04.2012 ob 23:27
Virant: Naučili smo se tudi tega, da je politika svojevrstna obrt, ki jo je treba obvladati, če želiš biti v njej uspešen

Očitno ste se naučili, ja.
obeliks
# 24.04.2012 ob 22:19
Ta strranka je podružnica SDS in nič več kot to. Virant je le vršilec poslov predsednika stranke, pravi predsednik je Janez Janša!
slofbi111
# 24.04.2012 ob 20:42
Jethros
Tole s tožilstvom so res mutne vode.
koksli
# 24.04.2012 ob 20:38
Jaz sem vas volil prvič, zadnjič in nikoli nikoli več!
Jethros
# 24.04.2012 ob 20:12
Nikec3:
A so državljani zaračunali 3x avtoceste?
A so državljani tajkunizirali državna podjetja, da smo jih prodali za WC papir?
A so državljani talali mega kredite?
A so državljani na položajih, ko lahko sedijo v poslanskih klopeh, nadzornih svetih, da predavajo in prejemajo več plač?

Ali politika?
Konec despotizmu
# 25.04.2012 ob 07:45
Nekaj vam je odpadlo, zdaj pa s**zdite na odpad zgodovine. Vsi isti, vsi gnili...politiki.
djmiki
# 25.04.2012 ob 05:38
dj Virant ne serji z izjemo kakega ste vsi za na smetišče
zmagoslav
# 24.04.2012 ob 23:24
ja pa zanimivo. mariniča naganja po isti poti kot svojega poslanca in Simčiča. Zakaj še sebe ne nažene tudi on je pogojno obsojen za kaznivo dejanje!
358clenKZ
# 24.04.2012 ob 21:47
V bananasloveniji ima ameriški ambasador svojo stranko.
simona hamer
# 24.04.2012 ob 21:11
MATI ČLOVEKA

Bolje bi bilo, če bi rodila zimo črno, o mati moja,
kot mene.
Ko bi rodila medveda v brlogu, kačo na dračju.
In če bi poljubila kamen, bolje bi bilo, kot moj
obraz,
bolje bi bilo, če bi me dojila zver, kot žena.

In če bi rodila ptico, o mati moja, bila bi mati.
Bila bi srečna, s perutjo bi ogrela ptico.
Če bi rodila drevo, drevo bi spomladi oživelo,
razcvetela bi se lipa, zazelenel bi šaš od pesmi tvoje.

Pri nogah bi ti počival jajček, če bi bila mati ovčici.
In čebljanje tvoje in tvojo bolečino bi razumela
ljubka živalca.
Tako pa stojiš sama in sama deliš molk z grobovi;
grenko je biti človek, kadar se nož s človekom brati.

Vesna Parun
(Prevod: Veno Taufer)
boomslang
# 24.04.2012 ob 21:10
wau... Koliko ene debate... Pa koga sploh se zanima, neka tretjerazredna strankarska podruznica...
Jethros
# 24.04.2012 ob 20:17
slofbi111:
A ti je že zmanjkalo normalnih stavkov, da si posegel po Jankoviću in me označil za vojačka ter napisal, da se speljem? Lepo sem ti napisal, da smo nasprotovali podelitev resorjev notranjega in pravosodnega ministrstva tako PS kot SDS...
Zdaj, ko sem ti to napisal drugič, boš razumel kaj več ali boš dalje nabijal infantilne komentarje?
slofbi111
# 24.04.2012 ob 19:58
Jethros
Pa čudne frizure imajo, kajne?
jarovit
# 24.04.2012 ob 19:51
@ankka....Ob naslednjih volitvah te stranke tako ali tako ne bo več skupaj s še eno ali dvema.
šurda
# 25.04.2012 ob 09:57
kralj matjaž
Kakšni pionirčki smo ?,ma daj nehaj !,ti pojdi v arhiv in
si oglej kaj je trdil Gregor Virant pred volitvami,samo to !
Jethros
# 25.04.2012 ob 09:54
kralj matjaž:
Ravno mi nismo pionirčki, kot nas cel čas brezpredmetno označuješ. Dejstva, katera vam z lahkoto mečemo pod nos, vas sploh ne zanimajo, važno je lapanje o neki užaljenosti, ker Virant ni šel v koalicijo z Jankovićem. Igro, kakšno je vodil, te sploh ne zanima, važno, da je izbral tvojega favorita, ga ustoličil tam, kamor ga pred volitvami sploh ni želel več videti, mu podaril vse, kar je pred volitvami pogojeval, da ne sme dobiti v roke ne PS zaradi sumov, ki visijo nad Jankovićem, ne SDS zaradi Janše, ki je že v sodnem postopku zaradi korupcije.
Briga tebe, če je požrl vse pogoje in s tem dobesedno nategnil večino lastnih volvk in volivcev, ki so jasno pokazali svoje razočaranje s hitrim in drastičnim padcem podpore.
Briga tebe, če je politik ala Virant pred volitvami dobesedno lagal, glede na to, kar je kasneje storil.
Važno ti je, da brez argumentov, ker ne moreš slednjih dejstev zanikati, enostavno lapaš o pionirčkih, sam pa se zgleda še zavedaš ne, kakšen pionirček si šele sam, ko vse te laži podpiraš. Za Jankovića se vsaj meni j***, že zaradi sumov se mi ni zdel primeren, kaj šele zaradi sodnega postopka koruptivnega dejanja, v katerega je vpletena oseba, ki si jo pa brez pomislekov volil.
Malo se zamisli, kdo je pionirček.
šurda
# 25.04.2012 ob 09:24
Ena sama je MORAL Gregorja Viranta,a samo v besedi,
drugače pa zvesto sledi optožencu Mednarodne Korupcije
Ivanu Janezu Janši,kar se je spet videlo pri Branku Mariniču
SDS, Gregor Virant,ga roti naj odstopi,a to so samo besed,
besede in nič drugega ! Če bi bil mož besede bi takole rekel
Ivanu Janezu Janši,odstarni Branka Mariniča iz stranke,ali
pa mi zapustimo koalicijo voljnih ! A tomse seveda ne bo
zgodilo,saj je oblast presladka,tudi za Gregorja Viranta !
Jethros
# 25.04.2012 ob 09:13
"Stranka je še mlada, vendar je prehodila težko pot. Nabrali smo si veliko političnih izkušenj. Naučili smo se tudi tega, da je politika svojevrstna obrt, ki jo je treba obvladati, če želiš biti v njej uspešen," je na kongresu dejal Gregor Virant.

Res je, vse je res g. Virant. Naučili ste se spletkarjenja, ki vas ponese na visoka mesta v politiki, spletkarjenje, ki prinaša točke. Pri Borutu Pahorju se je lepo videlo, kaj pomeni konsenzualna politika, želeti dobro tudi na račun točk, ki se jih hitro izgubi.
Vi ste jih sicer tudi hitro izgubili, ampak vaša prihodnost ni vprašljiva. DL je podaljšek SDS, pod vašim vodstvom in zaradi vašega vodenja s figami v žepu je Pavliha izstopil, Soršaka ste pa odrezali ter s tem podarili MNZ in tožilstvo v paketu osebi, katere šef je v sodnem postopku zaradi korupcije, VI g. Virant, pa ste še leta 2005 govorili, kak bi se moral javni funkcionar umakniti s svoje funkcije, če bi bil pravnomočno obtožen, dokler se zadeve ne razrešijo.
Pa ste takemu funkcionarju pomagal na premierski stolček in mu v roke dali vse organe pregona. No, sodnije mu niste dali, pa vendar je to zgolj zadnja stopnica, namreč organi pregona lahk mirno ostanejo pod to stopnico. Res velika etika in morala z vaše strani.
Veliko ste se naučili, čestitam.
kanalija
# 25.04.2012 ob 00:47
previranti so prevaranti, makar še 10 menjav imen. Smo ovce vendar ne tako neumne kot nas dojemajo mario in boris kopitar..
monte
# 24.04.2012 ob 23:15
"...je Virant dejal, da je "politična kultura v Sloveniji žal še vedno na tako nizki ravni, da je v opoziciji, z redkimi izjemami, rušenje vlade pomembnejši cilj od prosperitete države in državljanov". "To je žalostno","

Glej no, kdo govori o politični kulturi. Pa o RUŠENJU VLADE!?

Če bi blo manj "politične nekulture" prejšnje opozicije, pa če ne bi od prvega dne Pahorjeve vlade SDS & Co. rušili Pahorja in njegovo vlado, če ne bi rušili pomembnih reformnih zakonov (idealnih žal nikoli ne bo), bi bla situacija v Sloveniji danes že malo boljša. Še isti večer, ko je na prejšnjih volitvah zmagal Pahorjev SD, je prevzvišeni JJ pred kamerami že napovedoval (grozil) s predčasnimi volitvami. Kje je bil takrat njegov čut za "prosperiteto države in državljanov" ???
A še kak optimist v tej državi verjame, da bo Virantova stranka na naslednjih volitvah prišla v parlament? Ne se hecat. Niti Virant, niti stranka ne bo prestopila praga. V tem primeru se bo jasno pokazalo, da še vedno drži rek: "Vsak osel gre samo enkrat na led." Virant si bo vsekakor še želel na led, samo "osli" mu ne bodo dali dovolj glasov.
krejzi
# 24.04.2012 ob 21:43
Virantova Lista = Kekci.
kurentac
# 24.04.2012 ob 21:26
Jethros
Si ti v resnici Jurček al Damjan ?
Coen
# 24.04.2012 ob 20:41
Na kozlanje mi gre.
Daisy_3001
# 24.04.2012 ob 20:39
DRŽAVLJANSKA GLISTA?
A ni to mal nenavadno ime za stranko, buahahaha.
lojal
# 24.04.2012 ob 20:18
Vstop v politiko je za stranko pomenil žrtvovanje
Kaj bluziš Virant? Vstop v politiko za stranko pomeni skrb za svojo rit. Pa kdo misliš, da ti še verjame?
viljam_s
# 24.04.2012 ob 19:07
jurica
Peterle je to obljubil v primeru, da bodo Slovenci sprejeli nov svobodni način gospodarstva. Slovenci sami so nato leta 92 izvolili ekonomske analfabete - Drnovška, Ropa in podobne gospodarske kriple, ki so nam potem vladali celih 12 let.
Še več - trdim, da so ti ljudje načrtno naredili tak sistem preprosto zato, da bi se ljudem demokracija in svobodno gospodarstvo zagravžalo - in tipičen primer tega ste prav vi. Vi ne dojemate, da je zadnjih 20 let Slovenija še kar nadaljevala s Socializmom - in ni kapitalizem tisti, ki se v Sloveniji ponovno sesuva - temveč socializem. Drnovšek, Rop, Pahor niso peljali te države po nič drugačni poti kot so prej Jugovino. Razlika je bila samo v tem, da so jahali konjunkturo in nismo imeli zraven pripetih drugih republik, ki bi nas bremzale.
Tako, da mnogo vode bo še preteklo preden boste Slovenceljni videli kaj je to kapitalizem v svoji normalni obliki. Za sebe pa lahko rečem samo to - videl in delal sem mnogo kje - in dejansko to v Sloveniji ni kapitalizem - temveč socializem na steroidih.
Kar se pa Švice tiče - spet kažete svojo neizobraženost - tam so plače v razmerjih tudi 1:100 ali 1:1000. Kajti Švicarji kot narod so LIBERALCI - vsak bo spal kot si bo postala - njim je jasno, da čistilka ne more imeti samo 3x manjše plače kot direktor podjetja - kam pa to vodi????
Aaron
# 24.04.2012 ob 18:58
jurica, da nisi slučajno zgrešil temo?
diazepam
# 24.04.2012 ob 18:51
Lupus pilum mutat, non mentem. — “Volk dlako menja, narave nikoli.”
zalka gk
# 25.04.2012 ob 19:26
Grozni ljudje

Ljudje, ki imajo, kar želijo, zelo radi govorijo ljudem,
ki nimajo.
Kar si želijo, da si tega pravzaprav sploh ne želijo.
In jaz si želim, da bi lahko vse te ljudi stlačil v mračen
dvorec nekje
ob Donavi in najel kopico sposobnih vampirjev, naj
jih strašijo.
Sploh me ne moti, da imajo veliko denarja. In kako ga
zapravljajo,
mi je čisto vseeno.
Ampak naj vsaj priznajo, hudiča, da ga imajo radi. Vseeno.
Ampak ne, nihče od njih ni zmožen
priznati, da je kar fino, če si premožen.
In če slučajno bogataš od mastne rente živi,
misli, da mora kar naprej razlagati, kako težko se je
prebiti skozi mesec dni.
Če še tako bi se jih trudili ujeti,
jim z davki prav ničesar ni mogoče spleti.
Ja, seveda, modrujejo pa radi vsi bogati.
Pravijo, da denar ni vse in da ga tako sli tako ni
kje pobrati.
Nekateri ljudje so si ga prigarali.
Spet drugi so ga podedovali.
A od koderkoli se je že ta kup denarja vzel,
o njem čvekajo, kot da bi že na daleč smrdel.

Mogoče je bogastvo res en vir prekletstva,
ampak sam bi prav z veseljem vzel nase vse te muke, če
bi pri tem
dobil še vse blagoslove zlatega nasledstva.
Edine neozdravljive težave bogatašev so tiste, ki jih
denar ozdraviti
ne more,
ampak prav take težave so še bolj mučne, če nimaš
finančne podpore.
Seveda so v življenju stvari, ki se jih z denarjem ne da kupiti,
a je hkrati smešno, veste …
Ste jih kdaj brez denarja skušali dobiti?

Ogden Nash:
Prevedla: Urša Vogrinec
simona semenič
# 25.04.2012 ob 13:50
Vse, kar imam, je glas,
da odvije prepognjeno laž,
romantično laž v možganih
čutnega povprečneža,
in laž Oblasti,
katere stavbe otipavajo nebo:
države kot take pač ni
in nihče ni otok sam zase;
lakota ima le en obraz
za občane ali varnostne organe;
smrt premagamo samo z ljubeznijo.

Nebogljen pod plaščem noči
leži naš svet v omami;
vsepovsod, navkljub temu,
ironične svetlobne osti
poblisnejo, ko si Pravični
predajo sporočila:
naj še sam, ki sem kot oni
iz Prahu in Erosa ustrojen
in ki me oblega isti par -
zanikanje in obup,
pokažem pritrdilen žar.

W. H. Auden: 1. september 1939 (odlomek)
prevedel Uroš Mozetič
DREADLORD
# 25.04.2012 ob 13:30
naj bodo samo lista, ker z državo nimajo veliko veze.
kva dogaja
# 25.04.2012 ob 08:59
So tudi izjemno hitri pri spreminjanju mišlenja in prelamljanju obljub, pravi politiki.
sanja25
# 25.04.2012 ob 08:44
Politika in delovanje možganov

Običajna predstava o sodobni demokratični politiki temelji na prepričanju, da gre v politiki za tekmovanje med idejami, pri čemer državljani razumsko vrednotijo posamezne pobude in se do njih opredeljujejo. Psiholog Drew Westen v knjigi Politični možgani: vloga čustev pri odločanju o usodi države (The Political Brain: The Role of Emotion in Deciding the Fate of the Nation (PublicAffairs, 2007)) zagovarja nasprotno trditev, da v politiki v resnici ne gre za trg idej, ampak za trg čustev, česar se po njegovem mnenju vsaj v ZDA republikanci tradicionalno bistveno bolj zavedajo kot demokrati.

Knjigo začenja s povzetkom raziskave, v kateri je s sodelavci pokazal, da iste politično relevantne informacije privrženci različnih strank dojemajo in doživljajo različno. V napravi za spremljanje aktivnosti posameznih delov možganov so petnajstim privržencem demokratov in enakemu številu podpornikov republikancev predvajali protislovne izjave vidnih politikov obeh strank in za primerjavo še nevtralnih znanih osebnosti. Nato so morali oceniti, kako nekonsistentne se jim zdijo posamezne izjave.

Pričakovano niso imeli težav pri prepoznavanju protislovij v izjavah politikov nasprotne stranke, bistveno manj strogi pa so bili pri enako nasprotujočih si izjavah njim bližjih politikov. Seveda takšni rezultati niso nič nenavadnega, bolj so zanimive ugotovitve, kaj se je dogajalo v glavah poskusnih oseb. Raziskovalci so opazili, da ima oseba ob soočenju s potencialno neugodno izjavo ljubega politika sprva negativen čustveni odziv, ki sporoča, da je nekaj narobe, a ga hitro utiša in premaga izliv pozitivnih čustev. Kot pravi Westen, se v tem primeru sprožijo podobni mehanizmi nagrajevanja s pozitivnimi občutji kot pri odvisnikih ob zaužitju droge.

Poanta poskusa je po Westenu v ugotovitvi, da za prepričane pripadnike posamezne stranke racionalni argumenti štejejo bolj malo. Napake vidijo le pri konkurentih, pri politikih, ki so jim čustveno bližje, pa možganski obrambni mehanizmi zameglijo trezno presojo. Zato po prepričanju Westena v politiki v resnici ne gre za spopad idej, ampak za spopad čustev.

vir: http://www.kvarkadabra.net/article.php/P
olitini-mozgani-Spopad-custev-ne-idej
Optima
# 25.04.2012 ob 05:53
Vilijam S
Liberalno gibanje nima blage veze s liberalnim kapitalizmom, saj je liberalno gibanje obstajalo še pred samim kapitalizmom sevi tega gibanja pa so v francoski revoluciji. To razmišljanje, ki se je pojavilo pri tej obliki se je nato prvo razširilo v Ameriki kjer so nato sami američani doddali tudi svoj pečat. Šele kasneje se je pojavil liberalni kapitalizem, ki pa se je izkazal za premalo donosnega in ga je zamenjal neoliberalni kapitalizem katere probleme le tega vidimo sedaj v tej krizi. Za obe obliki kapitalizma pa naj bi obstajala neka nevidna roka (v obliki svobodnega trga kjer vse poteka po pravilu totalnega tekomavnja glede cene in kvalitete izdelka). Svobodni trg ne obstaja in nikoli ni obstajal tako kot sama nevidna roka tega trga. To je dokazal Stiglitsz.
Tanatos
# 25.04.2012 ob 01:53
Bežno potovanje


In tu in tam. Le bežno potovanje.
Drevo in stolp. In hiša. Gora. Hrib.
Kot žalost mrzla. Kakor tihe sanje.
Odhajaš. Truden in težak utrip.Postaja. Restavracija. In listje
se siple raz kostanje preko miz.
In tista dama. Tiha je in sama.
Pogled. Rjavo listje. Bežen vtis.
Tujina: kot jesen in kot neznanka
vsa bežna, mrzla. Tu pri nas topló.
Lete že listje. Proti Karavankam.
Tunel: v poltemi sije nje oko.

Srečko Kosovel: Bežno potovanje
Kazalo