Protestniki so pritožbe prebrali na sedežu banke NLB. Foto: BoBo
Protestniki so pritožbe prebrali na sedežu banke NLB. Foto: BoBo
New York
Eden izmed sloganov protestnikov na Wall Streetu je tudi: Zbudi se. Foto: Reuters
Pred protesti

Približno 20 podpornikov Skupščine 15O se je zbralo pred sedežem Nove Ljubljanske banke (NLB) na Trgu republike v Ljubljani, kjer so izrazili nasprotovanje "izkoriščevalskemu kapitalističnemu sistemu". Pritožbe so nato prebrali še v prostorih banke. Varnostniki jim tega sprva niso dovolili. Zaradi tega je prišlo tudi do nekaj prerivanja. Vstop je bil udeležencem protesta nato dovoljen. Udeleženci protesta so se med prebiranjem zahtev z varnostniki tudi prepirali, saj snemanje s kamerami in fotografiranje nista bila dovoljena.

Poročali smo:
- OccupyLJ v klepetalnici: "Če bi volitve kaj spremenile, bi bile prepovedane"
- Po prerivanju vendarle vstopili v banko: "Nismo blago v rokah bank in politikov!"

- Okrogla miza o družbeni odgovornosti gospodarstva: "Ekonomska nuja je solidarnost pahnila v brezno."


Izhodov iz krize je več
Predavatelj na ljubljanski fakulteti za družbene vede Andrej Kurnik, ki se je udeležil današnjega shoda, je na Trgu republike opozoril, da so nas finančne institucije s svojo logiko razlaščanja skupnega bogastva pripeljale na rob propada. "Ta rob propada se že vidi kot generalizirana revščina," je poudaril. Po njegovih besedah smo prišli do točke, "ko se lahko finančne institucije umaknejo in se spremeni paradigma ali pa bomo vsi postali del tretjega sveta." Dejal je, da na sedaj obstajata dve alternativi. Prva je, da se "dokapitalizira banke in finančne institucije ter da ljudje, ki niso povzročili krize plačajo zanjo." To po Kurnikovem mnenju pomeni, da bo velik del sveta postal "ubožnica." Druga in boljša možnost je po njegovih besedah, da se "dokapitalizirajo ljudje" in skupna blaginja. Dejal je, da moramo zaustaviti politiko zategovanja pasov in povedati, da to ni edini izhod iz krize. "To, da ljudje umirajo pred vrati bolnišnic, ker jih zapirajo zaradi politike zategovanja pasov, ni rešitev," je še poudaril.

Predstavnik IWW Irfan Beširević pa je dejal, da želijo z današnjim shodom in sobotnim protestom predstavniki gibanj opozoriti, da davkoplačevalci ne želijo dokapitalizirati bank, ki so krive za sedanji kapitalistični sistem. "Če bomo slovensko javnost prepričali, da so banke in ostali tajkuni ter kapitalisti krivi za to, kar se v Sloveniji dogaja, bomo lahko spremenili stvari," je dejal.

V gibanju IWW oz. Nevidni delavci sveta, ki je skupaj s Sindikatom žerjavistov pomorskih dejavnosti in Socialnim centrom Rog pred dnevi pripravil izjavo oz. poziv k uporu proti kapitalizmu, so že dan pred napovedanimi protesti, ki bodo svet zajeli v soboto, pozvali vse, ki so kdaj imeli kakšne slabe izkušnje zaradi ravnanja finančnih institucij, da svoje izkušnje popišejo in/ali se jim pridružijo na sedežu največje slovenske banke NLB, na Trgu Republike v Ljubljani, kjer so vse te pritožbe tudi javno in glasno prebrali.

"Zapiši in brez sramu povej, na kakšen način tvoje življenje razgrajuje sistem nasilnih financ, ki na nedemokratičen in antisocialen način upravlja skupaj proizvedeno družbeno bogastvo," pozivajo v društvu IWW in dodajajo: "Nismo blago v rokah bank in politikov!"

"Smo globalna generacija, ki nikoli ne bo imela ničesar"
"Finančni trgi in finančne institucije so centralno živčevje današnjega sistema rentniškega izkoriščanja in razlaščanja. Skupaj s političnimi vazali vse naše potrebe pretvarjajo v surovine za njihovo bogatenje, družbeno bogastvo pa pretakajo v žepe peščice," opozarjajo v društvu Nevidni delavci sveta in dodajajo, da smo globalna generacija, ki nikoli ne bo imela ničesar, "če dovolimo politikom in bankam, da diktirajo izhod iz krize".

"Ta pomeni krajo naše prihodnosti. Uprimo se in ustvarimo skupno gibanje, ki bo izbojevalo reapropriacijo družbenega bogastva, ki nam je ukradeno," so prepričani organizatorji sobotnega protesta.

Sobotni protest po 911 mestih po svetu
V znak podpore protestnikom, ki že skoraj en mesec vztrajajo na newyorški ulici Wall Street, simbolnem središču bogastva in moči, in upora proti sistemu izkoriščanja, v 82 državah sveta in več kot 911 mestih za soboto pripravljajo mirne shode pod skupnim imenom Occupy (Okupirajmo).

"Od Amerike do Azije, od Afrike do Evrope, ljudje vstajajo, hočejo nazaj svoje pravice in zahtevajo pravo demokracijo. Zdaj je čas, da se vsi združimo v nenasilnih protestih," se glasi začetek poziva k splošni, po vsem svetu razširjeni, a še vedno povezani vstaji. "Sile oblasti delajo v korist peščice, ne upoštevajo volje velike večine, a človeško in okoljsko ceno moramo plačati vsi. Ta nevzdržen položaj se mora končati. Združeni v en glas bomo politikom in elitam, katerim služijo, dali vedeti, da je odvisno od nas, ljudi, kakšna bo prihodnost," še pozivajo protestniki po vsem svetu.

Udeležbo na slovenskih protestih (ti bodo potekali na Kongresnem trgu v Ljubljani, na Trgu Leona Štuklja v Mariboru in v Kopru, pri krožnem križišču pri tržnici) so že napovedali predstavniki IWW-ja, Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti, Socialnega centra Rog, gibanja Mi smo univerza in Alternativa obstaja.

Protesta v Ljubljani nista prijavljena
Na Policijski upravi Ljubljana so sicer povedali, da za danes ali soboto ni prijavljenih protestov, bodo pa kljub temu naredili vse, da bodo zagotovili varnost ljudi in premoženja. Predstavnik pobudnikov protesta pa je v MMC-jevi klepetalnici pojasnil, da so pristojno policijsko postajo obiskali "kjer so nam povedali, da, ker je organizatorjev več, smatrajo, da gre za spontani shod, za katerega ni potrebna prijava".

Pred protesti