"Okupacija" se je pred dobrim mesecem začela na Wall Streetu in se širi po svetu. Foto: Reuters
Svetovna revolucija
Ljubljana, Maribor in Koper - v soboto del svetovne (r)evolucije. Foto: MMC RTV SLO
Pred protesti

Na vaša vprašanja je odgovarjal predstavnik neformalnega gibanja Karlo Vizek, ki je ob tem znova poudaril, da sam ni in ne želi biti prepozna(ve)n obraz omenjenega domačega združenja aktivistk in aktivistov, kar je tudi razlog, da na njegovo željo ne objavljamo njegove fotografije. "Smo anonimna skupina, ki je pred dobrim mesecem začela mirno revolucijo v Sloveniji. Koncept globalne mirne revolucije je anonymous: posameznik ni pomemben, ker bi bil oseba s prav tem imenom in priimkom, šteje, ker je brezimni posameznik. Imena so privilegij tistega enega odstotka, proti kateremu se mi 99-odstotno borimo. Smo anonymousi, smo 99-odstotni."


V soboto v Ljubljani pričakujejo vsaj 2.000 ljudi. Glede očitkov o tem, da so sobotni shodi neprijavljeni, odgovarja, da so bili na policiji: "Povedali so nam, da ker je organizatorjev več, smatrajo, da gre za spontani shod, za katerega ni potrebna prijava."

Nemalo vprašanj se nanaša na vsebinski del njihovega aktivizma: "Osrednje vodilo shodov je res uperjeno proti pohlepu elit, vendar pa je zadeva mnogo bolj obsežna. Politiki zaradi enega protesta ne bodo spremenili svojega delovanja, bodo pa gotovo morali razmisliti o svojem delovanju, če bodo hoteli ostati na oblasti. Gibanje Occupy ni dolžno zagotoviti alternative, temveč pozivamo akterje trenutnega stanja na odgovornost. Nekaj protikapitalističnih alternativ se je že pojavilo kot odgovor na neodgovorno ravnanje svetovnih elit, zraven pa se vsak dan pojavljajo nove, ki pa niso konkurenca, temveč se med seboj dopolnjujejo."

Zaradi bližajočih se volitev ima tudi sobotni shod (ne)hoteni politični priokus: "Če bi volitve kaj spremenile, bi bile prepovedane. Shod je nepolitičen in organizatorji se vzdržujejo vsakršnih političnih izjav. Žal vam kaj več ne morem odgovoriti. Radikalne spremembe so nujne in gotovo je finančni sistem zdaj najbolj na udaru. Vendar moramo spremeniti predvsem vrednote v glavah ljudi. Globalna revolucija je v bistvu evolucija, saj so ljudje z vsega sveta prvič stopili skupaj. To je le začetek."

Aktivisti civilne iniciative Occupy Wall Street že ves mesec vztrajajo v parku Zuccotti na Manhattnu, v neposredni bližini samega središča svetovne finančne dejavnosti. Njihova vztrajnost je dosegla odmev tudi v številnih drugih ameriških mestih: Chicagu, Bostonu, San Franciscu, Washingtonu, Los Angelesu in po svetu, kjer za prihajajočo soboto napovedujejo manifestacije pod naslovom "Globalni dan akcije" - med drugim tudi v Ljubljani in Mariboru.

"Protestniki, aktivisti in podporniki gibanja Occupy iz različnih družbenih sfer nismo dolžni sami predlagati svojih alternativ ali rešitev za obstoječe stanje, temveč akterje obstoječega stanja pozivamo na odgovornost. 15. oktobra bodo torej množice navadnih ljudi, katerih glasovi so bili preslišani, dvignjenih glav po svetu mirno zavzele trge in ulice, pokazale odločno nestrinjanje z nepravično ureditvijo sveta ter odprle prostor legitimni javni razpravi o celostnem reševanju problemov. Shodi Occupy so bili do zdaj prijavljeni v več kot 1.300 mestih po vsem svetu. Gre za zgodovinski dan in prvi svetovni shod v takem številu."

Pred protesti