Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Kdo vse se skriva za maskami anonimnežev? Tudi v Sloveniji?
  • WikiLeaks povod za prvo svetovno informacijsko vojno
Anonymous
Anonymous - nov družbeni koncept. Foto: MMC RTV SLO
       Ta poblaznela otročja skupnost je hkrati genialna, smešna in alarmantno skrb vzbujajoča.       
 Sean Michaels, Guardianov komentator
Anonymous
V živo se pripadniki Anonimneža zakrijejo z maskami Guya Fawkesa, Angleža, ki je pred stoletji neuspešno poskušal razstreliti angleški parlament, maska pa je bila ovekovečena tudi v filmu V for Vendetta. Foto: MMC RTV SLO
Anonymous je razširjen tudi med Slovenci - kot je zatrdil naš sogovornik, jih je več kot 9.000. Slovenskega ekvivalenta 4chanu ni; mu je pa - zelo pogojno - podoben širši javnosti nedostopen delček našega medmrežja, imenovan Gnojišče.
Trollface
Je kak problem? Simbol zabave iščočega trolla. Humor Anonimneža spominja na tistega iz South Parka - a na potenco. Foto: MMC RTV SLO
       Anonimnež je prinesel demokratizacijo hekerstva.       
 Steve Gold, urednik revije InfoSecurity
Anonymous
Kot je dejal slavni književnik Oscar Wilde: Človek je še najmanj iskren, ko govori kot on sam. Daj mu masko in povedal ti bo resnico. Foto: MMC RTV SLO
Termin 'mem' je že leta 1976 uvedel britanski etolog Richard Dawkins. Uporablja se za idejo, ki se začne širiti, "razmnoževati" na podoben način kot živo bitje in tako zaživi lastno življenje. 4chan je eden najplodovitejših virov spletnih memov. Ta pojav vse pogosteje izkoriščajo tudi v sodobnem trženju. Uporabili so ga, med drugim, v kampanji pred pokojninskim referendumom z viralnim videom Urške Čepin.
Anonymous
Pred leti je Anonimnež po 83 mestih po vsem svetu večkrat protestiral proti Scientološki cerkvi. Nekateri zaradi njenih domnevnih zlorab, drugi le zaradi užitka ob besnenju scientologov. Foto: MMC RTV SLO
       Videl sem, kako so nekateri za smeh storili bolne stvari. To je najbolj rasističen in ksenofoben del medmrežja. Je zasvojljiv, ker vse druge, običajne ljudi, spravi v bes. Vsak tabu je le razlog za zabavo.       
 Eden izmed anonimne množice
House
Dr. Gregoryja Housa iz televizijske serije House M.D. zaradi njegovega odnosa Anonimneži uvrščajo med svoje najzglednejše "pripadnike". Foto: MMC RTV SLO
Poudariti je treba razliko med hekerji in krekerji: Heker je navadno oseba, ki preučuje in vlamlja v računalniške sisteme zaradi zanimanja in izziva. Kreker to počne zaradi lastne, navadno finančne koristi.
Anonymous
Anonimneži so neusmiljeni tudi drug do drugega. Na vprašanje, kakšen je povprečen anonimnež, je najpogostejši odgovor takšna ali tej podobna slika. Foto: MMC RTV SLO
       Uporabniki 4chana so izvedli nekaj najodmevnejših skupnih akcij v zgodovini interneta.       
 Washington Post
Facenonymous
Je za napovedanim napadom na Facebook res Anonymous ali bomo 5. novembra videli le epsko polomijo? Foto: MMC RTV SLO
       Mislim, da mora anonimnost izginiti z medmrežja. Ljudje s pravimi imeni in priimki se obnašajo precej bolje. Ljudje se za anonimnostjo skrivajo, mislijo, da lahko za zaprtimi vrati rečejo vse, kar želijo.       
 Sestra ustanovitelja Facebooka, Randi Zuckerberg

Dodaj v

Anonymous. Teroristični hekerji na steroidih ali zavetniki svobode?

Antipod Facebooku, Twitterju in Andersu Breiviku
12. avgust 2011 ob 06:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

Spravili so se na Nato, na Cio, na vlade, na multinacionalke in na scientologe. Na seznamu se je znašel tudi Facebook, ki naj bi mu Anonymous za 5. novembra napovedal bridki konec.

Biti žrtev Anonymousa ni prijetno doživetje. (Ne)srečnež je navadno deležen skrbne nege v obliki stotin nenaročenih pic, nenaročenih taksijev, ki tedne prihajajo na njegov naslov. Po telefaksu prejema popolnoma črne strani, ki hitro izpraznijo kartušo. V neprestanih telefonskih klicih redno sliši mile melodije svetovno znanega glasbenika Ricka Astleyja. Če žrtev skriva kakšno umazano podrobnost, jo bodo po pošti prejeli vsi njeni znanci. Zveni kot skupina razvajencev, ki zapravlja čas s praktičnimi šalami na robu sprejemljivosti? Vse to in še veliko več. Anonymus. Za smeh - "for the lulz".

Res bridki konec Facebooka?
Pred tedni so zaokrožile novice, da so se anonimni spravili na najmočnejše vojaško zavezništvo modrega planeta - zvezo Nato. Vdrli so ji v podatkovno bazo in se dokopali do gigabajta, kot poročajo agencije, izjemno pomembnih podatkov. Za smeh, pa še kaj zraven. Po vojaškem velikanu pa je tokrat na muhi velikan socialnih omrežij, Facebook.

Kot je zapisano v sporočilu za javnost (ki ga v celoti, a v angleškem jeziku, lahko slišite v videu na dnu novice), naj bi Facebook prikrito sodeloval z vladami (tudi avtoritarnimi, npr. v Siriji) in zasebnovarnostnimi agencijami ter jim omogočal dostop do osebnih podatkov uporabnikov. Poleg tega so Anonymousovi hekerji letos z vdorom na strežnik ene zasebnih ameriških varnostnih agencij ugotovili, da je ta skupaj z vlado pripravljala orodja za protizakonite akcije proti državljanom na socialnih omrežjih, kot je Facebook, in to tudi razkrili javnosti.

Dvomi o pristnosti sporočila o Facebooku
Ker pa je Anonymous zelo razpršena skupnost, kjer lahko tarčo predlaga praktično kdor koli, je vprašljivo, kolikšno podporo bo ta napovedani napad na Facebook med anonimneži sploh dobil. Nekateri celo namigujejo, da je video vsaj delo obskurnejše skupine znotraj Anonymousa, če ne celo delo njegovih nasprotnikov - države, ki bi napad izkoristila za dodatno omejevanje svobode na medmrežju. Dvome sproža že to, da je bil na "svitlo dan" zunaj ustaljenih sporočilnih kanalov skupine. Resnica naj bi se izkazala 5. novembra, na datum, ko se Angleži spominjajo smodniške zarote - poskusa razstrelitve angleškega parlamenta leta 1605. Kdo so ti anonimni, ki nekega dne izbranega srečneža zasujejo z nenaročenimi picami, drugega dne pa najvišjim svetovnim oblastnikom nalašč stopijo na žulj?

Hekerski napadi le vrh ledene gore skrajnosti
Anonimni so širši javnosti znani predvsem kot hekerska skupina - a je to le vršac ledene gore. Za hekerskimi podvigi zadnjih mesecev se skriva široko svetovno gibanje in kultura skrajnosti. Kultura, kjer ni nič sveto, a se hkrati bori za svobodo izražanja. Razvila se je lahko le v posebnih razmerah, ki jih je prvič v zgodovini človeštva omogočilo medmrežje. Kultura anarhije in demokracije, Anonymus.

VOJNE MED DRŽAVAMI TUDI NA MEDMREŽJU
Za Pentagon je kibernapad že vojna
Rdeča nit zadnjih hekerskih napadov je obramba svobode medmrežja. Kako pomembna je moč svobodnega pretoka informacij, ki ga omogoča ta elektronska komunikacija, kaže vrsta dogodkov, še najbolj pa vse pogostejše kibernetske meddržavne bitke. Med drugim je ameriško obrambno ministrstvo ne samo ustanovilo enoto za kibernetsko vojevanje, ampak je v svojo doktrino do nedavnega želelo vključiti tudi načelo, da je kibernetski napad enak pravi vojni.

Prsti vse pogosteje usmerjeni v Kitajsko
Vse pogosteje so obtožbe o organiziranih hekerskih napadih letele na kitajske oblasti, po vdoru v Gmail je protestirala ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton, zaradi podobnih dogodkov se je razhudila nemška kanclerka Angela Merkel. A to ni nič v primerjavi z najbolj svežim razkritjem o domnevnem največjem hekerskem napadu v zgodovini - kjer so prsti zopet uperjeni v Kitajsko. Izrael je z računalniškim virusom zaustavil iranski jedrski reaktor - to so le nekateri primeri eskalacije.

Diktatorji redno zapirajo virtualne pipice
Medmrežne bitke pa se ne bijejo samo med državami, ampak tudi znotraj njih. Oblasti - tako v demokratičnih kot manj demokratičnih državah - se vse bolj zavedajo moči (skoraj) brezmejne svobode, ki jo množicam daje splet, in to svobodo vse bolj omejujejo - tudi v Evropski uniji, a vidneje v njeni okolici. Oblasti med t. i. arabsko pomladjo redno onemogočajo dostop do spletnih socialnih omrežij (to je kar redna praksa v avtoritarnih ali totalitarnih državah, npr. Belorusiji). Na Kitajskem oblast v cenzuro medmrežja vlaga ogromno pozornosti in sredstev, v Severni Koreji pa so internet kar nadomestili z lastnim - intranetom. Dostop do informacij je občutljiva zadeva.

Navzven je Anonymus videti kot skupina borcev za svobodo medmrežja, nasprotniki družb in koruptivnih državnih oblasti, saj se o njih večinoma poroča ob spletnih napadih na te, največje tarče. Masivni del ledene gore pod gladino, svetovna in množična skupnost, kaže širšo in na trenutke povsem drugačno sliko.

"BLAZNI, OTROČJI, GENIALNI, ZASKRBLJIVI"
Okolje anonimnosti in popolne anarhije
Korenine skupnosti segajo najmanj do leta 2003 in portala 4chan. Ta sleherniku z dostopom do medmrežja omogoča udeležbo v anarhiji na oddelkih, kjer vlada skoraj popolna odsotnost pravil in reguliranja (skozi leta je Anonymus sicer prerasel in se ločil od 4chana). Druga pomembna lastnost je popolna anonimnost. Posameznik v množici brezidentitetnih uporabnikov izgubi svoj obraz in postane del "medmrežne superzavesti," fluiden del prvih "globalnih možganov," kot so se izrazili v New York Timesu.

Posameznik kot del te množice zaradi avre anonimnosti in odsotnosti pravil počne vse tisto, česar običajno ne bi - pa naj bo to v okviru Anonymousovih hekerskih napadov, spletnih potegavščin ali protestov v živo. Politična korektnost ni le odveč, ampak zasmehovana, kultura izražanja pa gre v za marsikoga srhljive skrajnosti. Kakšna kultura? Vse vrednote, vse svetinje, vsa prepričanja in ideologije so tu le zato, da se iz njih lahko norčuješ. Stvari daleč presegajo meje sovražnega govora, rasizma in vseh vrst nagnusnosti. "Kak občutljiv varuh bi dobil napad astme in epilepsije obenem," je komentiral eden izmed uporabnikov in poznavalcev področja.

Hitler, rasizem, liberalizem, Obama ...
Ob naraščajočih obtožbah politikov, da je Anonymous leglo rasizma in diskriminacije, je več spletnih analitikov ocenilo, da je Anonymous še najbolj nediskriminatoren - v smislu, da svojega besa ne prihrani nikomur. Skrajni napadi nestrpnosti na določeno raso ali ideologijo bodo nemudoma dopolnili napadi nestrpnosti na nasprotni pol prej omenjenih - na kogar koli, kadar koli.

... vsi enaki, vsi enakopravno užaljeni
"Anonymous vas bo užalil ne glede na vero, raso, spol ali politično pripadnost,"
je pojasnil poznavalec. To bo storil ali tako, da bo določeno ideologijo/vrednoto neposredno napadel, ali pa tako, da bo poudarjeno in fanatično zagovarjal povsem nasprotno ideologijo. Povedano v jeziku interneta, napadel vas bo troll. Kot pojasnjuje prej omenjeni poznavalec, anonimnež v razpravi vedno zavzame tisto stališče, ki nekoga drugega razbesni, vsakršno ideologijo do skrajnosti propagira, jo s tem hkrati smeši in popolnoma razvrednoti.

OHLAPNA SKUPINA KOT ČREDA V STAMPEDU
"Teroristi" in hkrati nasprotje Andersu Breiviku

Iste množice, ki so se najprej zabavale z lepljenjem Hitlerjevih slik po judovskih spletnih forumih (in se naslajale nad sproženim besnenjem), so takoj zatem začele napad na radijsko oddajo ameriškega neonacista Hala Turnerja. In se prav tako neznansko zabavale. Ta napad je bil eden prvih množičnih "hekerskih" napadov Anonymousa in utrl pot poznejšim, odmevnejšim akcijam - več o njih lahko preberete na dnu članka. V svetu, kjer so številni, vključno z Andersom Breivikom, pripravljeni za svojo ideologijo umreti in ubijati, Anonymus z zasmehovanjem vsakršne ideologije predstavlja njihovo popolno nasprotje.

Demokracija v anarhičnem peskovniku ...
Anonymous nima vodstva in nima hierarhične strukture, nikogar, ki bi samovoljno določal seznam. Popolnoma vsak posameznik lahko za tarčo svetovne množice anonimnežev predlaga kar koli - od Nata do sosedove Micke. Uspeh predloga bo določila demokracija - če je za množice zabaven, bo tudi uspešen. Pri večjem delu akcij je anonimnež uporabil DDoS napad, najbolj "demokratično" hekersko orožje.

Kaj je DDoS? Običajna spletna stran deluje tako, da sprejema podatke o zahtevah, ki jih pošiljajo njeni obiskovalci, in nato želeno vsebino vrača. Če je teh zahtev preveč, se njih obdelava ustavi, stran pa je onemogočena. Bolj kot znanje šteje količina sodelujočih, pravo moč ima "ljudstvo", ki je v zadnjih letih na ta način 'podkurilo' nekaterim največjim svetovnim družbam.

... ki pa le vsebuje tudi spretnejše lopatkarje
A kljub vsemu so se tudi znotraj Anonymousa vzpostavile strukture, ki imajo v javnosti več glasu kot drugi in več praktičnega vpliva na smer te globalizirane množice. Tehnično naprednejši hekerji so ustvarili omrežja, napisali naprednejše manifeste, objavili udarna "JewTube" videosporočila, množico pa popeljali tudi v svetovne, žive demonstracije proti Scientološki cerkvi. Takšne dokaj zaprte strukture znotraj skupnosti se da pojasniti tudi s strahom, saj je večji del dejavnosti Anonymousa - legitimnih ali ne - kaznivih, marsikateremu pa je pravice že prebral FBI ter njemu sorodni organi drugih držav.

PRIHODNOST: SPLETNA VOJNA, A ZA KAJ?
Haktivizem, orožje prihodnosti
Na tej točki se začne morda usodni prelom za ta edinstveni družbeni pojav. Destruktivni in nihilistični del množice zavrača aktivizem in "moralistični" boj proti skorumpiranim vladam in družbam, prej omenjene porajajoče se strukture pa Anonymous vlečejo v ideološko zaznamovani pojav, imenovan haktivizem. Več o konkretnih akcijah si preberite na dnu članka.

Nasprotje Facebooku, Twitterju in podobnim deanonimatorjem
Svet kot globalna vas postaja vse bolj prepreden z medmrežjem, družba in ljudje pa vse bolj prepredeni s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter in Google+. Še celo vodja po naravi konservativne Cerkve, papež Benedikt XVI., je pred kratkim začivkal svoj prvi tvit. Nanje ni imuna niti slovenska politična elita. Osebni podatki in fotografije milijard ljudi so vse laže dosegljivi z le nekaj kliki, z vse razvitejšimi programi za samodejno prepoznavo ljudi na posnetkih kamer in fotografij pa postaja nadzor nad ljudmi vse lažji in učinkovitejši.

Anonymous je antipod in protiutež takšnemu nadzoru, protiutež cenzuri, protiutež identiteti, protiutež vse večjemu nadzoru medmrežja. Pomagal je strmoglavljati tiranske režime, razkrivati korupcijo najmočnejših, pomagal Ricku Astleyju do MTV-nagrade. S kakšnim namenom - moralnim ali zgolj za zabavo - je (za zdaj) postranskega pomena.

Kot je zatrdil naš anonimni sogovornik, Anonymousa ni mogoče uničiti. Ker je množica brez obraza in imena - ker je ideja. Dejanja zdolgočasenih mladcev, skritih za proxyji in ekrani domačih, po hitri hrani zaudarjajočih kleteh, so skozi leta prerasla od poniglavega pošiljanja nenaročenih pic do prve množične, svetovne informacijske vojne. Pri tem je nepomembno, ali bo 4chan preživel ter koliko posameznih haktivistov bodo dejansko odkrili in kaznovali. Ideja, da so množice za izmuzljivo zaveso anonimnosti zmožne informacijske vojne z državo in družbami, se je izkazala kot resnična, prihajajoče vse bolj tehnološke generacije pa ji bodo sledile, je sklenil anonimnež.

Video Operacije Facebook


____________________________
DODATEK
: Povzetek nekaj najvidnejših operacij in plenilskih pohodov Anonymousa.
.

V eni svojih prvih vidnejših operacij leta 2006, ko potencial Anonymousa še ni bil zares viden, se je Anon spravil na ameriškega neonacističnega radijskega voditelja Hala Turnerja. Turner, ki je prek radijskih valov razpihoval svojo ideologijo, je poleg neprestanih potegavščin - telefonskih klicev v njegovo oddajo - postal žrtev prvega večjega napada DDoS, ki je končno onemogočil predvajanje njegove oddaje, Turner pa je končal v zaporu zaradi razpihovanja sovraštva. K tej tematiki so se vrnili letos, ko so z DDoS-om napadli spletne strani nemških skrajnodesničarskih organizacij.
Brezobzirno so napadli spletni forum epileptikov z lepljenjem slik in animacij. Na svetlobo in vzorce občutljivi epileptiki so ob njih doživeli napade.
Po dogovoru so na isti dan anonimneži po vsem svetu množično poročali o pojavih NLP-jev trikotne oblike. V krogih teoretikov zarote je završala panika ob "invaziji Nezemljanov". Zanimivost: podoben, a precej obširnejši incident se je zgodil ob radijski igri Vojna svetov leta 1938. Ta je bila zasnovana kot prava radijska poročila, govorila pa je o invaziji Marsovcev. Panika in široko ogorčenje sta sledila še nekaj dni, saj je velik del poslušalcev radijski igri verjel.
Prva prava operacija za svobodo govora in svobodni internet se je začela leta 2008, ko je neželeno pozornost anonimnih množic občutila Scientološka cerkev. Začelo se je zahtevo scientologov po umiku videa YouTube s Tomom Cruisom v glavni vlogi, kjer govori o scientološki veri. Zahtevo po umiku je, kot tudi pri skoraj vsem preostalem materialu o scientološki veri, Cerkev utemeljevala z avtorskimi pravicami. Ko so Anoni ostali brez njim ljubega, smešnega videa, so sprožili svetovno akcijo. Za oddelke Scientološke cerkve po skoraj vsem svetu so bile - po nesreči - naročene gomile pic na dostavo in taksijev, zatem pa je Anon uprizoril žive demonstracije v 83 mestih po vsem svetu. Poleg obvezne terapije z glasbo Ricka Astleyja so Anoni opozarjali na zlorabe v organizaciji ter zahtevali umik davčnih olajšav za Cerkev, ki je, tudi kot posledica protestov, leto kasneje zašla v hude težave. Napad je zadovoljil obe strani Anona - delu se verovanje Cerkve, ki izhaja iz znanstvenofantastičnih del Rona Hubbarda, zdi izjemno smešno, drugi del pa je aktivistično opozarjal na domnevne zlorabe.
V obširni akciji so vdrli v okoli 40.000 računov na portalu MySpace, enem prvih spletnih socialnih omrežij, ter jih prelepili s fotografijami gejevske pornografije. Kot je o dogodku dramatično poročala ameriška televizija FOX News, so nekatere od lastnikov MySpace računov zaradi tega zapustile punce. Foxovo poročilo je obkrožilo svet, v njem pa je skupina Anonymus predstavljena kot "teroristični hekerji na steroidih". Ameriškim konservativcem pa je Anon še veliko huje stopil na žulj, ko je vdrl v Yahoojev račun elektronske pošte takratne morebitne republikanske predsedniške kandidatke Sarah Palin ter razkril, da je račun protizakonito uporabljala za uradne posle.
Ker je YouTube (v jeziku Anona JewTube) vse pogosteje odstranjeval videe s svojega portala - največ zaradi kršenja avtorskih pravic in neprimerne vsebine - je Anon odgovoril z Dnevom pornografije. Ves dan so na portal dodajali številne pornografske videe ter jih označevali z imeni najstniških glasbenih idolov, kot so Justin Bieber in Jonas Brothers. Podobno potegavščino je doživel vodja kalifornijskega kluba proti preklinjanju in pornografiji, ki je po pošti tedne prejemal večje količine "tematskih" revij.
Ob lanskem svetovnem nogometnem prvenstvu v Južnoafriški republiki, kjer so kraljevale nekaterim izjemno nadležne vuvuzele, so anonimneži v široki akciji podtaknili zvok tega 'glasbila', kjer so le mogli.
Serijo odmevnejših akcij so po scientologih nadaljevali z Iranci v operaciji Perzijski zaliv (ime je parodija na slavno piratsko spletno stran Pirate Bay). Leta 2009 so namreč iranske oblasti krvavo zatrle proteste ob namigih na nepravilnosti pri volitvah ter na vsak način poskušale cenzurirati poročila o protestih, izgredih in zatiranju. Anonymousovi hekerji so ustvarili kanale, ki so olajšali pretok informacij v svetovno javnost.
Operacija maščevanje je kot še trajajoča ena najbolj znanih. Aprila letos je Anon napadal in dalj časa onemogočal igralno omrežje Playstation industrijskega velikana Sonyja, kot odgovor na Sonyjeve tožbe proti hekerju Georgeu Hotzu. Temu je uspelo obiti Playstationovo zaščito in omogočiti, da ta igralna platforma deluje tudi z drugimi operacijskimi sistemi, kot je zastonjski Linux. Stopnico višje so anonimneži dosegli ob velikem mednarodnem škandalu WikiLeaks. Ta portal razkriva sicer zaupne diplomatske depeše, ki pogosto vsebujejo za države neprijetne podatke. Na pritisk ameriških oblasti so finančne ustanove PayPal, MasterCard in nekatere banke zamrznile donacije WikiLeaksu. Anonymous je to razumel kot napad na svobodo govora in s spletnim napadom onemogočil spletne strani prej omenjenih družb. Sledili so pozivi k bojkotu vseh družb, ki bi delovale proti WikiLeaksu. Ko so ustanovitelja Juliana Assangea zaradi pojava obtožb o domnevnem posilstvu na Švedskem prijeli, je Anon napadel spletne strani švedskega državnega tožilstva. V Zimbabveju je diktator Robert Mugabe pritiskal na časopis, ki je prek WikiLeaksove depeše razkril korupcijsko bogatenje njegove žene z diamanti - Anon je v odgovor uničil oz. zmaličil vse spletne strani zimbabvejske vlade.
Podobno kot v Iranu in Zimbabveju so tudi med arabsko pomladjo anonimneži stopili na stran svobode govora in obveščanja. Ničle in enice so na spletne strani tunizijske vlade anonimneži pošiljali tako dolgo, da jih je bila vlada prisiljena umakniti. Tudi med revolucijo v Egiptu ni šlo brez operacije, Anon je napadel vladajočo stranko, ki je ostala brez glasu na medmrežju do odstopa predsednika Hosnija Mubaraka. Pred nekaj dnevi pa je, ob surovem obračunavanju in množičnih pobojih protestnikov v Siriji, sirsko obrambno ministrstvo - po krajšem anonimnen redekoriranju - na svojih spletnih straneh reklamiralo prodemokratična gibanja.
Zanimivih akcij je preveč za en sam članek, za konec pa ne gre brez omembe pojava, imenovanega RickRoll. To ni nič drugega kot glasbeni video že zdavnaj zatonele disko-pop zvezde osemesetih, Ricka Astleyja, Never Gonna Give You Up, ki ga hudomušneži podtikajo v spletne povezave do čisto tretjih zadev in s tem jezijo "žrtve". V svojem bistvu trapasta potegavščina je - ironično - od temnih kotičkov 4chana prišla v uporabo celo v Beli hiši ZDA. Eden najbolj znanih 4chanovih starih memov je postal običajna potegavščina širše javnosti. S pomočjo Anonymousovega spletnega glasovanja je Astley postal celo MTV-jev "najboljši izvajalec vseh" časov. Opetnajsteni MTV Astleya ni želel niti povabiti na podelitev nagrad ... YouTube je 1. aprila 2008 vse svoje videe prevezal na RickRoll, pojavljal se je po ameriških športnih stadionih, jezik scientologe, obiskovalce Twitterjega kanala je 'rickrollala' celo Bela hiša in predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. In s tem, kot pravijo anonimneži, ubila mem. Kot je vse, kar je bilo širši, normalni in običajni javnosti razloženo v tem članku. Anonymous bo vedno tisti skriti, odklonski del interneta - in človek nikoli ne ve, ali ni tisti sodelavec, tam na desni, pravkar poslal svoj del napada na spletno stran skorumpirane vlade.

Aljoša Masten
Prijavi napako
Komentarji
nekdodalec
# 12.08.2011 ob 06:41
..so le kaplja v morje splosnem nezadovoljstvu in nasprotniki korperativnega namenskega unicevanja svetovne druzbe..

..pac eni se bomo z gorjaco - spet drugi s tipkovico borili proti unicevalcem clovestva..
nim
# 12.08.2011 ob 07:28
Anonymous je razširjen tudi med Slovenci - kot je zatrdil naš sogovornik, jih je več kot 9.000.

ahahahahahaha rtv got trolled :)
aMbuser
# 12.08.2011 ob 06:45
slava vam, majstori!
Gravesen
# 12.08.2011 ob 07:05
Toooo, adijo fejsbuk!!!
dreamliner
# 12.08.2011 ob 06:41
Re: metza:
ah dej no, to je kot če greš po centru ljubljane v petek zvečer, ko srečaš kup "mafijcev", ki nekej nabijajo pa se hvalijo, kako dilajo oziroma furajo gengsta shit. ta pravi so itak nekje drugje in sploh pomislil nebi, da je recimo tvoj sosed mafijozo. in točno tako je s temi ljudmi. edina stvar, ki jih izdaja, je IP, pa še tega znajo skrit oziroma grejo v kako kavarno delat svoje cyber stvari. kaj je cyber zločin in kaj ne, me načeloma niti ne briga. če bojo pa v kako banko vdrli pa dnar pokradli, ga pa itak nimam, tako da mi je ubistvu tudi za to vseeno :D

(mal heca)
kazam123
# 12.08.2011 ob 06:40
Ojej metza3 če si jih užalil računalnik lahko kar skozi okno vržeš, verjetno ti ga bodo še ta teden uničili.
no-nwo
# 12.08.2011 ob 07:50
WTH?

Kakšna propaganda je pa spet to!?

Po novem je torej treba poklati vsakpo anonimnost kjerkoli.
Seveda Big Brother mora vedeti vse o vsakemu.
ziggy89
# 12.08.2011 ob 08:21
Vsi, ki govorite o false flag operacijah in da za vsem stoji vlada očitno niste dobro prebrali članka in ne razumete situacije. V masi ljudi ni človeka, ki bi lahko samovoljno odločil kaj se bo počelo. Odloča vsak in nihče, sodeluje lahko vsak in nihče.

@metza: ne izgleda to tako kot da v skupini dobiš "skrito znanje vdiranja v računalniške sisteme" :) Znanje je že prisotno na spletu. V vsakem primeru ga lahko vsak že sedaj uporabi.
:cool2:
# 12.08.2011 ob 14:29
Ne vem, kaj oz. kdo in za koga delajo Anonymous, vendar kamorkoli bo tole pripeljalo, nikdar, nikdar, nikdar ne smemo dovoliti, da nam začnejo omejevati svobodo (še) na internetu. Ne glede na vse "utemeljitve" in "izgovore".

Internet oziroma svoboda na njem je namreč zadnji in torej edini način za pridobivanje in izmenjavo objektivnih informacij - torej takih, ki jih ni nekdo spisal z namenom, da ti vsili svoj pogled. Izgubimo še to pa postanemo a bunch of brainless zombies.
Zheega
# 12.08.2011 ob 09:16
pd
V praksi bi to pomenilo, da na desettisoče dobro natreniranih posameznikov preplavi bolje opremljene, a maloštevilčne marince. Posameznik poklekne, gibanje pa je vedno močnejše.

Če bo šlo tako naprej, bo internetna svoboda edino, kar nam bo ostalo. Ti ljudje tvegajo svoje službe in celo zapor, ker se borijo za nekaj, kar verjamejo, da je prav. Kdo od vas anonimnih kritikov lahko reče kaj podobnega?
andz
# 12.08.2011 ob 08:44
Zakaj bi vzel v roke kamen in ga zabrisal v sedež Fejsbuka , razbil okno in povzročil za 1000 evrov škode , če pa lahko prek interneta zablokiraš dostop na Fejsbuk za 5 minut in jim ustvariš milijon $ škode?In vse to si zaslužijo.Sklepajo posle in služijo s tem , da razpolagajo z in prodajajo vaše osebne podatke. Svodoboda je nad vsem in nihče ti je nima pravice vzeti.
jebelacesta23
# 12.08.2011 ob 08:28
Bistvo Anonymous je v anarhiji: to ni skupina, nima stalnega naslova, email-a, telefonske številke, manifestov itd.; so le somišljeniki, da gre ta svet v maloro in, da je treba rušiti predvsem vsa pravila.

Anonymous je nekaj, česar povprečen volilec NSi ali SDS niti ni sposoben razumeti, kaj šele, da bi to preprečil ali onesposobil. ; )
Zaseka
# 12.08.2011 ob 08:03
Its over 9000!!!!
kozi
# 12.08.2011 ob 07:18
5.11.2011 - konec sveta :)))
Potem bomo pa opazili, da je zunaj sonce, pa gozdovi, pa...
Galaxy
# 12.08.2011 ob 14:17
Aljoša Masten

Vsa čast za ta odličen članek. Zanimiv od začetka do konca. Rišpekt ;-)
powerslave
# 12.08.2011 ob 09:24
drugače pa cela paranoja - anonymous niso teroristi. so ti, jaz, mi, vi, je vsak uporabnik interneta. s tem, da pač ti, ki sodelujejo v napadih nekje na internetsih preberejo, da bo napad in sodelujejo, nato pa gredo v kino s prijateljem ali pa v mekdonalc jest.

simple as that. ni to nek bavbav. anonymous je vsak uporabnik spleta, dokler se ne razkrije.
powerslave
# 12.08.2011 ob 09:21
gor123
# 12.08.2011 ob 08:10
pa ni nas 9000 .. prejsnji teden sta Jože in Ludvik izstopila ker se jima je komodorc pokvaru
Anar Hija
# 12.08.2011 ob 08:03
Anonymous so najboljša protiutež dandanašnjim neumnostim tega ponorelega sveta - edino upanje za boljši jutri ta hip!
Jih absolutno podpiram, z veseljem bi jim nakazal kakšna sredstva za njihovo delovanje in po svojih močeh pripomogel širiti njihovo idejo.
Anonymous so anarhija. So zakon! So nasprotniki organiziranih skupin kot je RKC, NATO, CIA in podobni.

Živel vsakdo, ki je Anonymous! : )

PS: Ana Sevnšek, Katja Pirnat, Uroš Urbanija, Aleksander Kolednik in ostali NSi ter SDS pisuni, na kolena pred tako dobrim člankom in tako dobrim piscem člankov kot je Aljoša Masten - skrijete se pred njim, ne sežete mu niti do gležnjev! : )
juster
# 12.08.2011 ob 07:48
v bistvu je mmc poln anonymousov heh.... ne vem če kdo zliva žolč in komentira novičke pod svojim pravim imenom in priimkom =]
Nikec3
# 12.08.2011 ob 17:11
Remember, remember the 5th of November...
Nevro
# 12.08.2011 ob 12:33


Obvezen ogled!
Kolinop
# 12.08.2011 ob 08:33
Konig, počaki da ga prej shranim na disketo. Meni prav pride! :)
lazarp
# 12.08.2011 ob 21:03
...i know of no reason why this gunpowder treason
should ever be forgot'
el CARTEL
# 12.08.2011 ob 13:07
podpiram napade, ker so do sedaj napadali le organizacije, ki so si to zaslužile.. je pa jeba za orbanizacijo kot je Anonymous, ki uradno nima članov, lahko vsakdo dela karkoli v njihovem imenu (le da jih recimo očrni)..

facebook si to zasluži.. kar naprej anonymous
ice_devil
# 12.08.2011 ob 08:38
trolololol :) dober članek!
dzaboka
# 12.08.2011 ob 07:55
@minores, s kerga planeta pa si ti, da govoriš o pravici, poštenosti, pravni državi..?!?!?
zbudi se, odpri oči, poglej kaj se dogaja po svetu, kdo vlada in kdo strada...
drugače pa for the lulz! http://anonops.us/
olcar
# 13.08.2011 ob 14:06
Anonimus je mula proti institucionalnim nadzornikom vsega kot je recimo ena NSA, SOVA itd.
UDBA se lahko proti njim samo skrije...
Vladne varnostne službe sistematično vdirajo v našo zasebnost.
Spremljajo naše komunikacije, naše transakcije, naše gibanje in vse arhivirajo tudi za politično uporabo...
Pravzaprav počno to kar so nekoč sanjali veliki diktatorji tipa Stalin, Hitler, Tito.
Prav zanimivo je, da so prav največji "demokrati" dejansko najhujši totalitaristi in najbolj sistematično kršijo našo in vdirajo zasebnost!
AnKOrn
# 12.08.2011 ob 15:34
rokos: "To pa so pravi hekerji ja, da ti pico in taxi naročijo na dom. :)))"

Ne, to so trolli :)
rokos
# 12.08.2011 ob 14:43
To pa so pravi hekerji ja, da ti pico in taxi naročijo na dom. :)))
Nevro
# 12.08.2011 ob 12:38
Nevro
# 12.08.2011 ob 12:22
Kaj je Anonymous? Anonymous ni skupina. Ni oseba. Anonymous je ideja. Natančneje je ideja, da si vsi zaslužimo svobodo-svobodo misli, govora, izražanja, prepričanja; svobodo da določimo smer in destinacijo naših življenj. Če deliš to idejo, potem si Anonymous.

Verjetno si slišal že veliko stvari o Anonymous. Neketere so resnične in neketere niso. Nismo hekerji. Nismo teroristi. Nismo nasilni. Smo prebivalci sveta, ki smo priče tiraniji, zatiranju in cenzuri. Smo aktivisti, ki hočemo spremembe v sistemu (politiki) in sistemu korupcije. Hočemo preglednost v vladi ter ostalih javnih institucijah. Upiramo se tistim, ki kršijo vaše človekove pravice.

Kot skupina anonimnih posameznikov nimamo voditelja, ki bi diktiral metode upora. Nekateri izmed nas smo res hekerji, ki uporabljamo svoje sposobnosti tako, da razkrijemo pomembne informacije javnosti. Nekateri izmed nas organiziramo proteste ter shode. Nekateri med nami darujemo svoj čas da nahranimo tiste, ki se sami ne morejo nahraniti. Smo vaši sosedje, vaši prijatelji in vaši sorodniki. Pripravljamo vam hrano. Popravljamo vaše televizorje. Pišemo vam knjige. Skladamo vam glasbo. Ustvarjamo tehnologijo. Smo vaši poštarji, frizerji, trgovci in odvetniki. Smo socialisti in smo kapitalisti. Smo ateisti in smo verniki. Smo vsi in nismo nihče. Nihče od nas ni tako močan kot smo vsi skupaj.

[youtube]yoCIwJ2Jw6w[/youtube]

Kaplanos
# 12.08.2011 ob 09:06
Jih podpiram! Preveč je kozlarij,..preveč je manipulacije na čredo,....Kar naj udarijo,...
oildome
# 12.08.2011 ob 08:35
Če na internetu ne bo več anonimnosti.... ne bo to ničesar spremenilo. za obsežne napade se tako ali tako uporabljajo "zombiji" (shekani računalniki drugih uporabnikov, strežniki v oddaljenih državah), hekerji se bodo pa tako znali zavarovati oz. skriti za kakšnim drugim imenom. več kot očitno je, da je želja spravit pod nadzor "navadne" uporabnike, jih kontrolirati kaj počnejo in kaj potrebujejo ter jim potem to učinkovito prodati.
Nikec3
# 12.08.2011 ob 17:23
Sliši se precej logično. Sedaj je še ok, ko bomo doživeli tako omejevanje (in ponekod po svetu je že), potem bo šele sranje.

Ko se bo to zgodilo, pa upam da pride do scenarija kot smo ga videli v V for Vendetta. Problem je, da nas bodo verjetno omejevali precej postopoma, ali pa nas prepričali, da na koncu sami sprejmemo omejevanje za našo lastno "varnost".
drawlord
# 12.08.2011 ob 16:28
Aljoša Masten padel na "VEČ KOT 9000" foro. :))))))
FBR
# 12.08.2011 ob 15:25
metza3: mogoče je problem minusov, da se bojiš tistega, ki je v bistvu na tvoji strani (95%)... iz tega se sklepa, da se pravega volka v obleki ovce ne bojiš
andz
# 12.08.2011 ob 12:00
Če nimaš kaj lepega za povedat o ljudeh , bodi tiho.Ti ga pa kr za bebca označuješ cccc..........
kritizer
# 12.08.2011 ob 11:40
Tako, kot se moj sosed razglaša za profesionalnega ?? igralca pokra, se eni drugi razglašajo za hekerje, saj so vdrli v sistem krajevne skupnosti...

Računalnik kjer hranim "pomembne" podatke pač ni priklopljen na internet in če mi kdo vdre vanj, ne da bi prej vdrl v hišo, je res faca.
zival_in_pol
# 12.08.2011 ob 11:12
Veš kot 9000 jih je ... problem? :)
sybelmyne
# 12.08.2011 ob 11:11
pd

NIHČE In zakaj se ne upa?

ker vsaj pri primeru JJ kaže, da se ta tožari za vsako malenkost izrečeno proti njemu:)
ennui
# 12.08.2011 ob 10:38
<trollface> na naslovnici MMCja. Sanjsko! :)
ninja5
# 12.08.2011 ob 10:30
Zanimivo kako sokraj vedno uspe v članek vstaviti kak meme. Tokrat je kot ponavadi OVER 9000!!!!
http://knowyourmeme.com/memes/its-over-9000

In pa vsi ki tukaj komentirate ste v bistvu del Anonymous skupine. Ste na internetu in ste anonimni.
snikrs
# 12.08.2011 ob 10:13
" ...če ne celo delo njegovih nasprotnikov - države, ki bi napad izkoristila za dodatno omejevanje svobode na medmrežju. Dvome sproža že to, da je bil na "svitlo dan" zunaj ustaljenih sporočilnih kanalov skupine."
Sliši se precej logično. Sedaj je še ok, ko bomo doživeli tako omejevanje (in ponekod po svetu je že), potem bo šele sranje.
atanosečasn
# 12.08.2011 ob 09:47
Nyan cat za predsednico!
lazarp
# 12.08.2011 ob 09:40
haha andz
fot the lulz?:)
nekdodalec
# 12.08.2011 ob 06:54
So pa predvidevam tudi ( t u d i ) po njihovi zaslugi v nekaterih evropskih drzavah opravili z razlicnimi rakavostimi druzbe kot so npr. scientologi - katere so npr. v nemciji razkrinkali pri vsej svoji pokvarjenosti in jih v odprti razpravi v druzbi pocasi zaceli izkoreninjati..

..vendar kaj ko k nam na periferijo to pride sele drugo leto morda - scientolosko hlapcevanje pa se je sele zacelo siriti - jasno s pomocjo prodajnih prehrambenih produktov in omrezitvijo ogromno - predvsem sibkh skupin ubogih Kranjcev..

banda - za vsakega se bo nasla palica - tudi za scientolosko izzivljanje nad kranjskim narodom !!
plemenko
# 01.09.2011 ob 23:47
WE ARE ANONYMOUS.
WE ARE LEGION.
WE DO NOT FORGIVE.
WE DO NOT FORGET.
EXPECT US.
blacklotus
# 15.08.2011 ob 18:48
Samo enkrat bi rad da preverite zadeve preden jih objavite.

1. Slovenska verzija 4chana obstaja na naslovu www.chan.si
2. Coolface nima nobene povezave z Anonymous, enako kot da bi rekli da vsi ki smo tukaj gor sedaj to komentirali da smo povezani še z čisto vsemi ostalimi novicami na vaši spletni strani. Coolface je 4chan mame, kot pedobear in še ostalih preko 100 mamov.
3. tale vaš "preko 9000 jih je, ponovno mame iz 4chana, original je tukaj: http://www.youtube.com/watch?v=SiMHTK15P
ik
radioaktiven.si
# 14.08.2011 ob 09:40
LulzSec so l4m3 g0v sh111s
Kazalo