Od leta 2006 15. septembra praznujemo državni praznik vrnitve Primorske k matični domovini. Foto: BoBo
Od leta 2006 15. septembra praznujemo državni praznik vrnitve Primorske k matični domovini. Foto: BoBo
Pahor ob prazniku odprl vrata urada
Primorska praznuje svoj dan

V spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe 15. septembra praznujemo državni praznik vrnitve Primorske k matični domovini. Pariška pogodba, podpisana leta 1947, je takratni Jugoslaviji prinesla velik del Primorske, Istro južno do Mirne, Reko, Zadar in otoke. Čeprav je pogodba popravila rapalsko mejo, je v Italiji ostalo več kot 100.000 Slovencev. Praznik je leta 2006 uvedla vlada Janeza Janše.

Na letošnji slovesnosti, ki je preteklo soboto potekala v Tolminu, je slavnostni govornik, predsednik DZ-ja Milan Brglez, izpostavil narodni boj Primorcev in opozoril, da je bila Primorska najpogosteje preizkušani del slovenskega nacionalnega ozemlja.

Podeljeni odlikovanji
Predsednik Borut Pahor je na praznični dan Primorskemu dnevniku ob 70-letnici delovanja izročil srebrni red za zasluge za prispevek k ohranjanju narodne pripadnosti Slovencev v Italiji. Prva številka Primorskega dnevnika je izšla maja 1945 v osvobojenem Trstu, ko se je po skoraj 20 letih molka na Tržaškem znova začela uveljavljati slovenska beseda. Primorski dnevnik ostaja že 70 let najpomembnejši glasnik življenja Slovencev v Italiji.

Red za zasluge je prejelo tudi Društvo slovenskih izobražencev, "za skrbno in sistematično ustvarjanje prostora za dialog, ki na študijskih dnevih Draga že pol stoletja povezuje matično, zamejsko in zdomsko Slovenijo", se je glasila utemeljitev ob podelitvi odlikovanja.

Pahor je po podelitvi dejal, da sta odlikovanji sporočilo o enotnosti slovenskega kulturnega prostora. Priznal je, da je kot Primorec na neki način zrasel s Primorskim dnevnikom in Drago, ki da sta ga oblikovala.

Društvo iz Trsta je dneve Draga prvič organiziralo pred 50 leti. Z organizacijo Drage je društvo želelo razpirati nove duhovne horizonte in krepiti kulturo dialoga.

"Draga je bil politični in intelektualni ambient, ki se je zdel v času moje mladosti uporniški. Odpiral je vprašanja, ki jih takrat v Sloveniji nekako ni bilo mogoče svobodno tematizirati. Na koncu 80. let je Draga v bistvu intelektualno prehitevala dogodke v Sloveniji in jih je pričakovala," je povedal predsednik.








Pahor ob prazniku odprl vrata urada
Primorska praznuje svoj dan