Prebežniki na poti proti nastanitvenemu centru v Šentilju. Foto: BoBo
Prebežniki na poti proti nastanitvenemu centru v Šentilju. Foto: BoBo
prebežniki begunci meja
Prebežniki so v Šentiju ves dan čakali na vstop v Avstrijo. Foto: EPA
false
Posavje tudi danes ostaja najbolj obremenjeno področje v Sloveniji. Foto: BoBo
prebežniki ahmed
Sedemletni Ahmed se je v Šentilju znašel sam, slovenski in avstrijski policisti so združili moči in Ahmedovo mamo našli v Celovcu. Foto: Policija
false
Rdeči noski so vsaj za hip na razvedrili prebežnike v Šentilju. Foto: BoBo
Kriza se povečuje, zaloge kopnijo
Avstrija na mejo poslala 900 policistov in vojakov
EK Sloveniji obljubil evropsko pomoč
Med prebežniki zapel tudi nož
Vlada zanika, da želi uvesti izredne razmere

V bližini mejnega prehoda Zavrč je okoli 20. ure v Slovenijo nedovoljeno in nenapovedano vstopilo okoli 1.000 prebežnikov, okoli 22. ure pa je na Gruškovje prispelo okoli 20 avtobusov z novimi 1.000 prebežniki, so zvečer sporočili iz PU Maribor. Ob tem so še sporočili, da so jih avstrijski varnostni organi seznanili, da je na njihovi strani državne meje v Šentilju trenutno še okoli 2.000 ljudi, zato do jutra ne bodo sprejeli novih tujcev.

Skupaj je v Slovenijo v drugem valu, od petka dalje, vstopilo že več kot 40.000 prebežnikov.

Med prebežniki tudi porodnica
Zaradi zagotavljanja varnosti v prometu policija napoveduje, da bodo do preklica zaprli Mednarodni mejni prehod Zavrč. Policisti so zvečer v bližini Zavrča zbrali skupino okoli 1.000 prebežnikov, ki so malo pred 20. uro nedovoljeno vstopili v našo državo. Med njimi prevladujejo družine, ženske in otroci. Med njimi je bila tudi ženska, ki je bila tik pred porodom, zato so morali na kraj poklicati reševalno vozilo, ki jo je, skupaj z njeno družino, urgentno prepeljalo v ptujsko bolnišnico. Porodnico so hrvaške oblasti, čeprav je že bila v fazi poroda, poslali s hrvaške na slovensko stran meje, čeprav so lahko videli, v kako visokem nosečniškem stanju je.

V nastanitvenem centru Šentilj je trenutno okoli 900 tujcev, pričakujejo pa še dva vlaka z območja Novega mesta. Prvi bo okoli 23.00 pripeljal okoli 500 tujcev, drugi pa okoli 1.00 še okoli 700 tujcev.

Kot so še sporočili s Policijske uprave Maribor, so jih hrvaški varnostni organi obvestili, da bodo na Mednarodni mejni prehod Gruškovje ob 22.00 pripeljali okoli 1.000 prebežnikov z 20 avtobusi. Takoj po sprejemu teh oseb bodo v Gruškovju začeli evidentiranje, nato pa jih bodo nastanili v nastanitvene centre.

V "akcijo" preizkušeni nekdanji in upokojeni policisti
Vlada pa je na današnji seji sprejela tudi predlog novele zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki bo omogočala, da za policijsko delo znova poprimejo že preizkušeni, preverjeni in usposobljeni nekdanji in upokojeni policisti do starostne meje, ki je še sprejemljiva za opravljanje teh nalog.

Sprememba je po prepričanju vlade nujna, saj se policija ob izredno velikem begunskem valu srečuje s kadrovsko stisko.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič pa je obenem dobil pooblastilo, da na pobudo notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar določi vlake, ki morajo voziti, ter po potrebi omeji mednarodni in notranji železniški promet. Pri tem pa mora paziti na to, da ne bo nastajala pretirana gospodarska škoda.

Šentiljski center sprejel nove prebežnike
Avstrijski organi so danes zaprli stari mejni prehod Šentilj, tako da je državno mejo med Slovenijo in Avstrijo v Šentilju mogoče prehajati samo na avtocestnem mejnem prehodu, kjer avstrijski varnostni organi izvajajo poostren mejni nadzor.

Ves dan je bilo v nastanitvenem centru v Šentilju več kot 2.000 ljudi, okoli 17. ure pa so avstrijski varnostni organi vse prebežnike iz nastanitvenega centra sprejeli v državo. Čeprav je šentiljski center nekaj ur sameval, sta v Šentilj iz Novega mesta pozno popoldne že prispela dva vlaka z okoli 800 prebežniki. Po poročanju novinarja MMC-ja s terena Luke Lukiča sta v Šentilj poleg 800 prebežnikov prispeli še dve večji skupini ljudi.


V Rigoncah novih 2.000 prebežnikov
V bližini Rigonc je zeleno mejo okoli 17. ure prestopilo okoli 2.000 prebežnikov, policisti jih bodo namestili v začasni center v Dobovi, pozneje pa prepeljali v namestitvene in sprejemne centre po državi, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Po poročanju Televizije Slovenija je na slovensko-hrvaško mejo nekaj minut po 17. uri pripeljal nov vlak z 11 vagoni, na katerem naj bi bilo od 2.000 do 4.500 prebežnikov.

Že zjutraj, nekaj po 4. uri, je v bližini Rigonc zeleno mejo peš prečkala verjetno največja skupina prebežnikov do zdaj. V dveh skupinah je v Slovenijo namreč vstopilo 5.000 prebežnikov, ki so jih usmerili proti sprejemnima centroma v Dobovi in Brežicah. Po poročanju PU-ja Novo mesto jih hrvaški varnostni organi o prihodu prebežnikov niso obvestili.

Civilna zaščita, policija in brežiška občina so si tudi že ogledale lokacijo za postavitev novega šotorišča za od 2.000 do 3.000 ljudi, a čakajo še na dovoljenje lastnika zemljišča. Danes pa po poročanju PU-ja Novo mesto policisti vse napore vlagajo v organizacijo namestitve prebežnikov na območju Brežic in Dobove. V Brežicah je bilo ob 19. uri še okoli 3.000 prebežnikov, ki pa so jih razvažali v druge centre po državi.

Kot je pojasnila Alenka Drenik, predstavnica za odnose z javnostmi PU-ja Novo mesto, najprej poskrbijo za namestitev družin z otroki, bolnih in žensk. Te kljub prostorski stiski nastanijo v zaprte objekte. Tudi pri prevozih, ki z avtobusi in vlaki potekajo v sprejemne in nastanitvene centre po vsej državi, skrbijo, da družine ostanejo skupaj, je dodala.


S policije so sporočili tudi presunljivo zgodbo. Policisti so med prebežniki odkrili sedemletnega iraškega dečka Ahmeda, ki so ga na poti ugrabili. Mamo so nato, prek klica očetu v Irak, odkrili v Celovcu s pomočjo avstrijskih organov.

Vlak iz Dobove prek Jesenic neposredno v Avstrijo
Iz Dobove so danes odpeljali že štirje vlaki Slovenskih železnic s prebežniki, trije proti Šentilju in eden proti Jesenicam, so sporočili z železnic. Slovenske železnice koordinirajo tudi avtobusne prevoze, pri katerih sodeluje večina prevoznikov. Ob 19. uri je bilo tam še okoli 2.000 prebežnikov, ki so zjutraj s hrvaške strani prispeli z vlakom.

Vlak, ki je krenil iz Dobove proti Jesenicam, je 500 prebežnikov prepeljal neposredno v Avstrijo. Za takšno potezo so se odločili zaradi preobremenjenosti mejnega prehoda Šentilj, ali bodo Jesenice postala nova izstopna točka iz Slovenije, ni znano, z Generalne policijske uprave so sporočili, da si za to prizadevajo.

S Slovenskih železnic so sporočili še, da je promet iz Zasavja in Posavja oviran, dva redna avtobusa danes iz Dobove nista odpeljala. Železniški promet med Slovenijo in Hrvaško ostaja prekinjen, zato so organizirani avtobusni prevozi.

Center v Gornji Radgoni prazen
Dopoldne je bilo v sprejemnem nastanitvenem centru v Gornji Radgoni po podatkih Policijske uprave Murska Sobota 1.058 ljudi. Vse prebežnike iz centra so danes že sprejeli v Avstrijo. Nastanitveni center je trenutno prazen, a kmalu pričakujejo nove prebežnike.

Prazni so tudi nastanitveni center v Lendavi ter sprejemna centra v Petišovcih in Dolgi vasi.

Policistom pomagajo vojaki
Policistom tudi danes pomaga okoli 400 vojakov, pri varovanju meje sodeluje 277 pripadnikov SV-ja, 120 vojakov je vključenih v logistično podporo.

V sredo presežen madžarski rekord
Slovenija je v sredo z več kot 12.600 novimi prebežniki presegla dnevni rekord Madžarske. Na Madžarsko je na vrhuncu krize 23. septembra namreč vstopilo 10.046 prebežnikov. Od sobote je čez mejo s Hrvaško v Slovenijo prišlo že okoli 40.000 ljudi.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Zgodaj zjutraj pri Rigoncah opazili največjo skupino prebežnikov do zdaj

Kriza se povečuje, zaloge kopnijo
Avstrija na mejo poslala 900 policistov in vojakov
EK Sloveniji obljubil evropsko pomoč
Med prebežniki zapel tudi nož
Vlada zanika, da želi uvesti izredne razmere