Hrvaška po razlagi državnega sekretarja na MNZ-ju ne preprečuje, da ne bi prebežniki ponoči zašli v mrzlo Sotlo. Foto: BoBo
Hrvaška po razlagi državnega sekretarja na MNZ-ju ne preprečuje, da ne bi prebežniki ponoči zašli v mrzlo Sotlo. Foto: BoBo
false
Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan si je danes s policijo in brežiškim županom Ivanom Molanom ogledal prostor na območju Dobove, kjer nameravajo postaviti ogrevano šotorišče za od 2.000 do 3.000 ljudi, a čakajo še na soglasje lastnika. Če ga bodo dobili, bi šotorišče lahko postavili v dveh dneh in s tem razbremenili policijo, vojsko ter civilno zaščito, prebežnikom pa omogočili boljši sprejem. Foto: BoBo
Kriza se povečuje, zaloge kopnijo
Avstrija na mejo poslala 900 policistov in vojakov
EK Sloveniji obljubil evropsko pomoč
Med prebežniki zapel tudi nož
Vlada zanika, da želi uvesti izredne razmere
Policijski posnetki: Hrvati prebežnike usmerjajo proti zeleni meji s Slovenijo

Na vsakodnevni tiskovni konferenci o begunski krizi v Sloveniji je sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic tokrat predstavil film o prehodih prebežnikov čez reko Sotlo v Slovenijo, ki ga je s termovizijsko kamero posnel policijski helikopter.

"Hrvati ne preprečujejo plavanja čez reko in ne kažejo namere, da bi to preprečili in preusmerili prebežnike. Za objavo posnetka smo se odločili, ker gre za farso, ki zdaj poteka na hrvaški strani, kako smo v Sloveniji nehumani, kako slabo skrbimo za prebežnike in kako ne znamo organizirati zadeve. Posnetek govori sam zase," je bil oster Šefic.

Državni sekretar MNZ-ja je ob tem izrazil upanje, da bo posnetek pomagal pri razumevanju celotne zgodbe, kako Hrvaška na organiziran, premišljen in prefinjen način pošilja prebežnike v Slovenijo. "Samo včeraj so jih poslali skoraj 13.000," je dejal in dodal, da pri tem ne vidijo nobenega sočutja Hrvaške do prebežnikov, o čemer se toliko govori, čeprav gre za otroke, starce in številne ljudi, ki so oblečeni zgolj v poletna oblačila. "S tega posnetka je popolnoma jasno, da to počno namerno in da v Slovenijo pošljejo nenadzorovan tok migrantov, s čimer skušajo vso odgovornost prenesti na Slovenijo," je še pojasnil Šefic.

Hrvaška požrla besedo
Hrvaška je po njegovih besedah napovedovala, da bo v Slovenijo pošiljala po 5.000 prebežnikov, zdaj pa jih skoraj 13.000, kar je več, kot jih je dnevno na Madžarsko. Poudaril je še, da je bil na Dunaju dosežen dogovor o medsebojnem obveščanju, vendar je bil kmalu zatem na slovensko mejo poslan vlak brez soglasja in zdaj je komunikacija s hrvaškimi pristojnimi organi tako rekoč nemogoča.

"Takšno ravnanje je nedopustno in neodgovorno. Slovenijo skušajo diskreditirati v domači in tuji javnosti. Z našo iskrenostjo, ki smo jo pokazali, mislim, da bomo kos razmeram," je dodal. O ravnanju Hrvaške je vlada obvestila tudi evropskega komisarja za migracije Dimitrisa Avramopulosa, ki se mudi na obisku v Ljubljani. Šefic pravi, da mu bodo svoja stališča in zahteve jasno povedali, ob tem pa upajo, da bosta komisar in komisija opravila svojo dolžnost. Evropski komisiji so danes tudi poslali formalno pismo z vsemi zahtevami.

V drugem begunskem valu je do današnjega poldneva v Slovenijo prišlo 38.587 ljudi. Avstrija je danes do poldneva sprejela 4.483 ljudi, v torek pa 6.800. Šefic vztraja, da ljudem poskušajo pomagati in uravnavati izjemen pritisk. "Slovenija izjemno dobro poskrbi za prebežnike glede na vse zmožnosti," je prepričan.

Avramopulos: Slovenija bo dobila pomoč Evrope
Avramopulos se je na obisku v Sloveniji srečal s premirjem Mirom Cerarjem; tako evropski komisar kot premier sta izrazila upanje, da bodo voditelji držav na nedeljskem vrhu sprejeli skupne rešitve za celostno reševanje prebežniške krize.

Komisar je ocenil, da se Slovenija s krizo spoprijema na evropski način ter zagotovil, da bo Evropska komisija Sloveniji priskočila na pomoč. Dodal je, da nobena država krize ne more rešiti sama, zato je sodelovanje nujno.

Cerar je komisarju predal seznam slovenskih potreb, pri katerih bi lahko pomagala EU.

Györkös Žnidarjeva: Sloveniji več držav ponudilo pomoč
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je po srečanju z evropskim komisarjem za migracije povedala, da je Sloveniji pomoč ponudilo že več držav, ki jo bo Slovenija sprejela. Podrobnosti ministrica sicer ni razkrila, je pa potrdila, da pomoč lahko za zdaj pričakujemo od Nemčije, Avstrije, Italije in držav višegrajske skupine.

Glede podpore agencije za zunanje meje EU-ja Frontex je poudarila, da bi moral Frontex nujno na hrvaško in grško mejo, posredovanja na slovenski pa ne pričakuje, saj slovenska meja s hrvaško ni zunanja meja EU-ja. "Slovenija ne bo hotspot, saj nismo na zunanji meji," je dodala.

Tudi evropski komisar je poudaril, da Slovenija v prebežniški krizi ni sama, saj lahko računa na evropsko finančno pomoč, vendar ni jasno, na koliko denarja lahko Slovenija poleg odobrenih 56 milijonov evrov še lahko računa.

Slovenija je zaprosila za nefinančno pomoč članic
Zvečer je govorka Evropske komisije za področje migracij Natasha Bertaud prek družbenega omrežja Twitter sporočila, da je Slovenija spričo begunske krize danes aktivirala mehanizem EU za civilno zaščito. To je tvitnila tudi govorka komisije Mina Andreeva, ki je pojasnila še, da je Slovenija zaprosila za šotore, odeje, posteljnino in drugo opremo.

Slovenija je za pomoč EU zaprosila po današnjem obisku evropskega komisarja za migracije Dimitrisa Avramopolusa v Ljubljani. Komisar je svoj obisk nocoj na Twitterju označil kot zelo ploden, vse članice EU pa pozval, naj se odzovejo prošnji Slovenije v okviru mehanizma za civilno zaščito.

Na razpolago so sicer tri možnosti pomoči, ki se med seboj ne izključujejo: poleg pomoči v okviru mehanizma za civilno zaščito še nujna finančna pomoč iz evropskih skladov ter načrt za premestitev beguncev znotraj EU.

Pahor klical na Hrvaško
Predsednik republike Borut Pahor se je po vrnitvi z obiska v Bruslju danes po telefonu pogovarjal s hrvaško kolegico Kolindo Grabar-Kitarović. V pogovoru ji je predstavil dogovore, sklenjene v Bruslju, in jo pozval k tesnejšemu sodelovanju pri sprejemanju prebežnikov.

Novo šotorišče na območju Dobove
Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan si je s policijo in brežiškim županom Ivanom Molanom ogledal območje pri Dobovi, kjer nameravajo postaviti ogrevano šotorišče za od 2.000 do 3.000 ljudi, a čakajo še na soglasje lastnika. Če ga bodo dobili, bi šotorišče lahko postavili v dveh dneh in s tem razbremenili policijo, vojsko in civilno zaščito, prebežnikom pa omogočili boljši sprejem, je dejal.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Zgodaj zjutraj pri Rigoncah opazili največjo skupino prebežnikov do zdaj

Kriza se povečuje, zaloge kopnijo
Avstrija na mejo poslala 900 policistov in vojakov
EK Sloveniji obljubil evropsko pomoč
Med prebežniki zapel tudi nož
Vlada zanika, da želi uvesti izredne razmere
Policijski posnetki: Hrvati prebežnike usmerjajo proti zeleni meji s Slovenijo