Duhovniki nosijo križe v hramu sv. Save v Beogradu. Foto:
Duhovniki nosijo križe v hramu sv. Save v Beogradu. Foto:
Verniki hodijo s svečami okoli katedrale Aleksandra Nevskega v Sofiji. Foto: Reuters

Skupaj s pravoslavnimi verniki v Sloveniji veliko noč danes praznujejo tudi pravoslavni verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji in Gruziji, pa tudi v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Nekatere druge Pravoslavne cerkve pa so sprejele Milankovićev koledar in so veliko noč praznovale pred tednom dni.

V Jeruzalemu se je več kot 1.200 let starega obreda v baziliki Božjega groba udeležilo več tisoč vernikov, večinoma romarjev iz vzhodne Evrope, ki so na ognju prižgali svoje sveče. Ogenj so nato z letali prepeljali v pravoslavne države, med drugim v Rusijo in Grčijo, pa tudi v Srbijo.

V Rusiji je glavna slovesnost potekala v Katedrali Kristusa Odrešenika, dogodka pa se je udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, poroča rt.com.

V Beogradu je potekalo polnočno bogoslužje v hramu svetega Save, ki jo je vodil patriarh Irenej, po poročanju b92.net pa se je je udeležil tudi srbski predsednik Tomislav Nikolić.

Srbski patriarh Irenej je v velikonočni poslanici dejal, da človeška sebičnost grozi, da bo uničila pomen Kristusove nesebične ljubezni. A vse to lahko po njegovih besedah premaga Kristusovo vstajenje. Irenej je še pozval k ohranitvi svetosti krščanske zakonske zveze.

Bošković: Praznik zmage življenja
Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković je dejal, da je velika noč tudi za pravoslavce praznik zmage življenja nad smrtjo, hkrati pa njihov največji praznik.

V petek popoldne je potekalo bogoslužje, s katerim so se verniki spomnili polaganja Jezusa Kristusa v grob, hkrati pa je bil to dan strogega posta. V soboto je v srbski pravoslavni cerkvi v Ljubljani potekala maša, ki jo je vodil zagrebško-ljubljanski metropolit Porfirij Perić.

Danes opolnoči se je v isti cerkvi začelo velikonočno jutranje bogoslužje, na katerem so oznanili vstajenje Jezusa Kristusa. Velikonočna bogoslužja z mašami bodo sicer potekala še danes dopoldne, v ponedeljek in torek.