Spomin na Jezusovo križanje v Gvatemali. Foto: EPA
Spomin na Jezusovo križanje v Gvatemali. Foto: EPA

Večji del kristjanov obhaja svoj največji in najpomembnejši praznik – veliko noč, s katerim se verniki spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. A procesije so se začele že pred tednom dni, na cvetno nedeljo, na katero so se verniki spominjali Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga ljudje pozdravljali s palmovimi vejami.

Dogajanje pa je vrhunec doseglo z velikonočnim tridnevjem, ki se je začelo na veliki četrtek, ko so se verniki spominjali Jezusove zadnje večerje z apostoli. Na veliki petek so se verniki spominjali Jezusovega trpljenja in smrti na križu, velika sobota pa je bila dan celodnevnega čaščenja Jezusa v Božjem grobu, kamor je bil z glavnega oltarja prenesen na veliki petek. Zgodaj zjutraj so tako katoliški duhovniki blagoslavljali velikonočni ogenj in vodo, s katerima so verniki pokadili in pokropili domove. V soboto se tudi blagoslovijo velikonočne jedi, ki jih prinesejo verniki. Zvečer so se v katoliških cerkvah začele slovesne vigilije oziroma bedenja.

Velikonočno tridnevje se bo končalo na velikonočno nedeljo, ko po vseh cerkvah potekajo vstajenjske maše s procesijami, katerih namen je oznanjati, da je Jezus vstal in tako premagal smrt. Sledil bo velikonočni ponedeljek, ki je dela prost dan.

Kako so fotografi z različnih koncev sveta ujeli veliki teden v svoj objektiv, si oglejte spodaj.

Foto: EPA, Reuters.