Tradicionlano ukrajinsko velikonočno jajce. Foto: Reuters
Tradicionlano ukrajinsko velikonočno jajce. Foto: Reuters

Pravoslavne cerkve, ki se ravnajo po starem julijanskem koledarju, z današnjo veliko soboto končujejo priprave na veliko noč, ki jo bodo praznovali teden dni za drugimi kristjani. Po cerkvah bodo blagoslavljali pirhe in druge velikonočne jedi. Veliko noč, praznik Jezusovega vstajenja, pa bodo po sedmih tednih posta pričakali s polnočnicami in nedeljskimi jutranjimi bogoslužji.

"Slovenija je drugo mesto, druga katedra v metropoliji, ki jo vodim. Med Zagrebom in Ljubljano je samo ura in pol vožnje. V vsakem primeru želijo, da sem tudi tukaj in da poskušam narediti vse, kar bom lahko, da bo tudi tukaj cerkveno življenje dejavno in izpolnjeno," je za Radio Slovenija povedal lani imenovani škof zagrebško-ljubljanske metropolije Srbske pravoslavne cerkve Porfirije Perić.

Pri pravoslavnih vernikih je velika sobota poleg obredov in molitev namenjena tudi blagoslovu jedi. Paroh Srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković pravi, da so med najpomembnejšimi jedmi pobarvana jajca oziroma pirhi. "Pirhi se barvajo kot znamenja vstajenja, kot znamenja zmage življenja nad smrtjo in družine so v eni radosti, post se nekako končuje in se pripravljamo na samo vstajenje," je povedal.