Člani Iniciative za demokratični socializem so predstavili program Demokratični socializem: razvojni model za Slovenijo in EU. Foto: Urban Cerjak
Člani Iniciative za demokratični socializem so predstavili program Demokratični socializem: razvojni model za Slovenijo in EU. Foto: Urban Cerjak

Predstavniki iniciative Luka Mesec, Urška Breznik in Anej Korsika so na novinarski konferenci podrobneje predstavili svoja programska izhodišča, s katerimi želijo vzpostaviti korenito družbeno-ekonomsko reformo, utemeljeno na neposredni demokraciji oz. demokratičnem socializmu kot osrednjem organizacijskem načelu.

Izpostavili so, da imajo pripravljene tudi predloge ukrepov za reševanje krize prezadolženih podjetij in bank v Sloveniji, problematiko varčevalnih ukrepov, nedemokratičnost Evropske unije in okoljska vprašanja.

Treba je zaustaviti zategovanje pasu
Politiko zategovanja pasu je treba po njihovem mnenju ustaviti in vzpostaviti t. i. pravično davčno reformo. Tako bi vsak posameznik v državni proračun in socialne blagajne prispeval glede na svoj celoten dohodek, ne glede na vir. Rešitev vidijo v integralni dohodninski in prispevni osnovi, ki bi zajemala vse dohodke posameznika, da bi vsak prispeval po svojih zmožnostih.

Iniciativa bo v soboto začela večtedensko predstavitev programa po vsej Sloveniji. V iniciativi si po njegovih besedah intenzivno prizadevajo za vzpostavitev gibanja, nameravajo postati tudi politična stranka, a si želijo vse pomembne strateške odločitve sprejeti skozi široko razpravo.

Ob tem so se pripravljeni pogovarjati tudi z drugimi gibanji oz. strankami, ki imajo podobna programska izhodišča. "Dokler pa druge skupine še niso na tisti točki, ko bi lahko javnosti v razpravo ponudile program, kot to mi danes počnemo, je na to očitno treba še počakati," je dodal Korsika.