IS je junija na območju Sirije in Iraka razglasil kalifat. Njihov cilj je Islamsko državo še razširiti. Foto: Reuters
IS je junija na območju Sirije in Iraka razglasil kalifat. Njihov cilj je Islamsko državo še razširiti. Foto: Reuters

Na posnetku, naslovljenem "Sporočilo v krvi", je videti vrsto moških v zaporniških oranžnih oblačilih - šlo naj bi za zajete kurdske borce. Žrtev kleči nedaleč od mošeje v okupiranem mestu Mosul, preden ji IS-jev rabelj odreže glavo.

Džihadisti ob tem opozarjajo, da bo enaka usoda doletela še druge zapornike, če bodo kurdski voditelji še naprej podpirali ZDA.

Kurdske oborožene milice, znane kot pešmerga, ki prihajajo iz avtonomne pokrajine Kurdistan na severu Iraka, obupano skušajo ustaviti napredovanje sil IS-ja, pri čemer so jim pred tedni priskočile na pomoč ZDA z omejenimi zračnimi napadi.

Posnetek usmrtitve sirskih zapornikov
Vojni zločini IS-ja sicer še zdaleč niso omejeni samo na Irak - v četrtek objavljeni posnetki IS-ja iz Sirije prikazujejo množični pokol zajetih sirskih vojakov. Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice so vojake zajeli, medtem ko so ti skušali zbežati iz oblegane pokrajine Hama, kjer so sile IS-ja zavzele oporišče zračnih sil Tabka.
Na posnetku je razvidna dolga vrsta trupel mladih vojakov - šlo naj bi za 250 ujetnikov, ki so jih v prejšnjem posnetku priganjali čez puščavo, pri tem pa jih suvali in brcali.

Najokrutneje je Islamska država opozorila nase prejšnji teden, ko je objavila posnetek obglavljenja ameriškega novinarja Jamesa Foleyja, zajetega v Siriji leta 2012. Njegova smrt naj bi bila maščevanje za ameriške zračne napade v Iraku, sunitski skrajneži pa zdaj grozijo, da bodo ubili še druge talce.
Sinoči je sicer ameriški predsednik Barack Obama požel ogorčenje in posmeh republikancev, ko je v televizijskem nagovoru priznal, da ZDA še nimajo staregije za boj proti vse močnejšemu IS-u, ki se je odcepil iz vrst upornikov proti režimu Bašarja al Asada v Siriji - istih upornikov, ki so jih še lani ZDA brezpogojno podpirale.