Februarja leta 1992 je bilo iz registra stalnih prebivalcev nezakonito izbrisanih več kot 25.000 ljudi, ki so posledično izgubili vse pravice. Delno povrnitev škode jim je zagotovilo šele Evropsko sodišče za človekove pravice. Foto: BoBo
Februarja leta 1992 je bilo iz registra stalnih prebivalcev nezakonito izbrisanih več kot 25.000 ljudi, ki so posledično izgubili vse pravice. Delno povrnitev škode jim je zagotovilo šele Evropsko sodišče za človekove pravice. Foto: BoBo
Po zakonu se odškodnina izplača v največ petih obrokih, pri čemer je prvi obrok v višini 1.000 evrov izplačan v 30 dneh po pravnomočnosti odločbe oziroma sodbe, nadaljnji pa v letu dni po zapadlosti prejšnjega obroka. Foto: BoBo

Upravne enote so do četrtka prejele 4.181 vlog za določitev denarne odškodnine zaradi izbrisa leta 1992. Od tega je bilo do četrtka odločeno o 3.150 vlogah, pri čemer je bilo 2.853 ugodeno, 236 so jih zavrnili, 40 zavrgli, v 21 primerih pa je bil postopek s sklepom ustavljen.

Do četrtka je bilo vloženih tudi pet predlogov za plačilo denarne odškodnine v predhodnem postopku na državnem pravobranilstvu, ni bila pa vložena nobena tožba za plačilo denarne odškodnine v sodnem postopku.

Odškodnine po junijskem zakonu
Upravne enote so začele zbirati vloge za odškodnine izbrisanim v skladu z zakonom o odškodninah za izbrisane, ki se je začel izvajati 18. junija. Izbrisani ali izbrisana, ki uveljavlja zahtevo za odškodnino, lahko to stori na upravni enoti, na območju katere je imel oziroma imela med izbrisom prijavljeno stalno prebivališče.

Postopki trajajo različno dolgo. Čas je odvisen od konkretnega primera in od skupnega števila vloženih zahtevkov pri posamezni upravni enoti. Zakon za odločitev v zadevah, v katerih se lahko odloči po skrajšanem ugotovitvenem postopku, določa enomesečni rok. Dvomesečni rok pa je določen v zadevah, v katerih je pred odločitvijo treba izvesti poseben ugotovitveni postopek.

Odškodnine za tiste s statusom ali za tiste, ki so zanj zaprosili
Po zakonu so do odškodnine upravičeni tisti izbrisani, ki imajo urejen status v Sloveniji oziroma imajo dovoljenje za stalno prebivanje ali slovensko državljanstvo. Upravičeni pa so tudi tisti, ki so za status zaprosili po prvotni zakonodaji, a ga niso dobili, po prenovljeni zakonodaji pa zanj niso zaprosili.

Največ 150 evrov za mesec izbrisa
V upravnem postopku, ki ga vodijo upravne enote, lahko upravičenec za vsak mesec izbrisa dobi po 50 evrov. Če meni, da je takšna odškodnina prenizka, lahko vloži tožbo na sodišču, a dosojena odškodnina ne sme preseči trikratnega zneska odškodnine, do katere bi bil upravičen v upravnem postopku.

Na ministrstvu za notranje zadeve po napovedih iz časa začetka izvajanja zakona pričakujejo okoli 12.000 vlog, za odškodnine izbrisanim pa naj bi skupaj namenili okoli 130 milijonov evrov.