Vsa delovna mesta policistov se bodo iz 5. prenesla v 6. tarifni razred, najpozneje konec junija 2018. Kar seveda pomeni tudi višji plačni razred za vse zaposlene. Foto: BoBo
Vsa delovna mesta policistov se bodo iz 5. prenesla v 6. tarifni razred, najpozneje konec junija 2018. Kar seveda pomeni tudi višji plačni razred za vse zaposlene. Foto: BoBo

Po poročanju novinarke Radia Slovenija Nike Benedik je bistvo sporazuma, da se vsa delovna mesta policistov iz 5. prenesejo v 6. tarifni razred najpozneje do konca junija 2018, kar seveda pomeni tudi višji plačni razred za vse zaposlene. "Eden zagotovo, za nekatere profile smo dovolili tudi dva, ampak smo pri tem pristopali selektivno," je za Radio Slovenija povedal minister Boris Koprivnikar in pojasnil, da so primerjali policiste na terenu s tistimi v pisarnah, v mestu in na vasi.

Uvrstitev v višji plačni razred je pač posledica zakona, ki po novem zahteva višjo izobrazbo policistov. Za pridobitev te bodo policisti imeli kar 5 let časa, a bodo hkrati že dobili višje plače. "Če je zahtevana stopnja izobrazbe 6. in če ne izpolni pogojev, se mu preneha delovno razmerje, po mojem razumevanju," je pojasnil Koprivnikar.

Izobraževanje bo prihranjeno vsem z več kot 15 leti delovne dobe, češ da izkušnje pretehtajo. Minister Koprivnikar se strinja, da je to načelo senioritete, ki ga ne mara, prizna pa tudi, da je dogovor radodaren: "Zelo radodaren, kajti MNZ oziroma Republika Slovenija omogoča, da izobraževanje organizira na svoje stroške, in to je neka posebna boniteta ..."

Kako se bodo odzvali drugi nezadovoljni javni uslužbenci?
Gasilci dogovora vlade in policisti za zdaj ne komentirajo, zdravniki, ki za svoje plače terjajo odpravo zgornje meje, tudi ne. V sindikatu ministrstva za obrambo, kjer dosežek policistov sicer pozdravljajo, pa opozarjajo na dvojna merila vlade.

Vlada se je pripravljena pogajati zgolj s tistimi poklicnimi skupinami, ki ji povzročajo škodo v sistemu, drugim pa očitno ni potrebno prisluhniti, je povedal sindikalist Morsa Marjan Lah. In morda niso edini, ki pravijo, da smo morda na začetku konca enotnega plačnega sistema.