Slovenija

Poudarki

  • "Trenutno razpoložljivi podatki ne nakazujejo, da bi bila sporna serija proizvoda distribuirana v Slovenijo," so zapisali na upravi za varno hrano.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 7 glasov Ocenite to novico!
Jajca
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je sporočila, da sta nemški proizvajalec in avstrijski dobavitelj v Sloveniji umaknila iz prodaje vsa jajca, ki bi lahko bila okužena s fipronilom. Na slovenskem trgu bi se ta jajca lahko pojavila kot predpakirana kuhana ali olupljena. Foto: Reuters
VIDEO
Problematična jajca v EU-ju

Dodaj v

Jajca, ki bi lahko bila okužena s fipronilom, umaknjena s slovenskega trga

V Sloveniji bi se ta jajca lahko pojavila kot predpakirana kuhana in olupljena
9. avgust 2017 ob 21:11
Ljubljana - STA

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je sporočila, da sta nemški proizvajalec in avstrijski dobavitelj v Sloveniji umaknila iz prodaje vsa jajca, ki bi lahko bila okužena s fipronilom. Na slovenskem trgu bi se ta jajca lahko pojavila kot predpakirana kuhana ali olupljena.

Upravo so prek sistema hitrega obveščanja obvestili, da bi se oporečna jajca iz Nizozemske lahko pojavila v Sloveniji, in sicer v izdelkih proizvajalca Eipro-Vermarktung iz Nemčije, ki v Slovenijo prihajajo prek avstrijskega dobavitelja Transgourment.

Družba je v juliju na slovenski trg dobavila 1.560 jajc in 4. avgusta, ko so prejeli obvestilo o možnosti onesnaženja s fipronilom v določeni seriji proizvoda, celotno serijo tudi umaknila s trga. Umik sta izvedla ne glede na to, da živilo v zalogi ni pripadalo sporni seriji, ki jo je v obvestilu navedel dobavitelj. Namestnik generalnega direktorja uprave za varno hrano Jernej Drofenik je v Odmevih poudaril, da sta se obe družbi odzvali zgledno, saj sta s trga umaknili proizvode, "tudi tiste, ki jih po zakonu ne bi bilo treba".

Zmerna izpostavljenost ni tvegana
"Trenutno razpoložljivi podatki ne nakazujejo, da bi bila sporna serija proizvoda distribuirana v Slovenijo. Ta trenutek jajc navedenega proizvajalca ni več v prometu," so zagotovili. Kljub temu so pripravili preliminarno oceno tveganja, ki bi jo lahko uživanje takšnih proizvodov predstavljalo za potrošnika.

Te ugotovitve kažejo, da v primeru zaužitja ene solate ali sendviča, ki bi vseboval s fipronilom onesnažena jajca, na dan, izpostavljenost fipronilu ne predstavlja tveganja za zdravje majhnih otrok in odraslih. Odrasli z dnevnim zaužitjem do skupno sedmih izdelkov, ki bi vsebovali onesnažena jajca, ne bi vnesli v telo večje količine fipronila, kot je akutni referenčni odmerek, so še zapisali.

Fipronil v Sloveniji prepovedan
Sicer pa je Drofenik poudaril, da so na upravi sami vzorčili jajca v prosti prodaji ter jajca v uporabi pri gostincih in prehrambeni industriji, pri čemer onesnaženih jajc niso našli, saj so obrati uporabljali jajca, ki so jih dobavljale družbe, ki niso povezane s spornimi jajci, medtem ko so v prosti prodaji in v gostinstvu v uporabi večinoma jajca slovenskih rejcev. Onesnaženost s fipronilom je pri slovenskih jajcih precej manj verjetna, saj je fipronil kot fitofarmacevtsko sredstvo v Sloveniji prepovedan, saj predstavlja tveganje za čebele.

Je pa Drofenik opozoril, da bo po umiku surovih jajc treba ugotoviti, ali so katera izmed spornih jajc končala v drugih prehrambnih izdelkih. Pričakuje, da bodo v kratkem prejeli ustrezna sporočila po evropskem sistemu hitrega obveščanja, so pa pri upravi že sami vzorčili izdelke, ki vsebujejo jajca in prihajajo iz držav, kjer so odkrili s fipronilom onesnažena jajca.

Škandal z oporečnimi nizozemskimi jajci je izbruhnil 1. avgusta. Nizozemske oblasti so začasno zaprle 138 perutninskih farm in bi lahko bile prisiljene zaklati na milijone piščancev. Jajca so umaknili s polic trgovin in kupce pozvali, naj že kupljena, ki jih imajo doma, zavržejo.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
toolovaj
# 09.08.2017 ob 21:38
Pri nas itak ni problemov. Spomnimo se Kemisa na Vrhniki. Ribiči so vpili, da je onesnažen potok Tojnica, vse pristojne službe so trdille, da je vse pod nadzorom. Zakaj pa te dni sanirajo ta isti potok, če pa se ni zgodilo nič hudega?
Bake
# 09.08.2017 ob 21:44
Upravo so prek sistema hitrega obveščanja obvestili

Škandal s kontaminiranimi nizozemskimi jajci je izbruhnil 1. avgusta

Danes je 9.8. Sistem "hitrega" obveščanja je torej rabil 8 dni !?
igor-za
# 09.08.2017 ob 21:58
Kupujmo slovensko. In skbimo za svojo hrano, da bo varna in zdrava.
K_ris
# 09.08.2017 ob 21:52
Ta sistem sledljivosti pa očitno ni najboljši. Kot prvo je do danes od izbruha afere minilo 8 dni (da niti ne omenjam prikrivanja Belgijcev). Kot drugo pa so naši 4. avgusta zatrdili "V Sloveniji spornih jajc ni". Ta del mi je pri sledljivosti še manj jasen. Kako lahko zatrdiš, da jih ni, pa se potem izkaže, da so? In če se "zmotijo" pri jajcih kot takšnih (pa čeprav kuhanih), me zanima, kaj imajo za povedati o prisotnosti teh istih jajc v drugih proizvodih, kot so na primer testenine, piškoti in drugo?
x1ijn
# 09.08.2017 ob 21:42
@Mr.Bong
Hotli so povedat, da ni treba delat panike. Je pa vseeno treba te izdelke odstranit, ker na dolgi rok redno jest take izdelke lahko ima hude posledice.
copcop
# 09.08.2017 ob 22:02
Škoda jajc. Z dobrim popustom bi jih slovenski kupci z veseljem razgrabili.
x1ijn
# 09.08.2017 ob 21:55
Piscancev ne koljejo zato, ker bi bili neuporabni, ampak zato, ker je to ceneje, kot ce bi jih hranili, dokler ne bodo spet nesli dobrih jajc. Biser ekonomije.

@el CARTEL
Nizozemska ni tko kot Slovenija. Tam bodo hude kazni padle. Pocakaj, da se preiskava konca. Vecje vprasanje je kaj se bo zgodilo z uradniki, ker so dobili namig ze lansko leto, pa niso sli kontrolirat. Izgovarjajo se pa seveda na varcevalne ukrepe.
fotrM
# 10.08.2017 ob 00:09
Odkar imamo 4 kure in frisna jajca vsak dan...so mi ta s trgovine prav zanic oz nagravzna...
RJSlo
# 09.08.2017 ob 22:03
No ja. Kaj o informacijah, da je Nizozemska za vse vedela že lani pa vseeno prodajala jajca?
amalija
# 09.08.2017 ob 22:40
kje pa na jajcah piše, d so nizozemska? V leclercu? Kje si jo jih prodajali...še nisem zasledila nizozemskih jajc
svabo
# 09.08.2017 ob 22:27
Kateri trgovci so prodajali te izdelke. Dobavitelj ne more umakniti izdelkov. Lahko jih umakne samo trgovec. Zopet se ne napiše katerega trgovca se je potrebno izogibati.
K_ris
# 09.08.2017 ob 22:04
@x1ijn

To, da me to ne bo ubilo, mi je popolnoma jasno.

Govorim o tem, da dajo uradno informacijo, da teh jajc pri nas ni, pa se 5 dni kasneje izkaže, da vendarle so. Zame je to precej velika luknja v sistemu sledljivosti in tudi če v tem primeru ta luknja ne bo nikogar ubila (ali mu uničila zdravja), to ne pomeni, da se to v kakšnem drugem primeru ne bi moglo zgoditi.

Kot drugo pa me zanima, kako naši spremljajo prisotnost teh istih jajc v drugih izdelkih. Verjetno je učinek povsem enak, ali pojem to jajce na oko, ali pa ga pojem kot surovino v piškotih.
KLIPAN
# 10.08.2017 ob 00:23
Jaz imam doma dve kuri in deset rac.
Jajc nisem kupil že......ne vem kdaj na zadnje.
To je "levičarstvo", ki ga jaz podpiram.
Drugi pa pač podpirajo intenzivno kmetijstvo in rejo v boksih.
Vsak izbira sam.
mums
# 09.08.2017 ob 22:57
Avstrijski dobavitelj v Sloveniji??? Kdo mak hidiča povedo kdo in kje so ta jajca prodajali!!!!
x1ijn
# 09.08.2017 ob 21:59
@K_ris
Sistem sledljivosti je ok, finta je v tem da so na Nizozemskem na zacetku samo nekaj farm preverili. Potem so pa komaj pomislili, da je to mogoce se kje drugje, in takrat je prisel drugi val. Ostale izdelke se kontrolirajo, tako da bo verjetno se kaj umaknjeno.

Koncentracije so tako nizke, da bos prej imel probleme zaradi holesterola kot zaradi tega strupa.
pripet
# 10.08.2017 ob 07:38
A niso ves čas trdili, da v Slovenijo okužena jajca niso bila dostavljena? Koga imajo za bedake?
Zakaj se sedaj umikajo, če niso okužena?
Ki bi lahko bila...? Je to tako težko ugotoviti?
K_ris
# 09.08.2017 ob 22:47
@amalija in svabo

Ne vem, če sta sploh opazila, da gre za "predpakirana kuhana ali olupljena" jajca. To niso surova jajca, kot jih običajno najdemo v trgovinah. Zato dvomim, da so to sploh dobavljali trgovcem. Prej bi rekel, da je to šlo gostincem ali podjetjem iz prehrambene industrije.
Nikolaj
# 09.08.2017 ob 22:08
Kupujte slovensko
FolkloraS
# 10.08.2017 ob 07:41
Bo McDonald's pokupu vse!
Ples
# 10.08.2017 ob 00:42
Zmerna izpostavljenost ni tvegana

Hmmm ... ok.
Ampak a sploh kdo raziskuje, kako vse te 'zmerne izpostavljenosti' (do tisoč stvari hkrati, fipronil je le ena) celostno učinkujejo? Vsi ti podatki so tako božjastno partikularni ... vzameš en strup in izračunaš mejo zmernosti. Kaj pa vsi strupi skupaj? Kako to vpliva, na primer, na plodnost?

Recimo, že pri prehrani je jasno, da so kombinacije pomembne, ker se v telesu glede vnosa dogajajo različne stvari. (Ne jest makaronov s kruhom ;)
Kako pa je v telesu glede tega zmernega vnosa različnih strupov (trdi delci, kemikalije, ....)

Pač, nisem doma v tem, zanima pa me.
ni maitre
# 10.08.2017 ob 02:21
@Ples
Če boš jedla ta fipronil jajčka, ti bo perje začel poganjat in boš rabila vrtne škarje za depilacijo, na plodnost pa ne vpliva, tako, da brez panike.
ajvard
# 09.08.2017 ob 23:41
Na slovenskem trgu bi se ta jajca lahko pojavila kot predpakirana kuhana ali olupljena.

pa kdo sploh kupuje v Sloveniji predpakirana kuhana/olupljena jajca?
amigo
# 10.08.2017 ob 11:37
&AM
To je pa tujina in tuji podjetniki. Kjer je sum, bodo raje umaknili in obdržali dobro ime. Marsikatero SLO podjetje (so tudi redke izjeme) bi naredilo le toliko kot je zakonski minimun.

Ti si še eden, ki verjame v pravljice. Tuji podjetniki so še večji lopovi kot naši. Predvsem ko pošiljajo robo v tam neko Slovakio, pardon Slovenijo. Ali kdo pri zdravi pameti verjame, da lahko na Nizozemskem proizvedejo enako kvalitetno jajce, z manjšimi stroški kot v Sloveniji? Nato še to jajce prevažajo več kot tisoč kilometrov daleč. A tovornjaki in vlaki ne trošijo nafte?
gorenc007
# 09.08.2017 ob 23:52
p kerga vi v sloveniji farbate, povejte kolk časa jih že uvažate..................
johann
# 10.08.2017 ob 09:18
Odkar imamo 4 kure in frisna jajca vsak dan...so mi ta s trgovine prav zanic oz nagravzna...

Podobno pri meni. Ne boste verjeli, kakšna je razlika med domačimi jajci od kur, ki se prosto pasejo in sranj*em, ki ga prodajajo v trgovinah.
amigo
# 10.08.2017 ob 06:32
Nizozemske oblasti so začasno zaprle 138 perutninskih farm in bi lahko bile prisiljene zaklati na milijone piščancev.

A na Nizozemskem že piščanci nesejo jajca? Mogoče pa je kakšen Dr. Frankenstein vzgojil kokoši brez perja.
amalija
# 09.08.2017 ob 22:49
hvala za informacijo, K_ris, sedaj mi je bolj jasno, logično
Mr.Bong
# 09.08.2017 ob 22:06
@x1ijn

Men je bolj delovalo v stilu 'hej, saj ni tak problem če poleg ostalih strupov ki so v hrani, dodate še malo teh jajc'.
Ampak itak nima veze ker so ta 'pripis' s sliko vred že umaknili, tako da je moj prvi komentar brezpredmeten.
el CARTEL
# 09.08.2017 ob 21:47
itak da rečejo, da ni nevarno.
nočejo panike. nihče pa ne predstavi, kaj točno ta kontaminacija naredi telesu (ampak kot berem, naj ne bi bilo nič posebnega)

mene bolj zanima, kako kazen je dobilo podjetje.
ker kazen bi morala biti finančna (udariti po žepu podjetje, da se drugi naučijo - saj veste, pozitiven in negativen stimuli, tako baje človek deluje, nas učijo kapitalisti)
in pa predvsem zaporna za odgovorne.

zgodilo pa se ne bo nič. zakaj potem ne bi metal pesticide v hrano, če se pa nič ne zgodi
Mr.Bong
# 09.08.2017 ob 21:33
Uprava za varno hrano poudarja, da zaužitje ene solate ali sendviča, ki bi vseboval jajca onesnažena s fipronilom ne predstavlja tveganje za zdravje otroka ali odraslega.

Torej ni nobenga problema če ješ te jajca, al kaj so hotel s tem povedat??
Mommy_Kitty
# 14.08.2017 ob 03:01
Ma ste same mone, ne piše, da so te jajce bile okužene, ki so jih pri nas odstranili iz polic, ampak zgolj sum na to ker pač prihajajo iz Nizozemske. Itak jih bo treba stestirat, da bomo videli pri čem smo, Kar pa se umika tiče pa je res, da to nardi trgovec, a to lahko naredi na svojo pest in potem zahteva povrnitev stroškov od dobavitelja, ali pa odstranitev zahteva sam dobavitelj in ustrezno denarno ali pa kako drugače kompenzira izgubo pri omakjenem izdelku.
Bo pa do končnih rezultatov še potrebno počakat, da bomo videli ali so jajca bila dejansko okužena ali ne.
abzng
# 11.08.2017 ob 08:25
No včasih je res dobro, da smo malo "Bogu iza nogu" . Hofer prodaja SLO jajca, ker so pač v velikih količinah cenejša in boljša. Me pa zanima, kje se bi lahko pojavaila tale Transgourmet jajca, ki so že kuhana ali celo olupljena. Za pirhe vem, ampak od Velike noči je daleč in do naslednje še dlje. Adria na svojih letalih? Union hoteli?
grmma13
# 10.08.2017 ob 07:29
Lani novembra sem bil na Nizozemskem in v debati sem omenil tudi BIO ali EKO pridelavo hrane. In so me samo debelo gledali, češ, "kaj?...ja, nekaj se pri nas to dogaja, ampak bolj malo".Sicer pa imajo vso hrano obdelano do onemoglosti, zanič, umeten okus, kot da je bila že enkrat prežvečena in prebavljena. Je pa dejstvo, da se niti ne sekirajo kaj preveč, od kje je in kakšna je hrana, ki jo jejo. Dejansko imam pri nas še vedno neko kvaliteto, je pa potrebno biti pri nakupovanju zelo pozoren in preverjati poreklo in obdelavo hrane, pa tudi država bi morala poskrbeti, da se nam ne zasadijo poceni in nekvalitetni pol/izdelki zi tujine, predvsem preko prodajalcev, ki imajo namesto polic še vedno palete (več ali manj). Na žalost se vse začne in konča pri denarju...
Ples
# 10.08.2017 ob 02:51
@ni maitre
ti bo perje začel poganjat

Hvala za smeh :))
Ampak, tudi smeh ni nikamor vkalkuliran :(
Nikolaj
# 09.08.2017 ob 22:06
Dejstva:
- Ta jajca so se v Sloveniji pojavila že pred 01.avgustom
- Vsa jajca iz Nizozemske so škodljiva,saj se na enem kvadratnem metru nahaja kar 21 kokoši, ki sonca ne poznajo, hrana pa je umetna; gre za nehuman odnos do živali
- V Slovenijo se lahko uvaža strupena hrana, saj Ministrstvo za zdravlje ne opravlja nikakršnih preventivnih pregledov uvožene hrane
Homer.
# 11.08.2017 ob 14:32
Ni mi čisto jasno, kako je fipronil prišel do kur in v jajca.
Po dostopnih podatkih se fipronil uporablja pri mačkah in psih za zatiranje zajedavcev.
Izdeluje ga (tudi) Krka.
nikoli
# 10.08.2017 ob 12:50
Vse sami višji strokovnjaki za kurjerejo.
bistri08
# 10.08.2017 ob 10:02
Zanimivo, kako strah "strokovnjakov", ki imajo besedo vpliva na množice.

Doslej se je pojedlo na tone jajc, mesa mleka,... , ko pa en vpliven sproži strah pred xy - ki sploh ne pozna o čem ga je strah, pa se uničijo cele zaloge.

Na drugi strani statusne lestvice pa ljudje jedo iz smetnjakov. A to pa je ok, neoporečno?
hypatos
# 10.08.2017 ob 09:23
Vse lepote EUja... čestitam vsem, ki sta nam to omogočili... na volitvah.
AM
# 10.08.2017 ob 07:59
da sta se obe družbi odzvali zgledno, saj sta s trga umaknili proizvode, "tudi tiste, ki jih po zakonu ne bi bilo treba".

To je pa tujina in tuji podjetniki. Kjer je sum, bodo raje umaknili in obdržali dobro ime. Marsikatero SLO podjetje (so tudi redke izjeme) bi naredilo le toliko kot je zakonski minimun.

Tudi v politiki je isto. V tujini pomeni samo sum na kaznivo dejanje to, da se človek umakne iz politike. Pri nas pa....
neznalček
# 09.08.2017 ob 22:15
MMC mera za količino jajc: jajc za eno solato ali senvič.
Calendula
# 13.08.2017 ob 15:23
K-ris # 09.08.2017 ob 22.47 .... kuhana jajca sem opazila na policah v HOFRU. Po izbruhu afere jih ne ponujajo več. Nisem pa pogledala njihov izvor, ker me nič prav nič od izdelkov, pridelkov ali proizvodov za prehrano ne zanima. Tam se oglasim izključno zaradi športnih dodatkov in to je vse.
windmaster
# 10.08.2017 ob 07:24
Ma to so pa tud ena sama jajca!
Mirko Tipka
# 10.08.2017 ob 08:02
a so že komu zrasla krila, ko je jedel zastrupljena jajca?
Kazalo