Lukić in Šoba sta v spletni klepetalnici poskušala razložiti argumente za svoje prepričanje. Foto: MMC RTV SLO
Lukić in Šoba sta v spletni klepetalnici poskušala razložiti argumente za svoje prepričanje. Foto: MMC RTV SLO

"Cilj privatizacije mora biti predvsem boljše poslovanje podjetji, kar dolgoročno pripelje do bolj zdravega poslovnega okolja, višje zaposlenosti, višjih plač in večjega blagostanja za družbo kot celoto," je v svojih odgovorih poudaril Šoba. Prepričan je, da nas je državni kapitalizem v vseh teh letih stal že na milijarde evrov.

.
Lukić je po drugi strani opozoril, da je vlada iz privatizacije naredila ideološko vprašanje, pri čemer je poudaril, da dolgoročno dolga samo iz kupnin ne bomo mogli dolgoročno odplačevati. Zato se boji, "da vlada v Sloveniji servilno sledi privatizaciji".

Uporabnik branko je ob tem gosta opozoril, da prebivalcev Slovenije ne zanima ideologizacija vprašanja privatizacije, temveč njene realne posledice oz. posledice, če se to ne zgodi. Šoba mu je na to odvrnil, da številne študije dokazujejo slabšo učinkovitost upravljanja podjetij v državni lasti.
Lukić je mnenja, da je zasebni sektor svoje slabe poslovne odločitve prelil na javna pleča. "Po izračunih, ki so bili predstavljeni avgusta prejšnje leto v dnevnih medijih, bi država s kupnino od prodaje 15 podjetij na 'privatizacijskem' seznamu dobila okoli dve milijardi evrov. To je nekaj več, za kolikor so slovenske banke prekapitalizirane. Tako je - v letih menedžerskega lastninjenja je zasebni kapital prevalil svoje dolgove v javni dolg, katerega morajo očitno sedaj servisirati podjetja v državni lasti," je pojasnil.

Oba pa sta se strinjala, da naj gre denar od kupnin za plačevanje dolga, pri čemer Lukića zanima, kako bo z razvojnim denarjem za slovensko gospodarstvo.

MMCklepet: ZA privatizacijo in PROTI njej
MMCklepet: ZA privatizacijo in PROTI njej