Za varnost slovenskega neba bo kmalu skrbela madžarska eskadrilja, imenovana
Za varnost slovenskega neba bo kmalu skrbela madžarska eskadrilja, imenovana "pume". Foto: Reuters
Madžarski lovci nad Slovenijo

Sporazum bosta zdaj obravnavala odbora za obrambo in zunanjo politiko, ratifikacije pa bi bila lahko glede na pričakovanja obeh ministrov že marca.

Po napovedih slovenskega obrambnega ministrstva naj bi italijanske in madžarske zračne sile operativne naloge predvidoma izvajale izmenično. V primeru kršitve slovenskega zračnega prostora pa bo odločitev o tem, ali bodo posredovali Italijani ali Madžari, v rokah Nata, je pojasnil Jakič.

Madžarski obrambni minister pa je dejal, da je sporazum za Madžarsko pomemben zaradi pridobivanja izkušenj, medtem ko posebnih stroškov zaradi sodelovanja v operaciji ne predvidevajo.

"S to nalogo je sodelovanje med državama na obrambnem in vojaškem področju, ki je tradicionalno dobro, na novi, višji ravni," je še ocenil madžarski minister.

Stroške za Natovo operacijo Air Policing v slovenskem zračnem prostoru je krila Italija in tudi v prihodnje bodo po zagotovilih slovenskega obrambnega ministrstva stroške krile države, ki bodo Natu ponudile svoje sile, v tem primeru Madžarska.

Madžarski lovci nad Slovenijo