Janković se namerava tudi letos podati med množico na ljubljanskih ulicah, kar ob grožnjah s smrtjo še dodatno skrbi policiste. Foto: BoBo
Janković se namerava tudi letos podati med množico na ljubljanskih ulicah, kar ob grožnjah s smrtjo še dodatno skrbi policiste. Foto: BoBo
Jankoviću grozijo

Po poročanju časnika Dnevnik so predsedniku stranke Pozitivna Slovenija in najverjetnejšemu mandatarju za sestavo vlade v zadnjih dneh grozili tako prek navadnih kot elektronskih pisem. Grožnje so letele tudi na člane njegove družine, zato je Janković dogodke prijavil policiji.

Ta se je odločila, da bodo nekdanjega ljubljanskega župana "na podlagi ocene ogroženosti in v skladu z uredbo o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija", začeli varovati, še piše časnik in dodaja, da može v modrem skrbi predvsem dogajanje na silvestrovo, ko se namerava nekdanji ljubljanski župan (tako kot leta prej) sprehoditi po središču mesta. Kakšnega varovanja bo deležen Janković, na policiji niso želeli razkriti.
Po besedah generalnega direktorja policije Janka Gorška je ocena ogroženosti določena v strokovnih krogih in javnosti teh ugotovitev ne morejo posredovati. Poudaril je še, da gre v tem primeru za poslanca, da pa v preteklosti tovrstnih primerov varovanja ni bilo veliko, poleg tega policija običajno takih ukrepov javnosti ne posreduje.

Pristojne službe jih obravnavajo s kriminalistično policijo ter centrom za varnost in zaščito, na podlagi vseh ocen pa sprejmejo odločitve za izvedbo potrebnih ukrepov, je dejal.

Fizično varovanje za tri predsednike in tri ministre
Po zakonodaji fizično varovanje pripada predsednikom republike, vlade in parlamenta ter trem državotvornim ministrom (za zunanje zadeve, za notranje zadeve in ministru za obrambo). Policija ob tem zbira podatke o ogrožanju varovanih oseb tudi za druge ministre, predsednika državnega sveta, predsednika ustavnega in vrhovnega sodišča, generalnega državnega tožilca in direktorja Sove. Fizično varovanje sicer nudijo v izjemnih primerih tudi tožilcem, sodnikom ipd.

Grozili naj bi tudi drugim
Grožnje Jankoviću in njegovi družini pa, kot še piše Dnevnik, niso edini tovrstni dogodki v zadnjih tednih, saj naj bi (predvsem po pismu Tomaža Majerja, ki ga je na svoji spletni strani objavila stranka SDS in spletni "akciji", ki mu je sledila) grozili tudi drugim posameznikom, ki so se javno uprli vsebini pisma, policija pa naj bi vse omenjene primere še preiskovala.

Jankoviću grozijo