Slovenija

Poudarki

  • Kronologija dogodkov ob Ruski kapelici
Saša Geržina
Geržina naposled spregovoril. Foto: BoBo

Dodaj v

Janša le "cenzuriral" Pirjevca

Saša Geržina potrdil, da je vlada preprečila govor zgodovinarja
7. avgust 2012 ob 09:03
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik društva Slovenija-Rusija Saša Geržina je potrdil, da je zahteva po umiku govora zgodovinarja Jožeta Pirjevca prišla iz kabineta premierja Janeza Janše.

Potem ko je bil ves program slovesnosti ob Ruski kapelici dogovorjen, z nagovorom Jožeta Pirjevca vred, je društvu protokol posredoval zahtevo kabineta predsednika vlade, da na prireditvi v imenu društva spregovori le njegov predsednik, je v izjavi zapisal Saša Geržina. Na njegovo vprašanje, ali to pomeni, da Pirjevec ne bo govoril, pa je dobil odgovor, da lahko v imenu društva govori le on kot predsednik društva. "Povedano mi je bilo, da če ne sprejmem tega pogoja, bosta še istega dne na seji vlade preklicana častno pokroviteljstvo in slavnostni nagovor predsednika vlade, iz organizacije pa se bo umaknil tudi protokol."

Uklonil se je pritiskom
"Kot je znano, smo vladni pogoj spoštovali, jaz kot predsednik društva pa sem se, kot mi očitajo mnogi člani društva, uklonil pritiskom," izpostavlja Geržina, ki ugotavlja, da je "takšno ravnanje vlade v odnosu do organizacije civilne družbe popolnoma neprimerno in nesprejemljivo".

Ob tem poudarja, da to ni bila državna proslava, ampak najpomembnejše nevladno srečanje med slovenskim in ruskim narodom, pri čemer se trije organizatorji svobodno odločajo o nastopajočih.

Čeprav so se v upravnem odboru društva sprva odločili, da nastalega položaja ne bodo komentirali, pa po besedah Geržine molk zdaj ni več mogoč, saj je videti, kot da sta si z zgodovinarjem Jožetom Pirjevcem "vse skupaj izmislila".

Resnični potek dogodkov
Z izjavo za javnost glede govornikov na nedavni spominski slovesnosti ob Ruski kapelici na Vršiču je želel predstaviti dejstva, pomembna za razumevanje zapleta, in izraziti razočaranje ter ogorčenje društva nad vladnim ravnanjem. Geržina se je tako odzval na pojasnilo vlade, v katerem je na svoje presenečenje zasledil trditev, da vladna stran društvu ni predstavila nikakršnih zahtev glede predvidenih govornikov. "Trditev je v nasprotju z resničnim potekom dogodkov," je zapisal in podrobno predstavil kronologijo sklepnih usklajevanj.

Kot je navedel, je bil Pirjevec kot govornik v imenu društva naveden na sestanku 16. julija v navzočnosti predstavnikov kabineta predsednika vlade, državnega protokola, zunanjega ministrstva in soorganizatorjev. Društvo je po sestanku tudi že poslalo vabila svojim članom z organizacijskimi podrobnostmi in napovedjo Pirjevca kot govornika. Dva dni zatem so v navzočnosti predstavnika kabineta premierja dopoldne izvedli končni pregled vseh dejavnosti ob Ruski kapelici, pri čemer na načrtovani potek ni bilo pripomb.

S. B. L.

Prijavi napako
Komentarji
Ramus
# 07.08.2012 ob 09:26
"Janša le "cenzuriral" Pirjevca"

"Ne bomo odpirali ideoloških tem" in pa "ta vladna koalicija je za rešitev države"

Še zdaj odmevajo prazne besede in laži koalicijskih ljudi,...
kazam123
# 07.08.2012 ob 09:09
Čas kislih kumaric.
Anar Hija
# 07.08.2012 ob 09:27
Pa ta janša se skoz neki laže.... lažnjivi kljukec... :)))))

NE janšizmu!
josip1
# 07.08.2012 ob 09:16
A dej no. Se vidi, da je poletje. Če ni Uran, je pa to.
DREADLORD
# 07.08.2012 ob 09:15
Joj joj Janšo SPET ujeli na laži. In potem mi naj tale govori o poštenih namenih, ki da jih ima.
Hegel
# 07.08.2012 ob 09:36
Laž je upravičljiva, saj se v besede Ljubljenega vodje ne dvomi. Ima prirojeno pravico po ustvarjanju dogem in pisanju edine prave, uradne zgodovine z Njim v središču. Če dvomite ste pa gotovo sodelavec UDBE ali pa vsaj član Kučanovega klana. Nekje bi moral vplesti še bulmastife, pa nisem tak mojster kot SDS propagandisti.
favory
# 07.08.2012 ob 09:36
@rdeči baron
Pirjevec ni verodostojen zgodovinar.

Mi lahko pojasniš strokovno zakaj ni verodostojen? Se je kdaj zlagal, napačno citiral vire, citiral vire, ki jih ni, napisal nekaj mimo virov? Veš sploh kako poteka raziskovalno zgodovinarsko delo? Torej, zakaj mu očitaš neverodostojnost? Iz strokovnega ali političnega stališča?
Koperboy
# 07.08.2012 ob 09:48
SDSovci ste neverjetni. Ne gre za to, da Pirjevec ni bil primeren govornik, ampak za to, kako je bil odstranjen!!Zaradi mene bi lahko odstranili samega Kučana kot govornika, ampak dejstvo je, da so se med organizacijo tega dogodka VSI STRINJALI, da bo Pirjevec govornik.

Tukaj se sploh ne gre za Pirjevca, ampak za metode in laganje te vlade. Pa kaj vam ni jasno, ovce SDSovske?? Koliko vas mora Janša še ostriči, preden boste spregledale, da je na oblasti samo zaradi vaše slepe vdanosti in kratkega spomina???
Krneki
# 07.08.2012 ob 09:42
Še ena nesramna laž iz SDS, kako si jo boste pa danes upravičili??
sintaksa
# 07.08.2012 ob 09:13
ah bejž no... da bi Janša kaj takega zahteval?! On se je pa ja zavzel za spravo med slovenskim ljudstvom.
lookaaa
# 07.08.2012 ob 09:39
kaj se vlada vmesava, saj ni slo za drzavno proslavo! slo je za nevladno srecanje!

jansa pa se enkrat vec ujet na lazi! hmmm!
Binc7
# 07.08.2012 ob 09:29
Vse politike z Jašno vred, bi morali mi ljudje z fotelji vred odnest iz njihovih pisarn in jih poslat na polje al pa v rudnike na prisilno delo, pa naj še oni kdaj živijo od minimalca. Na oblast pa je treba postavit čisto nove obraze, brez kakršnekoli dvoumne preteklosti.
sonet7
# 07.08.2012 ob 09:45
Pa narod ga še izvolil NI!
royayers
# 07.08.2012 ob 09:48
Jansa ni noben resitelj, Jansa je rak rana slovenskega naroda! Brez njega bi bila drzava v veliko boljsem stanju, ne bi bila skregana. Janez, spokaj se iz politike, prepotenten nesramnez!
Koperboy
# 07.08.2012 ob 09:36
rdeči baron

# 07.08.2012 ob 09:15
Ma kaj ima Pirjevec za govorit.
Zgodovinar.. zagovornik laži.
Lahko se samo kaj izmisli in zlaže.. tako kot itaq to zna.
Pravilno, da so mu vzeli besedo.
Komaj sedaj si narod upa povedati resnico o dogodkih v preteklosti.
Ph.. pirjevec. Politikant-intrigant.

potrebna je protikomunistična koalicija


Ne gre se za to, kakšen zgodovinar je Pirjevec, ampak na kakšen način je bil zamenjan. Vlada je pokazala, na kakšen način dela in lahko se bojimo, da bo podobne pritiske še večkrat uporabila. Če te to ne moti, potem rajši pojdi v kakšno diktatorsko državo. Tukaj tako kratkovidnih volilcev SDSa ne rabimo.
Roky89
# 07.08.2012 ob 09:26
Am.... LE ''cenzuriral''?.... LE?
šurda
# 07.08.2012 ob 10:28
VERNIKI Ivana Janeza Janše, Jože Pirjavec NIKOLI,
ampak res nikoli ni bil član ZKS, tako kot vaš dosmrtni idol
in predsednik SDS-a Ivan Janez Janša, pa tudi po poteh AVNOJ-a
ni nikoli hodil, če pa mislite, da je Jože Prijavec ljubitelj Josip
Broz-TITA, si preberite njegovo knjigo Tito in Tovariši, mogoče
vas bo potem pamet srečala !
Ivan Janez Janša, NIMA POJMA kaj je to demokracija, to vedo
vsi, razen njegovih vernikov !
PS: Ivan Janez Janša ima na zalogi še ogromno laži, predvsem za
vse tiste, ki si drznejo razmišljati drugače kot ON v koaliciji voljnih,
predvsem za dr.Gregorja Viranta DL !
sinbad
# 07.08.2012 ob 10:30
Kdor le malo pozna zgodovino srečanj ob Ruski kapelici ve, da so bila prva srečanja na pol ilegalna. V letu 1992 je bil glavni pobudnik za srečanja g. Slavec. Srečanja so bila v smislu spomina na mrtve v plazu in za njih je bila maša. Tu se politika še ni vmešavala. Kasneje pa so si politiki vseh barv prilastili svečanost v svojo osebno publiciteto. Nagravžno, da te sili na bruhanje.
STANE
# 07.08.2012 ob 09:30
Večini je bilo že takoj jasno kaj se je dogajalo na Vršiču. Janša želi kontroirati .obvladovati vse pore naše Slovenije in dovoli niti sivilnim društvom in gibanjem dihati, Če je že on tako poln sovraštva mi je žal njegovih pristašev,ki jih vsak dan znova okuži in jim ne dovoli
pokopati mrtvih iz NOB.
Pa še to, kako si lepo dovoli JJ izreči, da je bila edina napaka pri državni proslavi,ta
da je predlagal, da "lahko" govori predsednik države.Kakšna aroganca!!!!!!
Bosch
# 07.08.2012 ob 10:06
Prosim vas, od tistih ki vodijo našo državo pričakujem, da ne lažejo ljudstvi niti da resnico potvarjajo. Tisti pa, ki laž branijo, pa morajo biti res dvolični ritolizniki.
stewie
# 07.08.2012 ob 09:55
da funk - seveda, Rusom je treba izkazati nivo, in to lahko stori samo premier Majer s svojim govorom na proslavi. Ker za tako proslavo se že ne spodobi, da ima na njej govor nek zgodovinar, pa čeprav se dobro spozna na rusko zgodovino in zgodovino odnosov med državama .
Ko pa na državni proslavi (kar tale ob kapelici ni bila) Majer pošlje za govorca nekega igralca, ki je čisto slučajno povsem lojalen njegovi politični opciji, pa ni nič narobe, kajneda? Takšen je red v tej državi - ni važno, kakšen si po strokovni plati, temveč po politični.
In če že omenjaš nivo, ki pritiče Rusomm - tu je pa Majer ta zadnji, ki lahko pametuje o tem, glede na to, da je on sam leta 2007 pokvaril slovensko-ruske odnose z nepričakovano odpovedjo udeležbe na peterburškem gospodarskem forumu, kjer bi se moral sestati z Vladimirjem Putinom. To je leta 2010 dejansko potrdil tudi podpredsednik ruske dume Ljubov Sliska.
Pa še to, prepisano iz spletne strani enega od tednikov, za katerega je Majer še v času bivše države vneto sam pisaril, sedaj pa ga blati kot komunajzarski tednik: Tudi letos mandata ni začel pretirano diplomatsko - ruski veleposlanik Doku Zavgajev, ki mu je SDS ob imenovanju leta 2009 nasprotovala, je recimo predčasno zapustil letošnjo proslavo ob dnevu samostojnosti. Zavgajev pa ni odgovoril na vprašanje, ali je to leto Janeza Janšo za častnega govornika res predlagalo njegovo veleposlaništvo, kot trdijo v kabinetu predsednika vlade.

Če je torej Janez Janša pri Ruski kapelici hotel izboljšati vtis, ki ga je doslej naredil na Rusijo, morda spet zaradi kakšne Lukoilove privatizacije Petrola kot leta 2007, mu je poskus dokaj klavrno spodletel. Namesto prijateljstva je izkazal sovraštvo, namesto odkritosti pa manipulacijo.


Tako da, da funk, saj ti ni treba priznavati, da si njegova ovčica, edino ne vleči ga ven s takimi opravičili, kot so nivo za Ruse in raven proslave.
fedorov71
# 07.08.2012 ob 10:05
Janša, PRINC TEME, kot ga je imenoval že pokojni soimenjak. Ironija je, da dela škodo lastni stranki in prej ko slej se bo pogreznil v lastno gnojnico.
Mr.D
# 07.08.2012 ob 09:55
ferrari458 - torej je 30 % Slovenije- Srbov? ne gre, ne? Temu se rece lapanje
jaskelainen
# 07.08.2012 ob 09:50
janša = laž... to je bilo dokazano ničkolikokrat...
sporties
# 07.08.2012 ob 09:31
ma nehite, pa res nehite srat pa začnite neki konkretno delat....a mislite kaj gospodarstvo zrihtat pa delovna mesta k ste imel polna usta pred volitvam...aja sej mogoče jih niste mel, ker vas ni nihče izvolil ampak ste se sami ustoličili...da ne bo zdaj tole njihov izgovor, da so oni po sili razmer na stolčku, ker kao ni blo drugega...
HepiHipo
# 07.08.2012 ob 10:52
Uf, ocena iz +15 na -19 v petnajstih minutah? SDS mašinerija za manipuliranje se je očitno zalaufala :)
PICENG
# 07.08.2012 ob 10:47
Spet pritlehne "akcije" podmladka SDS. Ob 10h gledam prvo stran komentarjev in skoraj sami plusi v zvezi s kritikami vladnega obnašanja. čez tričetrt ure (!) pridem nazaj na portal, na prvi strani ti isti komentarji, ki so imeli prej po 10-20 plusov, globoko zamrznjeni pri -30!
G.Admin, kako je to mogoče, brez goljufanja, seveda?
Mr.Blobby
# 07.08.2012 ob 10:04
Nič novega v času diktature.
bori
# 07.08.2012 ob 09:55
"To so vaše domneve ..."
"To so vaše domneve ..."
10 + 100
... samo sneg se ne prime več podlage
skuggi
# 07.08.2012 ob 10:17
ferrari
Kaj sedaj, se ne mores odlociti??? Se ne dolgo nazaj si trdil, kako so sindikati pristranski in nagajajo jansi, medtem, ko jim je pod prejsnjo vlado bilo vse lepo in prav, sedaj so pa ze kar pahorja sesuli?????
heureka
# 07.08.2012 ob 10:16
@severnik
Vic je v temu,da bi Jansa za dosego oblasti prodal ne samo Slovenijo ampak tudi lastno mater.
K_ris
# 07.08.2012 ob 10:12
Sem mislil, da vlada vso energijo vlaga v reševanje gospodarske situacije. Pa vidim, da imajo čas tudi za notranje obračune prek twitterja, lustracijo govornikov na slovesnostih in nenazadnje tudi za dopust. Sedaj sem pomirjen. Očitno situacija v Sloveniji le ni tako slaba, da bi to koga pri vrhu resno skrbelo.
severnik
# 07.08.2012 ob 10:02
ODSELI SEM ČIMPREJ!!! Ne potrebujemo te, uničuješ nas. Če ne bi zaviral treh referendumov in sesul vlade, bi bila Slovenija danes v boljšem položaju.
levak
# 07.08.2012 ob 22:33
resnicoljuben
preden poveš novo resnico ti resnicoljubnež, globoko zajemi sapo, za oskrbo podstrešja s kisikom.

Toliko modrosti o komunajzaju (komunajzarjih) iz vrst SDS zahteva celega človeka.
friderich
# 07.08.2012 ob 10:26
Znova nižje bonitetne ocene slovenskih bank
tole naj vas bolj skrbi kot zgodovina.
skuggi
# 07.08.2012 ob 10:26
bondi:
Pirjevca promovira dejstvo, da je eden najprepoznavnejsih zgodovinarjev v Evropi in eden redkih na svetu, ki ima dostop do vatikanskih arhivov. Nekaj o tej njegovi "pristranskosti" torej ne bo drzalo.
sam-zee
# 07.08.2012 ob 10:25
Kot vas je že veliko ugotovilo - takega človeka ne bi smelo biti na krmilu vlade! Toliko dokazanih o lažeh, sprenevedanju in ponarejanju dejstev, kot jih je opravil Janša, je pa preveč. Pa naj ima človek prav ali ne, ne more z enakimi metodami, kot jih očita drugim, urejati stvari. Že zgolj iz dejstva, ker je naš narod res polariziran, in Janša hoče vladati svojim.
zabiče
# 07.08.2012 ob 10:11
Mi parv dol visi, kdo je tukaj lagal in kdo ni...
Pirjevec je zelo pristranski zgodovinar, govori naj pa v Italiji, saj je državljan Italije... njegove "zgodovine" in njega pa tukaj ne rabimo

ferrari458@
ne vem kaj naj rečem
razen to da si ti eden izmed tistih,ki dovoljujeo ali zmanjšujejo pomen
laži
v kolkor sredstvo(v tem primeru laž) opravičuje in doseže cilj(v tem primeru odstavitev Pirjevca)

človek -pa to je komunizem iz učbenika in prakse !!!
Mr.D
# 07.08.2012 ob 09:59
hehe, kaksna vojna minusov in plusov, nekdo je aktiviral 40 ovc zapakiranih v neko klet na Presernovi
Ruav
# 07.08.2012 ob 09:43
prav neverjetno je s kakšno lahkotnostjo lažejo, seveda po Majerjevem ukazu !
nestrpno čakamo trenutek, ko bo dan povod za splošno stavko, da se odstavi ta "nelegitimno lopovska ablast" saj vsakodnevno poslabšanje v Sloveniji Majer krivi druge, jim onemogoča javno govorjenje, ker se zaveda, da je slabšanje stanja le posledica njegove sle po oblasti, tudi za ceno, da lovenijo spravi na beraško palico, potem pa stisnil rep in zbežal, ve se kam.
Mr.D
# 07.08.2012 ob 09:39
p.s. Kim Jong-Il bi bil ponosen
Galaxy
# 07.08.2012 ob 12:36
Za razumljivejšo sliko o poteku priprav, navajam kronologijo zaključnih usklajevalnih korakov:
- na skupnem sestanku, ki smo ga imeli v Ministrstvu za zunanje zadeve RS dne 16. 07. so bili ob prisotnosti
predstavnikov kabineta predsednika Vlade RS, državnega protokola, MZZ RS in soorganizatorjev po običajni
poti usklajeni vsi potrebni postopki in scenarij prireditve. Kot govornik v imenu društva je bil že takrat naveden g. Pirjevec;
- 16. 07. (po sestanku) je DSR poslalo vabila članom Društva z organizacijskimi podrobnostmi in tudi najavo prof. Pirjevca kot govornika;
- 18. 07. dopoldan smo v skladu z ustaljeno prakso izvedli končni pregled vseh dejavnosti na lokaciji pri Ruski
kapelici, prav tako v prisotnosti predstavnika kabineta predsednika vlade. Na načrtovani potek spominskih
slovesnosti ni bilo pripomb.
- 18. 07. popoldne pa nam je Protokol RS posredoval zahtevo kabineta predsednika Vlade RS, da naj na prireditvi spregovori v imenu DSR le njegov predsednik, torej jaz. Zahteva je bila motivirana z domnevno potrebo, da se ob 20. obletnici zagotovi le najvišja raven govornikov, kar je za civilno-družbeno organizacijo, kakršna je DSR popolnoma nesprejemljivo, saj Društvo deluje na demokratičnih načelih enakopravnosti članic in članov in enakovrednosti njihovih vsebinskih prispevkov, skratka nikakršna društvena hierarhija nikoli ni bila merilo pri naših odločitvah, kar potrjuje dosedanja praksa izbire govornikov iz vrst DSR;
- še manj pa je merilo ali vodilo pri našem delovanju strankarska pripadnost, saj že bežen pogled na seznam naših članov razkrije pestro paleto osebnosti, katere spekter presega politične in ideološke delitve, ki so žal postale prevladujoča značilnost slovenske družbe;
- vladna zahteva je bila postavljena zelo odločno in zahtevan je bil tudi takojšni odgovor;
- protokol RS sem nato obvestil o tem, da so vabila že razposlana in da moram o stališču kabineta govoriti z izbranim govornikom in UO DSR;
- z prof. Pirjevcem sva po temeljiti obravnavi položaja 20. 07. v Sežani sklenila, da v danih okoliščinah in v primeru, da kabinet predsednika Vlade RS ne bo odstopil od svojega stališča, v imenu Društva spregovorim sam, saj sva razumela, da bi v nasprotnem bila resno ogrožena izvedba tega dogodka, ki ima središčni pomen za Društvo;
- istočasno me je prof. Pirjevec obvestil, da v kolikor ne bo govornik, namerava po končani slovesnosti o zanj in za Društvo ponižujočem zapletu obvestiti javnost;
- 23. 07. zjutraj sem na srečanju s predstavnikom kabineta predsednika vlade, do katerega je prišlo na njihovo pobudo, ponovno obrazložil dosedanje načine določanja govornikov Društva na spominski slovesnosti. Kljub obširni in s podatki podkrepljeni argumentaciji, na srečanju nisem prejel konkretnega odgovora. Predstavnik kabineta mi je dal vedeti, da bo dokončno odločitev o tem vprašanju sprejel predsednik vlade;

- v nadaljevanju so se vrstili formalni in neformalni kontakti v zvezi s prireditvijo, v katerih sem bil predvsem s
strani vladnih predstavnikov opozorjen na nejevoljo kabineta predsednika vlade v zvezi z izbiro prof. Pirjevca
kot govornika;
- zatem so me v popoldanskem času istega dne obvestili iz državnega protokola, da kabinet vztraja da sem kot
predsednik DSR jaz edini govornik v imenu Društva in da moram na svečanosti nastopiti prvi. Ponovil sem vprašanje ali to pomeni da Pirjevec ne bo govoril. Odgovor je bil jasen, »kabinet vztraja da ste vi prvi in edni govornik v imenu Društva«;
- ob tem sem državni protokol opozoril na prav tako uveljavljeno tradicijo, da navzoče v imenu domačinov vedno prvi nagovori župan Kranjske gore (mimogrede, brez prizadevnosti in srčne kulture več generacij prebivalcev Kranjske gore, Ruske kapelice kot spomenika danes verjetno sploh ne bi bilo !), vendar tudi pri tem vladna stran ni bila pripravljena popustiti;
- na moje ponovno vprašnje ali to izključuje g. Pirjevca kot govornika je bilo ponovljeno - le vi lahko govorite kot predsednik v imenu Društva;
- povedano mi je bilo, da v kolikor ne pristanem na ta pogoj, bo še istega dne na seji Vlade RS preklicano častno pokroviteljstvo in slavnostni nagovor predsednika vlade, iz organizacije pa se bo umaknil tudi državni protokol. Rok za odgovor – takojšen. Kot je znano, smo vladni pogoj spoštovali, jaz kot predsednik DSR, pa sem se, kot mi očitajo mnogi člani Društva, uklonil pritiskom.

Prepričan sem, da javnost ne potrebuje posebnega komentarja k zgornji kronologiji. Vendar želim ob tem
posredovati še svoje jasno stališče, da je takšno ravnanje vlade v odnosu do organizacije civilne družbe,
popolnoma neprimerno in nesprejemljivo. Ker je javnost zdaj že seznanjena z vsebino predvidenega govora
prof. Pirjevca, je tudi jasno, da besedilo tega govora ne vsebuje nobenih referenc na dnevnopolitično dogajanje
ali kakršnih koli za vlado spornih sporočil. Govor je bil v skladu s siceršnjim poslanstvom Društva v celoti
namenjen osvetlitvi nekaterih zgodovinskih vidikov slovensko-ruskega prijateljstva in lahko samo obžalujemo,
da je bil zavrnjen na takšen način.

Društvo je bilo postavljeno pred izbiro, ki je v bistvu ni bilo – ali naj se odreče prireditvi v njeni dosedanji obliki,
z vsemi državniškimi atributi, ki so z vidika dobrih odnosov z Rusijo izjemno dragoceni, ali naj iz programa
izloči svojega spoštovanega dolgoletnega člana, ki se je seveda – razumevajoč nastali položaj – umaknil sam in
govora ni imel.

K povedanemu želim dodati le še nekaj sklepnih poudarkov. Spominsko svečanost smo po vseh omenjenih
zapletih skupaj s soorganizatorji vendarle uspešno izpeljali, udeležba je bila rekordna, kulturni program zanimiv
in bogat, stiki z ruskimi partnerji pa kot vedno pristni in iskreni (seveda jih v omenjeno dogajanje nismo
vključevali in tudi oni zapleta diplomatsko niso komentirali). Vendar je bilo vzdušje med člani in prijatelji
Društva pokvarjeno, zaradi incidenta pa je ostal grenak priokus. Sprožena je bila civilna iniciativa članice DSR
ga. Nede Pagon, ki jo je podprla tudi vrsta naših članov, zvrstili so se komentarji v medijih.

Namen te izjave je predvsem predstaviti dejstva, ki so pomembna za razumevanje zapleta in izraziti razočaranje
in ogorčenje Društva nad vladnim ravnanjem, saj smo v DSR visoko cenili dolgoletno uspešno sodelovanje in
vzorno partnerstvo slovenske države in civilne družbe pri vsakoletni organizaciji spominskih slovesnosti pod
Vršičem.

V DSR želimo polemiko s tem zaključiti in se ponovno posvetiti svojemu temeljnemu namenu - negovanju
prijateljstva med Slovenci in Rusi, preko vseh političnih in ideoloških meja in predsodkov.

Saša Geržina
Predsednik Društva Slovenija Rusija

Demokracija po slovensko ... brez besed .... aja obstaja : SRAMOTA
fructal
# 07.08.2012 ob 12:23
Pirjevec v tej zgodbi sloh ni glavni problem, čeprav bi nekateri to radi, da bi preusmerili fokus od dejanskega problema. Cenzura in diktiranje iz kabineta predsednika vlade in potem še laganje, da to niso počeli. TO je glavni problem. LAGANJE kabineta PV.

Pa če gre za Pirjevca, Dežmana ali koga drugega. LAGANJE najvišjih predstavnikov države NI SPREJEMLJIVO. Kot ni sprejemljivo plagiatorstvo, prirejanje dokumentov, skrivanje lastniških deležev politikov ipd.

Ampak po nekaterih komentarjih sodeč, ni pomembno kaj je kdo naredil, temveč v kateri stranki je. Oprostite, Amrožič iz PS je plagiator. Pika. Marinič iz SDS je goljuf. Pika. Virant iz DL je hipokrit. Pika. In v kabinetu predsednika vlade so lažnjivci. Pika.

Zdej jih pejte pa naprej zagovarjat, če hočete... sam pol ne jamrat, kako je država v p****
Paperino
# 07.08.2012 ob 12:17
zabiče,

je vse zastojn, očitno za tistih sedaj že manj kot 20% državljanov te države ni države Slovenije brez janše. Jaz sem pa prepričan, da bi država začela funkcionirati, če bi se samo janša in njegovi najzvestejši umaknili. Naj gre magari v Avstralijo, naj sodišča zavržejo vse ovadbe zoper njega, samo naj gre. Jaz verjamem, da bi država zadihala.
STANE
# 07.08.2012 ob 12:11
vojnaslo91
Saj ravno zaradi dejstev. Pravi zgodovinar svoje trditve podkrepi z dokazi,dokumenti in ravno to Pirjavec dela.Saj je že velikokrat bilo povedano, da ima dostope do Vatikanskih arhivov,
in ne vem kje še po Evropi.Njabrž jih ne bi imel, če bi potvarjal zgodovino.Sam logiko uporabljam.Čustva pa vsekakor ne sodijo v zgodovinska dejstva.Se strinjam. Pri nas še zgodovinarje delimo na rdeče in bele.
Pa poglejmo komentarje : komunist,rdečkar,rusofil,titoist,še mal pa bo fašist. PO drugi strani pa izvemo,da so njegovo premoženje po vojni denacionalizirali,da ni bil pristaš komunizma,
da ni maral Titota.
Paperino
# 07.08.2012 ob 12:06
resnicoljuben,

ne vem kako ti lahko nick pristoji, ker očitno ti do resnice ni. Ne vem kaj pričakuješ, da mediji ne bodo pisali o sramoti cerkve, ali morda misliš, da mediji ne bodo pisali o Pahorjevem asfaltiranju cest in podobno, o nižanju bonitetnih ocen bankam, o višanju cen goriva. A bi morali mediji biti tiho. Mediji pač pišejo kar dobijo, če bi malo bolje prebrskal, bi opazil, da je tudi na tem portalu v zadnjih 2 tednih precej manj politike politike, (parlamentarne počitnice). Res je edino to, da imajo medijske hiše vedno več neprofesionalnih in slabih novinarjev, kar pa na objavo novic ne vpliva, morda vpliva le na kvaliteto novice.
zabiče
# 07.08.2012 ob 11:22
JJ če se je enkrat zlagal ,
kaj pa komunisti ki lažejo že 70 let.


JJ se je v 20 letih tolko krat zlagal,kot vsi komunisti v 70 letih
heureka
# 07.08.2012 ob 10:50
Edini od aktivnih v sedanji slovenski politiki,ki je dokazano bil komunist in ki je tudi prisegel na zastavo bratstva in edinstva jugoslovanskih narodov,in si je na ta nacin tudi kupil kariero v tedanji jugi, je bil Jansa.
Seveda, sedaj prisega na vse kaj drugega.... tempora mutandur.
PICENG
# 07.08.2012 ob 10:49
Sicer je pa Pirjevec očitno za janšiste bolj rdeč od paradajza. Ker je nekdo tako rekel. So očitno le še za na planino Ovčerijo.
Paperino
# 07.08.2012 ob 10:44
Eni tukaj gor ocenjujete Pirjevca na podlagi mnenja vaših političnih favoritov in na podlagi vrednot, ki jih sam zagovarja. Kar pa ne pomeni, da je slab zgodovinar. Če ceni vrednote NOB to ne pomeni, da je slab zgodovinar, prav tako ne pomeni, da je Dežman slab zgodovinar, ker navija za janšo. Dejstvo pa je, da je zgodovina samo ena, in se Dežman lahko še ne vem kako trudi, dejstva, da so ta beli med II. sv. vojno prisegli Hitlerju ne more spremeniti. Sicer pa kritizirate človeka, čigar knjig niste niti platnic videli, kaj šele, da bi kakšno prebrali. Človek ima dostop do vseh največjih evropskih arhivov, kjer črpa in sestavlja zgodovino, in če bi prebrali kakšno njegovo knjigo in jo kritično ocenili bi vam bilo morda kaj bolj jasno.

Sicer pa v vsej tej zgodbi Pirjevec nastopa v stranski vlogi. Glavna vloga je spet namenjena velikemu vodji. Toliko negativne energije, kot je ta človek v tej jeb.....eni državi sprošča je tisti fiziki v Švici še niso videli.
Kazalo