Janša je je poudaril pomen simbolov in se zahvalil vsem, ki so v zadnjih 25 letih dvignili slovensko zastavo in s tem pokazali, da so Slovenci in da jih tega ni sram. Foto: BoBo
Janša je je poudaril pomen simbolov in se zahvalil vsem, ki so v zadnjih 25 letih dvignili slovensko zastavo in s tem pokazali, da so Slovenci in da jih tega ni sram. Foto: BoBo

Tradicionalno prireditev Dan slovenske zastave v geometričnem središču Slovenije (GEOSS) v Spodnji Slivni pri Vačah je organiziralo društvo Heraldica Slovenica, ki letos, tako kot Slovenija, praznuje 25-letnico obstoja. Dan slovenske zastave društvo zaznamuje kot spomin na 7. april 1848, ko je Lovro Toman prvič izobesil slovensko zastavo na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani. Zdajšnjo slovensko zastavo in grb pa je slovenska skupščina razglasila 24. junija 1991 s sprejetjem dopolnila k ustavi takratne Socialistične republike Slovenije iz leta 1974. Določbe je povzela tudi nova slovenska ustava, ki jo je slovenska skupščina sprejela 23. decembra 1991.

Janša je med govorom spomnil na domoljuba Lovra Tomana, ki je v Ljubljani prvič izobesil slovensko zastavo. "To je bila nacionalna zastava, to še ni bila državna zastava. Državno zastavo smo dobili pred 25 leti, ko smo na našo nacionalno trobojnico lahko prišili naš državni grb," je dodal.

V nagovoru zbranim je poudaril pomen simbolov in se zahvalil vsem, ki so v zadnjih 25 letih dvignili slovensko zastavo in s tem pokazali, da so Slovenci in da jih tega ni sram. Simboli so pomembni zato, da simbolizirajo nekaj, kar je globlje, kar je skrito, česar se ne vidi vedno na prvi pogled in česar mladi rod večinoma ne pozna, zato je treba to razlagati, je povedal Janša.

Med drugim je dejal, da je Slovenija del evropske kulture, in dodal, da je na evropski zastavi 12 rumenih zvezd, ki so zvezde iz Marijinega kroga: "Na evropski zastavi ni ne rdeče zvezde ne polmeseca."