Predsednik vlade je odletel neposredno na ciljni otok. Foto: EPA
Predsednik vlade je odletel neposredno na ciljni otok. Foto: EPA

Po spletnih medijih so zaokrožila ugibanja, koliko je predsednik vlade Janez Janša odštel za zasebni polet v Grčijo, pa tudi koliko dodatnih stroškov je zaradi tega nastalo pri varovanju. V premierjevem kabinetu so sicer potrdili, da je stroške poleta v celoti plačal sam.
Kot je poročala Mladina, je Janša pretekli teden, med 28. aprilom in 3. majem, preživel na dopustu na grškem otoku Kos. Po njenih informacijah je z družino neposredno na otok poletel z najetim zasebnim letalom, kar naj bi stalo od 10 do 20 tisoč evrov.
Na navedbe so se odzvali v premierjevem kabinetu. Janša je polet s čartersko linijo skupaj s plezalno druščino naročil in plačal že 5. aprila. Povratna karta je stala 200 evrov, naštevajo, trajekt Kos-Kalymnos 7 evrov, apartma pa 42 evrov na dan.
Dopust so prekinili "zaradi sinove bolezni, obstajala je življenska nevarnost, tako da so se v domovino vrnili ponoči, in sicer dva dni pred iztekom dopusta". Za vrnitev so tako najeli poseben prevoz, "manjše propelersko letalo", ki je skupno stal 9.500 evrov, vendar "je šlo za nujen primer in ni bilo izbire".
Glede morebitnih dodatnih stroškov glede varovanja (premier je namreč po zakonu varovana oseba, stroški pa se poravnajo iz državnega proračuna) pa so v kabinetu pojasnili: premier je potne stroške zanje poravnal sam. V času dopusta pa je stopnja varovanja manjša kot doma, zato po trditvah kabineta ni prišlo do nobenih dodatnih stroškov proračunu.
V Mladini še dodajajo, da je premierjeva neto mesečna plača 3.000 evrov, od česar gre skoraj tretjina za posojila; hkrati pa se sprašujejo, kako gre skupaj splošno varčevanje v državi in polet na dopust z zasebnim letalom.