Janša je komisarju Rehnu predstavil
Janša je komisarju Rehnu predstavil "eksotične" slovenske referendumske zahteve. Foto: EPA
Ostro sporočilo Janše iz Bruslja
Janša z ostrim sporočilom iz Bruslja

"To ni samo naš problem, nimamo odgovornosti samo navznoter, ampak tudi navzven. Naše neodgovorno obnašanje ogroža tudi druge," je v Bruslju po sestanku z evropskim komisarjem za denarne in gospodarske zadeve Ollijem Rehnom povedal slovenski predsednik vlade Janez Janša.

Premier Janša je Rehnu predstavil napore, ki jih vlada vlaga v to, da Slovenijo "potegne iz nevarnih voda". "Podal sem določena pojasnila v zvezi z nekaterimi precej eksotičnimi zadevami, ki smo jim priča pri nas, kot so blokade proračunov in podobnih zadev, kar se ne dogaja drugod," je dodal Janša in opozoril, da je "eksotična" referendumska blokada proračuna v Sloveniji potencialno težava za celotno območje evra in negativen signal tudi zunaj Evrope.

Iz pogovora z Rehnom je po Janševih besedah jasno, da Evropska komisija natančno spremlja dogajanje v Sloveniji. A težava z najnovejšo referendumsko blokado je seveda predvsem težava Slovenije.

"Problem Evropske komisije in celega evrosistema je v tolikšni meri, kolikor ta nevarnost približuje Slovenijo trenutku, ko bi nas morali reševati drugi. V tem trenutku pa je to problem za celotno območje evra," je razložil Janša.

Rehn ni komentiral sestanka
Komisar Rehn ni bil na voljo za izjave. Njegov tiskovni predstavnik Simon O'Connor pa je sporočil le, da sta slovenski premier in komisar "razpravljala o gospodarskih razmerah in spremembah politik v Sloveniji in območju evra, predvsem o krepitvi naše ekonomske in monetarne unije".

Ostro sporočilo Janše iz Bruslja
Janša z ostrim sporočilom iz Bruslja