Kresalova zatrjuje, da o pozivu Janši ni vedela ničesar. Foto: MMC RTV SLO
Kresalova zatrjuje, da o pozivu Janši ni vedela ničesar. Foto: MMC RTV SLO
Janševa poroka
Kot je zatrdil Janša, poroka ni bila varovana. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Janez Janša meni, da gre za sistematično šikaniranje. Foto: MMC RTV SLO
Inšpektorica ob funkcijo

Kot je znano, je Janša poziv prejel že dva dneva po poroki, v njem pa je pisalo, da naj bi to nalogo opravljala družba, ki za zasebno varovanje nima licence. Janša je uslužbenki inšpektorata Tadeji Savnik Ivanuša, ki je poziv podpisala, že odgovoril, da njegova poroka v Drežnici sploh ni bila varovana, obenem pa jo je prosil, da mu posreduje ime naročnika ali vira lažne obtožbe.

Kot je pojasnila Kresalova, bo Rokvičeva razrešena s prvim septembrom, in sicer zaradi nejasno postavljenih prioritet inšpektorata, kar se je pokazalo v delovanju inšpektorata v zadnjem obdobju.

Kresal: Zadeva zelo nenavadna
Kot je še povedala, je za omenjeni poziv izvedela iz medijev, pri čemer zanj ni vedela ne ona sama ne njeni ožji sodelavci. "Ker se mi je zadeva zdela skrajno nenavadna, sem zjutraj zahtevala preverjanje vseh dejstev," je pojasnila.

Poudarila je še, da postopek ne teče zoper predsednika SDS-a Janeza Janšo, ampak zoper družbo za zasebno varovanje, ki naj ne bi imela licence. Postopek je bil, kot je dejala, sprožen po uradni dolžnosti na podlagi poročil medijev, sicer pa sam Janša v dopisu ni bil obtožen ničesar.

"Strogo pravno gledano inšpektorat torej ni prekoračil svojih pooblastil pri nadzoru nad zasebnim varovanjem. Kljub temu pa menim, da je treba takšno zadevo in tak dogodek ocenjevati tudi s stališča strokovnosti, prioritet, sorazmernosti in seveda tudi življenjskosti," je dejala.

Rokvič: O varnostnikih poročali mediji
Na novico se je že odzvala Rokvičeva, ki je prav tako poudarila, da postopek ni bil uperjen proti Janši, temveč so mu dopis poslali le zaradi preverjanja dejstev. Svojo razrešitev je komentirala z besedami, da gre za zakonito pravico ministrice. Na vprašanje, ali se je po njenem Kresalova odločila za to, ker se je zbala političnih posledic, pa je odgovorila, da tega ne želi komentirati, ne verjame pa, da se je.

Kot je še povedala, so postopek začeli, ker so nekateri mediji poročali, da so bili na poroki varnostniki, ki so grobo ravnali z novinarji. Za katero družbo za varovanje naj bi šlo, ni želela povedati.

Kot je še dejala, odgovora, ki naj bi ga Janša že poslal, še niso prejeli.

Janša: Oblast šikanira opozicijo
Predsednik SDS-a Janez Janša pa v zvezi s tem zatrjuje, da ne gre za posamičen dogodek, ampak za niz dogodkov v zadnjih dneh in tednih, saj se oblast po njegovih besedah namesto z gospodarsko krizo in resnim gospodarskim kriminalom ukvarja s šikaniranjem opozicije. Kot je še dejal, ne ve, ali bo za sporno ravnanje odgovarjala prava oseba, saj dopisa ni podpisala inšpektorica, ki bo razrešena.

Kot je dodal, "praktično ne mine dan, da ne bi jaz ali pa kakšen drug član moje bivše vlade dobil kazensko ovadbo, dopis policije, obtožnico ali kakšen drug pozdrav od raznih organov oblasti, informacijske pooblaščenke, Kosove komisije".

Inšpektorica ob funkcijo