Janez Janša je dejal, da je pobuda velike koalicije zanimiva. Foto: BoBo
Janez Janša je dejal, da je pobuda velike koalicije zanimiva. Foto: BoBo
Janša in Cerar zadržana glede sodelovanja

Janez Janša je na družabnem omrežju Twitter zapisal, da gre v pobudi za precej točno oceno stanja, a "se spodobi, da nanjo najprej vsebinsko odgovori oblastna stranka". Premier Miro Cerar pa se je na pobudo le kratko odzval ob današnjem obisku vlade v Pomurju.

Skupina posameznikov je namreč v torek na premierja Cerarja in predsednika SDS-a Janšo naslovila poziv k oblikovanju "kakovostne, ne nujno izključno strankarske ekipe", ki bo presegla medsebojne zamere in Slovenijo popeljala v smer, izbrano ob osamosvojitvi. "Dovolj je bilo drobnjakarskega pragmatizma in provincialne prepirljivosti," so zapisali v pobudi.

V pobudi tudi izpostavljajo, da je čas za "odgovorno, državniško politiko", kar lahko pokažeta SMC in SDS ter s tem izpolnita zgodovinsko odgovornost.

Poziv je podpisalo 15 posameznikov, med njimi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, nekdanji minister za izobraževanje Žiga Turk, dekan Fakultete za državne in evropske študije Matej Avbelj, nekdanja evropska poslanka Romana Jordan, nekdanji poslanec DL-ja Marko Pavlišič in ekonomist Egon Zakrajšek.

V društvu Alternativna akademija so pobudo za oblikovanje velike koalicije med SDS-om in SMC-jem ocenili kot nedostojno. Pobuda ni verodostojna že zaradi "narave podpisnikov", pa tudi njena vsebina je šibko utemeljena.

Janša in Cerar zadržana glede sodelovanja