Prvo srečanje ni prineslo dokončnega dogovora. Foto: BoBo
Prvo srečanje ni prineslo dokončnega dogovora. Foto: BoBo
Javnim uslužbencem državne obveznice?
Kako poplačati za 170 milijonov nesorazmerij?

Vladna stran sindikatom predlaga poravnavo obveznosti na podlagi zakona, Virant pa jim je predstavil nekaj že znanih možnosti: prejem obveznic, nakazilo sredstev za dodatno pokojninsko zavarovanje in obročno izplačilo.

Zdaj naj bi se pogovarjali le še o rokih oz. obrokih izplačila. Podrobnosti sicer niso znane, a prvi obrok naj bi bil po vladnih predvidevanjih izplačan v januarju 2015, je Virant pojasnil po sestanku. Pozitivnega stališča sindikalne strani za zdaj po ministrovih besedah še ni. Pogovore bodo nadaljevali 4. novembra.
Denarja ni
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je po sestanku povedal, da med sindikati ni bilo tako rekoč nobene pripravljenosti za možnosti, ki jim jih je predstavil minister. "Jasno je, da vsi pričakujemo izplačilo takoj," je dodal. A sodeč po ministrovih besedah, tega ni pričakovati, saj "v letošnjem letu proračunska realnost večjih izplačil žal ne dopušča".

Po Štrukljevih besedah v tem trenutku sindikalnega protipredloga ni in ga verjetno tudi čez dober teden ne bo. Po Štrukljevih besedah je minister sindikatom eksplicitno tudi zagotovil, da znižanja plač do konca leta 2014 ne bo in da se bo vlada na tej točki držala dogovora.

Bodo izplačila zadržali z zakonom?
Na vprašanje, ali bi bilo z zakonom mogoče zadržati zahteve za izvršbo, Virant odgovarja, da bi bilo po pravnih mnenjih, ki jih je do zdaj pridobil, to mogoče in ustavno dopustno. Zagotovil pa je, da se nikakor ne bodo odločili za nobeno zakonsko rešitev, ki bi povzročila novo pravno tveganje in bi lahko padla na ustavnem sodišču.

Z Virantom se ne strinja predsednik konfederacije Pergam Janez Posedi. "Vsekakor je problem pravne države, če nekdo misli z zakoni omejevati pravnomočne odločitve sodišča ali pa posegati v tekoče tožbe, ki so na sodiščih," je dejal ob odhodu s sestanka in dodal, da je tak pristop "skrajno čuden".

Predsednika Sindikata poklicnih gasilcev Slovenije Aleksandra Ogrizka so razjezile tudi navedbe, da bodo sindikati državo spravili na kolena, pri čemer je opozoril, da država sanira banke, "kjer je 300 milijonov mala malica".

Javnim uslužbencem državne obveznice?
Kako poplačati za 170 milijonov nesorazmerij?