Petanova komisija od NLB-ja pričakuje še več informacij o Ultri. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Petanova komisija od NLB-ja pričakuje še več informacij o Ultri. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Ultra
Znano je, da so preiskavo o ravnanju ministra in predsednika Zaresa sprožili zaradi suma Golobičevega izogibanja plačevanju davkov v Sloveniji ter suma klientelizma in koruptivnega ravnanja za pridobitev posojil in poslov za podjetja v skupini Ultra. Foto: MMC RTV SLO

Komisija, ki jo vodi Rudolf Petan, je na zaprti seji sklenila, da mora pridobiti osnovno različico poročila notranje preiskave v NLB-ju, ki se tiče uhajanja podatkov v zadevi Ultra, ker za zdaj razpolaga le s skrajšano različico, je po seji poudaril Petan. Pri tem je opozoril, da so tabele o kreditni izpostavljenosti Ultre, ki so prišle v javnost, v izvirni različici vsebovale tudi diagram lastniških povezav med različnimi podjetji v skupini Ultra ter stanje terjatev banke do njih.

Razširitev preiskave predlagala Zalokar Oražmova in Kozinc
Komisija po novem ne želi pridobiti le osnovne različice omenjenega poročila, temveč jo zanimajo tudi podatki o boniteti Ultre med sklepanjem kreditnih pogodb ter število in delež podjetij oz. kreditojemalcev pri NLB-ju, ki so bili lani izpostavljeni v skladu s kriteriji Banke Slovenija.

Za dodatna preiskovalna dejanja so se člani komisije odločili na predlog poslanke Zaresa Cvete Zalokar Oražem in Golobičevega odvetnika Mihe Kozinca.

Zaslišanih več kot 30 prič
Pojasnimo še, da se bodo zaslišanja o domnevni vlogi ministra za visoko šolstvo Golobiča pri kreditiranju Ultre končala 8. oz. 10. junija, ko bodo pred člane komisije vabljeni Irena Juvan z Inštituta za pravo, Aleksander Vozel iz NLB-ja, nekdanji predsednik nadzornega sveta NLB-ja Igor Marinšek, nekdanji predsednik uprave NLB-ja Marjan Kramar, predsednik komisije DZ-ja za nadzor javnih financ Andrej Vizjak in Miloš Urbanija iz Ultre.

Znano je, da so preiskavo o ravnanju ministra in predsednika Zaresa zaradi suma Golobičevega izogibanja plačevanju davkov v Sloveniji ter suma klientelizma in koruptivnega ravnanja za pridobitev posojil in poslov za podjetja v skupini Ultra. Komisija je zaslišanja začela izvajati februarja, skupaj pa naj bi njenim članom odgovarjalo več kot 30 prič. Prvi je bil zaslišan osumljenec Golobič, ki je preiskavo označil za poskus političnega obračunavanja z njim in s stranko Zares.