Parcelo, na kateri stoji ljubljanska psihiatrična klinika, je GURS ocenil na 6 milijonov evrov, država pa jo prodaja za 800.000 evrov. Foto: RTV SLO
Parcelo, na kateri stoji ljubljanska psihiatrična klinika, je GURS ocenil na 6 milijonov evrov, država pa jo prodaja za 800.000 evrov. Foto: RTV SLO
Habič Polona
V tem trenutku preglednega postopka prodaje ni, je zatrdila Simona Habič, predsednica društva Integriteta. Foto: MMC

V Zvezi civilnodružbenih organizacij Slovenije pozivajo protikorupcijsko komisijo, Računsko sodišče, Vrhovno državno tožilstvo RS in poslance, da si dejavno prizadevajo za zakonske in podzakonske predpise, ki bodo zagotovili odgovorno ravnanje s premoženjem države in lokalnih skupnosti.
Opozarjajo, da odlok o načrtu ravnanja s stvarnim premoženjem države za leto 2012 in vladna uredba o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti omogočata nepregledne postopke ravnanja s premoženjem države.
Kot je na novinarski konferenci povedala Julijana Bizjak Mlakar, je vsebina v odloku ponekod zavajajoča. Po njenem opozorilu so pri številnih stavbah z veliko tržno vrednostjo orientacijske vrednosti navedene prenizko, ponekod le desetino vrednosti, ki jo navaja Geodetska uprava (GURS).

Država prodaja, država kupuje
Opozorila je tudi, da pred uvrstitvijo objektov v načrt prodaje očitno ni bilo postopkov za ugotovitev morebitnih potreb po stavbah in zemljiščih znotraj javnega sektorja. Tako npr. ministrstvo za obrambo prodaja več stavb, ki bi bile primerne za dijaške in študentske domove ali za zdravstvo, je dejala.

"Kupci vnaprej dogovorjeni z ministrstvi"
Po njenih besedah jih skrbi tudi nepreglednost predvidenih prodaj z neposrednimi pogodbami, kjer so "kupci za prodajo že vnaprej dogovorjeni z ministrstvi". Poleg tega je po njenih besedah skrb vzbujajoča nepreglednost postopkov pri menjavah premoženja, saj so kupci že vnaprej dogovorjeni z ministrstvi in ni predvidenih postopkov dražb.

Po njenih besedah je sporno tudi, da ni meril in razlogov za neodplačne prenose lastninske pravice na nepremičnem premoženju države na občine in na pravne osebe. To omogoča politično korupcijo in druge vrste podkupovanja ter zlorabo javnega premoženja, meni.

"Transparentnega procesa ni"
Predsednica društva Integriteta Simona Habič je poudarila, da je pomembno, da je vsak posamezen postopek prodaje pregleden. "V tem trenutku transparentnega procesa ni," je dejala. "Pomembna so merila, po katerih se bo premoženje prodajalo, in nadzor nad izvedbo," je poudarila.

Sporen tudi državni holding
V Zvezi civilnodružbenih organizacij Slovenije kot spornega označujejo tudi predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu. "Cilj ni izboljšati upravljanje s premoženjem, temveč je cilj vlade ali finančnega ministrstva z zakonom krpati javne finance," je na novinarski konferenci dejal predsednik konfederacije sindikatov Pergam Janez Posedi.