Štrukelj je vztrajal, da se generalni sekretar Aleš Živkovič za zavajanje socialnih partnerjev opraviči. Foto: BoBo
Štrukelj je vztrajal, da se generalni sekretar Aleš Živkovič za zavajanje socialnih partnerjev opraviči. Foto: BoBo
upokojenci
Sindikat upokojencev Slovenije je v preteklih dneh prejel veliko pisnih in ustnih protestov svojih članic in članov zaradi vladnih ukrepov, zato so se odločili organizirati shod. Foto: BoBo
ZSSS
Na ZSSS-ju so napovedali tudi možnosti individualnih tožb. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Dom starostnikov
Rezi vse bolj skrbijo tudi upokojenci. Foto: MMC RTV SLO
ZSSS se zaradi regresov obrača na ustavno sodišče

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, ki zastopa 74.000 članic in članov sedmih reprezentativnih sindikatov v javnem sektorju, je zapustil pogajanja delovne skupine, ki usklajuje besedilo poglavja o javnih financah za sklenitev socialnega sporazuma, so v sporočilu za javnost zapisali v KSJS-ju.

Predstavniki ministrstva zavajali socialne partnerje?
Štrukelj je na sestanku ponovil očitek, da so prejšnji teden na pogajanjih o poglavju socialnega sporazuma predstavniki ministrstva za finance "grobo zavajali socialne partnerje, ko so trdili, da zakona o državnem holdingu ne morejo dati, ker se še piše".

"Šlo je za očitno laž, saj je minister za finance trdil, da je bil zakon celo javno objavljen med vladnimi gradivi," so navedli.

Štrukelj je zato vztrajal, da se generalni sekretar Aleš Živkovič za zavajanje opraviči. Ker je Živkovič opravičilo zavrnil, je predsednik KSJS-ja pogajanja zapustil.

MF: Ne moremo posredovati nedokončanega in neusklajenega predloga
Ministrstvo za finance je zavrnilo navedbe Štruklja. Pojasnili so, da so predstavniki ministrstva na pogajanjih pretekli teden pojasnili, da zakon o državnem holdingu še ni pripravljen, zato jim ga še ni mogoče posredovati.

Na ministrstvu bi pričakovali, da bodo predstavniki sindikatov razumeli, da vladni pogajalci predlogov zakonodaje ne morejo posredovati socialnim partnerjem, dokler ti niso dokončno pripravljeni in usklajeni na vladni ravni.

Poudarili so, da so gradivo do konca tedna vsebinsko dograjevali in ga nato posredovali v medresorsko usklajevanje. Javnosti bo po navedbah ministrstva dostopno, ko bo predlog zakona usklajen.

Vsi osnutki, ki so bili pripravljeni, preden je zakon šel v medresorsko usklajevanje, so bili zgolj delovne različice in nikakor ne dokončno besedilo, opozarjajo. Hkrati pa poudarjajo, da so "konstruktivnost do socialnih partnerjev" dokazali tudi s tem, da so v času priprave zakona upoštevali tudi mnenja in pomisleke sindikatov.

Sindikat z novo pobudo na ustavno sodišče
Tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenje je zahtevala ustavno presojo novele zakona o dodatnih intervencijskih ukrepih za leto 2012, s katero je določena višina regresa za letni dopust v družbah, v katerih ima država vsaj 25-odstotni lastniški delež. Po njihovem mnenju omenjena novela enostransko posega v kolektivne pogodbe in socialni dialog. Minimalna višina regresa je bila sicer z zakonom že pred tem določena z višino minimalne plače.

Ker je minimalna višina hkrati maksimalna višina regresa, tudi v podjetjih, ki denar za regres imajo, v ZSSS-ju menijo, da je vlada s tem "povozila kolektivne pogodbe in voljo socialnih partnerjev" ter kršila ustavo.

Država je z omenjeno novelo po mnenju Andreja Zorka posegla tudi v retroaktivno veljavo zakonov, saj so si v nekaterih družbah regres izplačali že pred samo uveljavitvijo novele. Zdaj pa se poraja vprašanje, ali bodo zaposleni morali ta denar vračati ali pa se jim bo odštel prihodnje leto ob izplačilu regresa, je dejal.

Če ne bo ustavno, bo kakšno drugo sodišče
Omenjena omejitev višine regresa je po mnenju Zorka protiustavna tudi zaradi njene nedoločnosti, saj je v zakonu navedeno, da velja, dokler ne bo dosežena 2,5-odstotna gospodarska rast.

"Nedoločnost predpisa pa zmanjšuje pravno varnost," je poudaril. Dodal je, da sprejemanje zakonov s poseganjem v socialni dialog in kolektivne pogodbe v celoti negira dosežke socialnega dialoga in pomen sindikatov.

Generalna sekretarka Sindikata delavcev prometa in zvez Cvetka Gliha je ob tem izrazila pričakovanje, da bo ustavno sodišče odločilo v korist zaposlenih. "Drugače se bomo odločili za individualne tožbe," je dejala.

Zaradi varčevalnega zakona bodo upokojenci organizirali shod
Z vlado oziroma njenimi ukrepi pa je vse bolj nezadovoljen tudi Sindikat upokojencev Slovenije, ki je v preteklih dneh prejel veliko pisnih in ustnih protestov svojih članic in članov. Menijo, da so ukrepi, jih je prinesel novi zakon, usmerjeni proti upokojencem, sindikat pa je že v času nastajanja tega zakona imel pripombe in predloge, ki pa niso bili upoštevani.

Zato so se v sindikatu odločili, da skupaj z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije, s katero so na ustavno sodišče že vložili predlog za ustavno presojo zakona, organizira tudi protestni shod vodstev sindikata proti tem ukrepom, "ki so močno materialno in moralno prizadeli velik del upokojencev", so sporočili iz ZSSS-ja.

Protest članic in članov sindikata upokojencev bo v torek, 10. julija, ob 9. uri pred vladnim poslopjem.

ZSSS se zaradi regresov obrača na ustavno sodišče