Klicev je bilo v sredo in v četrtek, ko so upokojencem poslali obvestilo z informacijo o znižanju pokojnine, in v petek, ko so pokojnine izplačali, skupno približno 4.800. Foto: BoBo
Klicev je bilo v sredo in v četrtek, ko so upokojencem poslali obvestilo z informacijo o znižanju pokojnine, in v petek, ko so pokojnine izplačali, skupno približno 4.800. Foto: BoBo
Upokojenci zaskrbljeni zaradi nižjih pokojnin
Veteranom manjše pokojnine

Približno 26.000 upokojencev je v petek po zakonu za uravnoteženje javnih financ prejelo nižje pokojnine. Gre za pokojnine, ki se v celoti ali delno izplačujejo iz proračuna in ne temeljijo na vplačanih socialnih prispevkih v Sloveniji.

Informacije po telefonski številki 01 47 45 692 daje 20 sodelavk in sodelavcev Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).

Komu vse so znižali pokojnino?
Med upokojenci, ki so se jim pokojnine znižale, je približno 8.000 tistih, ki so del delovne dobe delali v nekdanji Jugoslaviji - v podjetjih ali organizacijah, ki so imela sedež v drugih republikah SFRJ-ja - približno 7.500 je borcev NOB-ja, skoraj 4.000 je nekdanjih beguncev in internirancev ter 2.700 nekdanjih vojaških zavarovancev.

Nižje pokojnine je prejelo tudi 1.600 nekdanjih delavcev organov za notranje zadeve in zavodov za prestajanje kazni zapora, 1.300 upravičencev do upoštevanja aktivne vojaške službe v JLA in 240 prejemnikov izjemnih pokojnin.

Najvišja pokojnina omejena na 1.450 evrov
Pokojnine se znižujejo za različne zneske, najvišja proračunska pokojnina pa je v varčevalnem zakonu omejena na 1.450 evrov. Vlada je izračunala, da naj bi znižanje pokojnin prihranilo 17 milijonov evrov v proračunski blagajni, a lahko se zgodi, da bo zaradi nizkih zneskov kar nekaj upokojencev zdaj upravičenih do višjega dodatka, ki se prav tako izplačuje iz proračuna.

Zakon gre na ustavno sodišče
Sindikat upokojencev Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pa bo vložil pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti dela varčevalnega zakona, ki se nanaša na omejevanje pravice do letnega dodatka in na zniževanje pokojnin nekaterim skupinam upravičencev.

"Odzvali se bomo na nezadovoljstvo upokojencev, ki ji žuli zlasti znižanje pokojnin. Pri letnem dodatku bo zadeva bolj enostavna, pri znižanju pokojnin pa gre za več različnih primerov - od borcev do vojaških uslužbencev in policije," je povedal Miloš Mikolič.
Dosegli dogovor z veterani
Vsi veterani, ki so bili aktivni v vojni za Slovenijo, tudi prestopniki iz JLA, bodo ostali izvzeti iz zniževanja pokojnin, je po srečanju s predstavniki Zveze policijskih veteranskih društev Sever zatrdil minister za delo Andrej Vizjak.

Predstavniki policijskih veteranskih društev in minister Vizjak so se po poročanju TV Slovenija na današnjem sestanku uskladili. Kot zatrjuje Vizjak, bodo iz nižanja pokojnin izvzeti tudi tisti, ki so bili kdajkoli v JLA in so bili v času vojne za Slovenijo v stalni sestavi Teritorialne obrambe in policije.

Posameznik bo moral sicer sedaj vložiti ugovor na izračun pokojnine in priložiti dokazila o priznanju statusa vojnega veterana, ki jih v skladu z omenjenih zakonom izključuje iz znižanja pokojnin. Kot trdi Vizjak, jim bo Zpiz odvzeti delež pokojnin povrnil v čim krajšem času.

Upokojenci zaskrbljeni zaradi nižjih pokojnin
Veteranom manjše pokojnine