Na vladni razpis sta prispeli samo dve ponudbi in za 84.169,02 evra je bil izbran BMW 740 xDrive z dobrimi 230 kilovati (oziroma več kot 320 konjskimi močmi). Foto: Reuters
Na vladni razpis sta prispeli samo dve ponudbi in za 84.169,02 evra je bil izbran BMW 740 xDrive z dobrimi 230 kilovati (oziroma več kot 320 konjskimi močmi). Foto: Reuters
false
Po neuradnih, a potrjenih informacijah je zaradi zastarelosti in izrabljenosti vozil več funkcionarjev že ostalo na cesti, vladne "protokolarne ladje" pa so na servisu pogosteje kot v voznem stanju. Foto: BoBo
Vlada kupuje protokolarne avtomobile

"S tehničnimi zahtevami za vozilo ste več kot očitno že "izbrali" ponudnika vozila, in to je znamka BMW 7," je takoj po objavi vladnega naročila za novo vozilo Mira Cerarja zapisal eden izmed ponudnikov. Za zahtevano medosno razdaljo je bil denimo za osem milimetrov prekratek tudi klasični audi A8. In kot napovedano, je bil te dni tudi izbran BMW 7.

Komu je bil razpis pisan na kožo?
Nedvomno je vladni vozni park potreben prenove. Po neuradnih, a potrjenih informacijah je zaradi zastarelosti in izrabljenosti vozil več funkcionarjev že ostalo na cesti, vladne "protokolarne ladje" pa so na servisu pogosteje kot v voznem stanju. Bolj kot odločitev za nakup novih devetih protokolarnih vozil (osem poslovnih in eno višje poslovno), kot so poimenovali razpis, bodejo v oči zahteve in naročniki.

84 tisoč za novo Cerarjevo limuzino
Vlada je z dvema razpisoma iskala eno višje poslovno protokolarno vozilo in osem poslovnih. Za prvo so zahtevali praznotekalne pnevmatike, medosno razdaljo več kot 3.000 milimetrov in "ecofunkcijo" motorja za manjšo porabo goriva, s čimer so po opozorilih ponudnikov izločili tako rekoč večino konkurence. Vlada je v odgovoru na opozorila zapisala, da "lahko po predhodnem preverjanju" zahtevam zadosti več ponudnikov. Kljub temu sta prispeli samo dve in za 84.169,02 evra je bil izbran BMW 740 xDrive z dobrimi 230 kilovati (oziroma več kot 320 konjskimi močmi). Audi A8, ki so ga morali za razpis ponuditi v podaljšanji L-različici s ponudbeno ceno 141.337,26 evra, ni mogel biti konkurenčen.

Uporabljen le, ko bo policijski na popravilu?
Čeprav gre po neuradnih podatkih prav za novo službeno vozilo Mira Cerarja, so na vladi s pojasnili očitno načrtno nejasni. “Vozila za prevoz predsednika vlade zagotavlja policija, vendar imajo tudi oni zastarel vozni park, ki se pogosto kvari. Generalni sekretariat vlade bo zato za druge delovne obveznosti predsednika vlade dal na razpolago specialno protokolarno vozilo, ko bo to vozilo prosto, ker ne bo protokolarnih obveznosti, oziroma ko bo vozilo za prevoz predsednika vlade policije v popravilu.” Čeprav tega niso zapisali dobesedno, lahko razumemo, da ima po končanem razpisu predsednik vlade nov, že pred razpisom določen in morebiti tudi dogovorjeni avtomobil.

Predsednikov standard ni dovolj za urad za Slovence po svetu
Podobno zanimiv kot novi "Cerarjev" BMW pa je razpis za prvotno šest in nato razširjen na osem protokolarnih vozil poslovnega razreda. Še vedno zahtevajo močne motorje in "sedemstopenjski avtomatski menjalnik z možnostjo ročnega pretikanja", a nekoliko manjšo medosno razdaljo. Tudi ta izloča precej vozil. Tudi denimo škodo superb, ki jo je leta 2011 izbral (in nato zelo redko uporabljal) kot protokolarno vozilo urad predsednika republike Danila Turka za slabih štirideset tisoč evrov. Če je bila torej za predsednika države dovolj škoda superb, je za urad za Slovence po svetu premajhna.

Za uradnike izbirajo osem vozil audi A6 ali BMW 5
Zanje izbirajo med dvema ponudbama prav enakih dobaviteljev in znamk. Podjetje A-COSMOS ponuja vozilo znamke BMW 530d xDrive s prostornino motorja 2.993 ccm, PORSCHE Slovenija pa audi A6 TDI Q AUT s prostornino motorja 2.967 ccm. Oba v celoti izpolnjujeta zahteve, cene - ki bo odločila - pa niso želeli razkrti. Prav tako ne, kdo in kako je določil merila, ki so očitno izločila vse ponudnike z izjemo audija in BMW-ja.

Razpisni pogoji:

Za potrebe Protokol, pred. vlade 1

Gen. sekretariat vlade 5; MZZ 1; Min. za gosp. 1; Urad za Slovence po svetu 1

prostornina v ccmnad 2.900 ccm nad 2.900 ccm
moč motorja v KWnad 200 KW minimalno 160 kW
emisijski razred EURO 6 EURO 6
Izpust CO2 v g/kmpod 200 g/km pod 150 g/km
medosna razdalja nad 3.000 mm najmanj 2.900 mm
vrsta motorja dizelskidizelski
menjalnik

samodejni z možnostjo ročnega
pretikanja: 7- ali večstopenjski

samodejni z možnostjo ročnega
pretikanja: 7- ali večstopenjski

število sedežev55
število vrat44
pogonstalni štirikolesni pogon stalni štirikolesni pogon

Vlada kupuje protokolarne avtomobile