Se prometna varnost v Sloveniji slabša? So vzroki za nesreče morda v preblagi zakonodaji? Foto: MMC RTV SLO
Se prometna varnost v Sloveniji slabša? So vzroki za nesreče morda v preblagi zakonodaji? Foto: MMC RTV SLO

"Dejstvo pa je, da je zaradi spremenjenih pogojev zasega motornih vozil teh zasegov manj in posledično je manj povratnikov in manj tistih, ki vozijo brez vozniškega dovoljenja, odstranjenih s ceste. Kamor seveda takšni ne sodijo. Poleg tega je tudi manj pridržanih vinjenih voznikov," je v MMC-jevi spletni klepetalnici pojasnil Kapun. Ob tem je dodal, da so že pripravili predloge za strožjo zakonodajo na tem področju.


Pri vprašanju, kako divjake odvrniti od divjanja po cestah, je poudaril, da je represija le eden izmed ukrepov, ki izboljšajo prometno varnost. "V mislim imam ukrepe celotne družbe, vseh državnih organov, predvsem preventive in izobraževanja, ki lahko k temu pripomore bistveno več kot samo represija," meni Kapun.

Opozoril pa je na stalno manjšanje števila policijskega osebja. "Zato je potrebno z obstoječimi kadri zagotavljati ustrezno stanje prometne varnosti. To je seveda težje. Menim, da se policija s to nalogo ustrezno spopada. Bo pa potrebno v prihodnje več pozornosti nameniti nekaterim posodobitvam v delu policije, predvsem imam v mislih nadzor s tehničnimi sredstvi," je povedal.
A. Č.