Maša Kociper meni, da je SDS z imenovanjem Brezigarjeve dal karte na mizo. Foto: BoBo
Maša Kociper meni, da je SDS z imenovanjem Brezigarjeve dal karte na mizo. Foto: BoBo
Barbara Brezigar
Nad delom MNZ-ja bo skupaj z Gorenakom bedela Barbara Brezigar. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek

Po besedah Kociprove je bila Brezigarjeva med drugim kandidatka na predsedniških volitvah in kandidatka SDS-a na državnozborskih volitvah. Dodala je, da je Brezigarjeva slovenski javnosti poznana po svoji vlogi v aferi Depala vas, iz njenega mandata generalne državne tožilke pa ostajajo spomini na sporna vmešavanje v neodvisnost dela tožilcev.
Kociprova je zapisala še, da je jasno, da ima imenovanje Brezigarjeve na mesto državne sekretarke na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) le funkcijo vzpostavitve popolnega nadzora SDS-a nad delom generalnega državnega tožilca in nad delom tožilstva kot celote.

Tanko: Nikoli si nismo prizadevali za kaj takega
Stranka SDS si nikoli ni in si nikoli ne bo prizadevala za vzpostavitev nadzora nad delom tožilstva, pa je Kociprovi v sporočilu za javnost zapisal vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko. V SDS-u so prepričani, da tisti, ki delajo strokovno, odgovorno in pošteno, ne potrebujejo vzvodov upravljanja institucij nadzora in pregona.

Vlada se z imenovanjem Brezigarjeve drži koalicijske zaveze, da bo pri izbiri sodelavcev upoštevala strokovne kompetence, dobro poznavanje resorja in njihovo osebno integriteto, je zapisal. Dodal je še, da zaupajo v to, da bo vlada s pristojnimi ministri naredila vse, kar je v njeni pristojnosti, da bo državljankam in državljanom končno povrnila zaupanje v institucije pravne države.
Oglasili so se tudi z MNZ-ja, kjer pojasnjujejo, da "ministrstvo, minister ali državni sekretar nimajo nobenih pristojnosti za poseganje v samostojnost in neodvisnost državnih tožilcev pri odločanju v konkretnih zadevah".
Njihova pristojnost je s področja organizacije in statusa državnega tožilstva, pravosodnega nadzora nad poslovanjem državnega tožilstva, pravosodne uprave za področje državnega tožilstva in mednarodnega sodelovanja, ki se nanaša na državna tožilstva, so zapisali v odzivu.
Vlada je Brezigarjevo na mesto državne sekretarke na ministrstvu za notranje zadeve imenovala na četrtkovi seji. Na novinarski konferenci po seji vlade niso pojasnili, ali bo Brezigarjeva pristojna za določeno področje znotraj ministrstva, denimo za tožilstvo. Direktor urada vlade za komuniciranje Anže Logar je dejal le, da se bodo glede razdelitve področij verjetno dogovorili na ministrstvu.