Zgolj finančno popuščanje bržkone ne bo dovolj, dokler vlada vztraja pri dodatnih rezih, poudarjajo v sindikatih. Foto: BoBo
Zgolj finančno popuščanje bržkone ne bo dovolj, dokler vlada vztraja pri dodatnih rezih, poudarjajo v sindikatih. Foto: BoBo

Odgovor na ti vprašanji bo prinesel popoldanski krog pogajanj - tokrat odločilen. Zato bodo še pred srečanjem strategijo pilili tako sindikati kot tudi vlada in njena pogajalska skupina. Sta pa ministra Boris Koprivnikar in Dušan Mramor že sinoči vnovič sestankovala z Branimirjem Štrukljem in Dragom Ščernjavičem in iskala razumevanje sindikatov.

Razhajanja so očitna. Vlada poleg podaljšanja veljavnih znižanj plač, regresa in pokojninskih premij, finančno ocenjenih na 312 milijonov evrov, pričakuje za dodatnih 127 milijonov rezov. Sindikati bi se pogajali zgolj o prvem - torej podaljšanju ukrepov, a hkrati zahtevajo vsaj napredovanja. Čeprav minister Boris Koprivnikar pravi, da je za zdaj "predlog sindikalne strani kar precejšnje povečanje mase plač glede na letošnje leto, kar je seveda z vidika javnih financ nesprejemljivo", se bo do sindikalnega predloga dopoldne opredelila vlada, glede na sinočnji sestanek Mramorja Koprivnikarja, Štruklja in Ščernjaviča pa je še bolj verjetno, da bo pripravila nov, blažji predlog.

A zgolj finančno popuščanje najbrž ne bo dovolj, dokler vlada vztraja pri dodatnih rezih. Protivladni protestni shod pa je pred vrati in Ščernjavič ponavlja: "Protest je mogoče ustaviti, če bo vlada to umaknila, torej če ne bo posegla v plače, kot smo zahtevali."

V nasprotnem poti nazaj ne bo. Še najmanj za sindikate, ki od svojih stališč - torej podaljšanje znižanj "da", dodatni rezi "nikakor" - ne bodo mogli odstopiti. In kaj bi sledilo protestom?
"Iz protestov vemo, kaj nastane. /.../ Če bo vlada šla naprej z zakonom, ne da bi z nami bila usklajena, potem bomo najbrž morali pozvati na splošno stavko v javnem sektorju."

To je scenarij, ki ga še ne tri mesece stara vlada noče in ga bo - predpostavljamo - težko dovolila. Tudi zato, ker bi znižanje plač z zakonom lahko razklalo koalicijo.

Nika Benedik, Radio Slovenija