Konec junija bomo zaradi prilagajanja redu EU-ja znova dobili nove potne liste. Foto:
Konec junija bomo zaradi prilagajanja redu EU-ja znova dobili nove potne liste. Foto:
Nataša Pirc Musar
Mandat Pirc Musarjeve se začne 16. julija, trajal pa naj bi pet let. Foto: MMC RTV SLO
Tudi četrta obravnava zakona o policiji neuspešna

V državnem zboru so namreč sprejeli novelo zakona o potnih listinah. Kot je uvodoma povedala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, je uvedba biometričnih potnih listov potrebna zaradi uskladitve slovenskega pravnega reda s pravnim redom EU-ja. Ta namreč zahteva, da morajo članice uvesti biometrične potne liste najpozneje do 28. junija 2009.

O novih potnih listih smo že obširno poročali tukaj.

Novi potni listi se bodo od zdajšnjih ločevali po tem, da bodo dodatno vsebovali dva prstna odtisa, zapisana v biometrični obliki. Prstna odtisa bosta obvezna za vse razen za tiste, pri katerih odvzem prstnih odtisov iz zdravstvenih razlogov ni mogoč, in za otroke, mlajše od 12 let. Stali bodo 38 evrov.

Biometrični tudi novi obrazci za tujce?
Na rednem majskem zasedanju državnega zbora so poslanci sprejeli tudi novelo zakona o tujcih. Ta uvaja nov obrazec za dovoljenje za prebivanje državljanov tretjih držav, ki bo po novem vseboval podobo obraza in dva prstna odtisa zapisana kot biometrični podatek. Tudi ta sprememba naj bi bila potrebna zaradi uskladitve s pravnim redom Unije.

Poslanci pa so sprejeli tudi novelo zakona o zasebnem varovanju, ki med drugim na novo ureja začasni in stalni odvzem licence za zasebno varovanje. Kazni so zdaj nekoliko blažje. Gre za novelo zakona, na katero je državni svet aprila izglasoval veto. Zakon, ki je v veljavi zdaj, je družbam, ki varovanja ne opravljajo kot glavno dejavnost, onemogočal zasebno varovanje.

Pirc Musarjevi še en mandat
Nato so poslanci odločali o podelitvi novega mandata informacijski pooblaščenki Nataši Pirc Musar. Za je glasovalo 51 poslancev, proti pa jih je bilo 19. Pirc Musarjeva bo tako na čelu urada še en mandat. Njenemu imenovanju so sicer nasprotovali v poslanski skupini SDS, kjer ji očitali sporno delovanje v primeru t.i. diplomatske depeše in v postopku varuha konkurence proti trgovcem. Nasprotno so v koaliciji menili, da je dobra izbira.

Novele zakona o policiji poslanci niso obravnavali
Predsednik državnega zbora Pavle Gantar pa je prestavil obravnavo novele zakona o policiji, saj odbor za notranjo politiko še ni pripravil poročila. Dejal je, da bo obravnava opravljenja, ko bo pripravljeno poročilo odbora, najpozneje pa v torek, zadnji dan seje. Seja odbora je potekala med sejo parlamenta, glavna razprava pa je tekla okoli določila zakona , ki pravi, da sme policist uporabiti sredstva za vklepanje in vezanje, če je nevarnost, da se bo oseba upirala, samopoškodovala, izvedla napad ali pobegnila ali če je to potrebno zaradi varne izvedbe prijetja, privedbe ali pridržanja.

B. K./A. M.

Tudi četrta obravnava zakona o policiji neuspešna