Slovenija
Vili Kovačič
Pritožba ima 37 točk, a ključni argument je nedemokratičnost 90. člena ustave. Foto: BoBo
Vili Kovačič
Glavni vir financiranja drugega tira je bistvena pocenitev projekta z novo traso, je zatrdil Kovačič in izrazil upanje, da jim bo uspelo ta argument uveljaviti v javnosti. V tej luči je obžaloval, da se ga pri tem onemogoča in diskreditira s povezovanjem s stranko SDS. Foto: BoBo

Dodaj v

Kovačič v pritožbi na vrhovno sodišče izpostavil referendumski kvorum

Vladajočo politiko poziva, naj zakon o drugem tiru umakne
10. julij 2018 ob 14:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič v pritožbi na poročilo Državne volilne komisije (DVK) o izidu glasovanja na majskem ponovljenem referendumu izpostavlja nedemokratičnost ustavne ureditve o referendumskem kvorumu.

Kovačič računa, da bo Vrhovno sodišče RS-ja na podlagi pritožbe, ki jo je vložil v ponedeljek in v kateri ga tako kot že v pritožbi na poročilo o izidu prvega referendumskega glasovanja iz septembra lani zastopa odvetnica Lucija Ušaj, ugotovilo enako, kot je sam. Njegova ugotovitev je, da je bil ponovljeni referendum "še en poskus v enakih okoliščinah". Okoliščine so ostale nespremenjene, celo poslabšale so se, in če je tako, je rezultat enak ali slabši, je pred poslopjem sodišča zatrdil pobudnik referenduma.

Zadeva bo šla po njegovem mnenju naprej, Kovačič pa računa, da bodo vrhovni sodniki vprašanje tako kot prvič odstopili ustavnemu sodišču.

Ključni argument: Nedemokratičnost 90. člena Ustave
Pritožba ima sicer 37 točk, a ključni argument je nedemokratičnost 90. člena Ustave, ki ga je DZ v svežnju z vnosom fiskalnega pravila v ustavo spremenil leta 2013. Omenjeni člen opredeljuje t. i. referendumski kvorum oz. ureditev, ko je zakon na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev.

Kovačič s somišljeniki tej ureditvi nasprotuje. Na ponovljenem glasovanju je ravno zaradi tega pogoja zakon prestal referendumsko oviro, medtem ko bi bil na prvem glasovanju zakon na referendumu potrjen tudi brez kvoruma.

Po Kovačičevih besedah gre za širši problem Slovenije, saj takšnega omejevanja ni nikjer v Evropi, in nasprotovali mu bodo do konca, če bo treba tudi na Evropskem sodišču za človekove pravice.

90. člen v nasprotju s tretjim členom
Na vprašanje, kako lahko ustavno sodišče ugotovi neustavnost ustave, je skupaj s pravnim svetovalcem Gašperjem Ferjanom pojasnil, da lahko ustavno sodišče ustavni amandma izjemoma razveljavi, če nasprotuje temeljnim demokratičnim vrednotam ustavne ureditve.

Prepričana sta, da gre tokrat za tak primer. Kovačič je tako navedel, da je 90. člen v nasprotju s tretjim členom, ki govori, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo in je kot izhodišče nadrejeno drugim. Če ima v resnici oblast ljudstvo, potem ne sme biti omejevanja, je dodal Kovačič.

Kovačič si še enega referenduma ne želi
Na vprašanje, kaj se lahko iz njegove vnovične pritožbe izcimi, je Kovačič odgovoril, da ne želi še enega referenduma in je bil že proti majski ponovitvi. Še naprej poziva vladajočo politiko, naj zakon umakne.

Obstaja sicer možnost, da nova vladajoča koalicija, če se ji bo uspelo oblikovati, spremeni koncept projekta drugega tira in iz njega izloči tako projektno podjetje 2TDK kot sodelovanje Madžarske.

Kovačič glede tega pravi, da ni problem oblika financiranja, ampak je treba spremeniti traso. "Obstaja alternativa, ki pa očitno ne sme priti v javnost. Trikrat cenejša je, dvakrat hitrejša in brez škode za okolje," je prepričan. Večji del alternativne trase bi potekal ob obstoječem tiru.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
Churchill W.
# 10.07.2018 ob 14:37
Ah dej no, sem mislil da je s poletjem prišel tudi mir pred Vilijem ker ima delo na vrtičku!
Ni pravega poletja in ni miru pred Vilijem!
OMNIC
# 10.07.2018 ob 15:31
Razlog za ponovitev referenduma je bil čisto drugje - državljan je trdil, da ni imel enakih pogojev, saj da je vlada sofinancirala agitacijo za svoj lasten projekt.
Zdaj si izmišljuje neke druge razloge..... in tako naprej, od tod do večnosti.
P1X3L
# 10.07.2018 ob 15:36
Ta penzionist ma preveč časa ...
vranek
# 10.07.2018 ob 15:38
Ta osebek je splosno škodljiv in oduren. Resnicno! Ni zakona, ki me lahko pripravi, da nekoga takega, ne spostujem, ampak toleriram. Ni. In ga ne. Prezir! Prvovrsten druzbeni skodljivec!
Vongobongo
# 10.07.2018 ob 16:08
Tudi če izgubimo, ostaja možnost pritožbe na izid. Ta cirkus bomo vrteli do onemoglosti.
GorskiVodnik
# 10.07.2018 ob 16:02
Zgleda, da je Janša ugotovil, da nima resne šanse za PM in da bo še naprej v opoziciji, pa ga je angažiral, da bo še naprej nagajal.
neutrino
# 10.07.2018 ob 15:45
Tale je pa kot Luigi Cadorna na soški fronti. Če ne gre v deseto, pa probaj na enak način še v enajsto...
SamoRes
# 10.07.2018 ob 15:16
Poln k imam tega janšizma
runcajz
# 10.07.2018 ob 16:44
Predstava naj se nadaljuje ! je rekel Janez in Vili mu je pohlevno sledil.
Lucija mu seveda priliva olje na ogenj, saj ji bo kanilo nekaj cvenka v žep, pa še na TV jo bodo kazali. Posebej Bojan Požar jo ima rad na Faktor ali pa Fake televiziji za tiste, ki ne mislijo s svojimi možgani. Je prenaporno. Militi, namreč

Škoda da ta informatik ne zna niti osnov predstavljanja učinkov. Pravi, da obstaja alternativa 2. tiru, ki je trikrat cenejša? Ali to pomeni, da nam bo nekdo, le kdo, plačal 2 kratnik cene projekta ? Kljukec je hotel reči, da bi varianta ( po njegovem mnenju ) lahko stala le 1/ 3 cene projekta ! Citiram : Kovačič glede tega pravi, da ni problem oblika financiranja, ampak je treba spremeniti traso. "Obstaja alternativa, ki pa očitno ne sme priti v javnost. Trikrat cenejša je, dvakrat hitrejša in brez škode za okolje," je prepričan. Večji del alternativne trase bi potekal ob obstoječem tiru.
GUESS
# 10.07.2018 ob 16:24
Vongobongo - ja, točno tako je rekel, cirkus do onemoglosti. In vrli vrhovnjaki in ustavnjaki mu celo prisluhnejo?!
GUESS
# 10.07.2018 ob 15:05
Kolikor vem, je 90.člen veljal tudi PRED ponovljenim referendumom.
Ali ustavne pravice veljajo samo za nekatere in samo v določenih primerih?
Kaj pa moje ustavne pravice, da ne poslušam več teh neskončnih nebuloz?
Bom mar moral najeti vrlo odvetnico Šikovec Ušajevo (ki ima v FB "pristavek", da je preveč poštena, da bi bila res bogata), da mi priskrbi te moje ustavne in človekove pravice?
Figeto
# 10.07.2018 ob 15:50
Evo ga. Ojoj!
evaevi
# 10.07.2018 ob 19:07
Vili nas bo odrešil
ma kje so psihiatri, da odrešijo njega
cairns
# 10.07.2018 ob 17:01
Pritožba ima 37 točk, a ključni argument je nedemokratičnost 90. člena ustave.

Ta gospod ne bo zadovoljen do takrat, ko bo on sam lahko napisal ustavo in jo tudi uveljavil.

Verjetno pa bi se tudi potem pritožil zoper sebe.
rudes
# 10.07.2018 ob 17:14
To pa je spin, da on pa že ni bil za ponovitev referenduma.:-)))
Prvič ni imel enakih možnosti, drugič nedemokratično, naslednjič...?
qwertz
# 10.07.2018 ob 20:58
Eh.... po zatišju iz grma skoči Vili in poskrbi za zabavo. Če bo spet rabil podpise mu bo pa Janez priskočil na pomoč.
Tačka
# 10.07.2018 ob 18:31
ojoj, spet ima preganjavico ..
pa naj da drugo alternativo oni obskurni tv, da jo objavi tudi na netu ... in zakaj je ne da ? z vsemi izračuni in podpisanimi strokovnjaki, ki so mu jo pripravili .. tako ekonomsko kot "gradbeno",,,
QUENDI
# 10.07.2018 ob 17:46
....ko se bodo neuspešne pritožbe na vsemogoče instance - razen božje......zaključile, mu bo treba izstavit račun tako kot je v navadi da stroške nosi.......pravzaprav..... ali obstaja ustavna kategorija - pravica da posameznik ne povzroča stroškov vsem davkoplačevalcem in državljanom......
Vongobongo
# 10.07.2018 ob 16:51
runcajz

"Obstaja alternativa, ki pa očitno ne sme priti v javnost. Trikrat cenejša je, dvakrat hitrejša in brez škode za okolje,"

Niti on nebo podal alternative javnosti , zanimivo ;)
Vongobongo
# 10.07.2018 ob 16:06
A je res bil proti majski ponovitvi referenduma???
Pohojen
# 11.07.2018 ob 04:36
Gkrosl 22:33
Kvorum je pomoč tistim, ki niso proti zakonu, saj jim
sploh ni treba iti na take referendume.
Če je parlament, izvoljen od velike večine, izglasoval
nek zakon, ne more ga en človek (niti Državni svet)
razveljaviti. Namreč, brez kvoruma bi lahko en sam
volivec prišel na referendum in glasoval proti zakonu.
Ali lahko sprožim referendum proti Viliju Kovačiču?
Pravice enega človeka ne smejo nikoli več presegati
pravic večine. Kaj ni dovolj že zaščita kraje, ki se ne
da dokazovati, ker je kraja idealno izpeljana?
Samotna Duša
# 10.07.2018 ob 18:37
Kdo od pristojnih bo ustavil ostarelega Vilija Kovačiča? Vili ni normalen, pa se dela norca iz države Republike Slovenije, iz državljanov in državljank, iz volivcev in volivk naše podalpske deželice. Marsikdo je pozabil, zakaj so za referendume uvedli kvorum! Udeležba je bila nizka in zaradi peščice so referendumi padali. In to o mnogo bolj pomembnih zadevah!
Kaj smo že res "vsi smo že malo zmešani," kot mi je napisala sorodnica...
cairns
# 10.07.2018 ob 17:04
Prepričana sta, da gre tokrat za tak primer. Kovačič je tako navedel, da je 90. člen v nasprotju s tretjim členom, ki govori, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo in je kot izhodišče nadrejeno drugim.

Piše pa tudi da ljudstvo izvršuje oblast preko izvoljenih predstavnikov.

Tipično za njega.
Vongobongo
# 10.07.2018 ob 16:54
k500

Odlicen clanek si podal , popolnoma nic nisem zvedu iz njega . A nam k nismo naroceni podas se sredino in konc clanka , pls ;)
TinTin
# 10.07.2018 ob 21:45
Sam naj placa vse nadaljne stroske! Jaz, kot davkoplacevalec ne! Jaz ne!!!
Franc Toporis
# 12.07.2018 ob 11:16
Dosti imamo že tega Kovačiča...
johan1
# 12.07.2018 ob 10:14
Dajte nam že mir s temi kovačiči. Ne vem kaj se novinarji sploh ukvarjate s takimi osebki.
Razen če tudi vi niste polit-motivirani?
maja kibira
# 12.07.2018 ob 08:48
A temu tipu res ni nic jasno ?
Vongobongo
# 10.07.2018 ob 20:28
SonceSije

Hvala za trud , sam tvoja povezava ne dela. Najbrz je prevec presledkov ;)
kapljač
# 12.07.2018 ob 09:43
Se pritožuje, da ga ne pozabimo!
GorskiVodnik
# 10.07.2018 ob 16:03
Pardon, pravkar sem brskal po angleških medijih. Moral bi zapisati po naše PV.
gorenc007
# 11.07.2018 ob 06:45
dokler bo v sloveniji vladala rustikalna oblast, ne bo nič boljše..........
stari maček
# 10.07.2018 ob 15:44
Trikrat cenejša,kasneje pa aneks na aneks podražitve,ne nas vleči za nos.
Gašper Ferjan
# 10.07.2018 ob 19:58
Odgovor na komentar: "Razlog za ponovitev referenduma je bil čisto drugje - državljan je trdil, da ni imel enakih pogojev, saj da je vlada sofinancirala agitacijo za svoj lasten projekt.
Zdaj si izmišljuje neke druge razloge..... in tako naprej, od tod do večnosti." Tudi sedaj je z 90. členom Ustave kršeno načelo enakih možnosti, poleg tega finančno gledano še vedno ni vlada zagotovila enakih pogojev, saj je agitirala preko državnega vpliva na TDK z davkoplačevalskimi sredstvi enako kot prej. Toliko. Daleč je do poštene tekme, a se da počasi priti tja. Res pa je, da se Cerar ne bi potem tako smejal in bil koruptiven, kot mu dopuščate danes tu in zdaj.
SonceSije
# 10.07.2018 ob 19:20
@Vongobongo

Prvi aneks na drugem tiru (drugi tir že pred začetkom za 1,3 milijona dražji):
https:// media.klipingmap.com/pdf/view?filePath=2
018/07/05/ecfff907-df81-41fc-8824-f02b23b74d5d&language=sl&topicGr
oupId=c5dd0ca4-4951-3cd3-915a-3de7993042f7&showHighlights=true&
;purpose=2&summaryType=auto_generate
d
stari maček
# 10.07.2018 ob 15:40
Teš 6 je bil na samem začetku dražji,prikazali panižjo ceno,samo,da se je gradnja začela,sedaj je prikazana realna vrednost,da ne pride pozneje enako kot Teš 6.
gkrosl
# 10.07.2018 ob 22:33

Warbird
# 10.07.2018 ob 18:58
Prijavi neprimerno vsebino
Hja, to jaz ze cel cas govorim da je ta omejitev brezveze, ker na referendum bo sel zainteresiran del javnosti in odlocil kakor bo, kdor ne da glasu pomeni da mu je vseeno !


Imaš prav. Kdor ni šel na referendum, se nima kaj pritoževati. Kvorum je neumnost, ker če ti ni vseeno, greš in rečeš da, ali ne.
Warbird
# 10.07.2018 ob 18:58
Hja, to jaz ze cel cas govorim da je ta omejitev brezveze, ker na referendum bo sel zainteresiran del javnosti in odlocil kakor bo, kdor ne da glasu pomeni da mu je vseeno !
k500
# 10.07.2018 ob 16:39
odvisno kaj vam je ljubše, referendum, pa nov aneks pri drugem tiru.

če so izposlovali aneks še predno se je pričelo graditi, bo do še kakšen aneks izposlovali.
po parih aneksih, se bo pa spet jokalo, oooojjjjj koliko nas stane ta drugi tir.
polenta
# 10.07.2018 ob 16:02
heroj
SonceSije
# 10.07.2018 ob 15:05
ko bi bilo vsaj več takih, ki se borijo za državo in državljane...
mogoče pa le dobimo preferenčni glas na volitvah in odpoklic poslancev s strani državljanov...
pobrisan
# 10.07.2018 ob 14:36
Kovačič je imel prav. Že pri izvlečnem tiru se je z aneksi investicija podražila za 25%. Videli smo kako se je financirala slovita maketa. Videli smo TEŠ 6. Pa še dosti drugih projektov.
hehet
# 10.07.2018 ob 14:42
Državljan K je simbol boja poštenih Slovencev zoper tiransko oblast in sile kontinuitete.
Kazalo