Boris Štefanec je na tiskovni konferenci predstavil prenovljeno aplikacijo Supervizorja. Foto: BoBo
Boris Štefanec je na tiskovni konferenci predstavil prenovljeno aplikacijo Supervizorja. Foto: BoBo
Komisija za preprečevanje korupcije
Zaključno poročilo o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank, ki je bilo objavljeno januarja 2013, je namreč vrhovno sodišče odpravilo v delu, ki se nanaša na Janšo. Foto: BoBo
KPK bo ponovila nadzor nad premoženjem Janše
KPK bo še enkrat preverjal Janšo
KPK znova nad premoženje Janeza Janše
KPK bo še nadzirala Janševo premoženjsko stanje

Ker prejšnje poročilo o premoženju Janše ne obstaja več, bo KPK ponovno izvedel postopek preverjanja. Pri tem bo upošteval ugotovitve vrhovnega sodišča, je sporočil predsednik komisije Boris Štefanec.

Komisija bo tako spet ugotavljala dejansko stanje premoženja predsednika SDS-a Janeza Janše. Če bodo potrebni popravki stanja, jih bo senat KPK-ja vključil in se ob vseh ugotovitvah odločil, kakšen bo dokončni sprejeti dokument.
KPK Janšev spis že ima in razpolaga z vsemi ustreznimi dokumenti, saj vrhovno sodišče ni izločilo nobene listine, je poudaril. Te dokumente bo pregledal in preveril senat. Morebitna najdena neskladja bo poskušal odpraviti tudi s pomočjo zavezanca, je pojasnjeval prvi mož KPK-ja. Ob tem bodo izločili listine iz časa pred marcem 2005 izločiti, saj ima KPK pristojnost le za preteklih deset let.

Nato bo senat sprejel končni dokument. Če bo šlo le za ugotovitev stanja po členih zakona od 41. do 45., potem ga zavezancu ne bodo pošiljali v izjasnitev. Če bo šlo za sklepno poročilo v skladu s 13. členom zakona, pa bo Janša osnutek končnega poročila prejel vnaprej, je povedal Štefanec.

Ker bo treba "nekatere stvari izločiti, nekatere preveriti", Štefanec datuma sprejemanja novega poročila ne napoveduje. Obstaja možnost, da bi bilo pripravljeno do počitnic, tudi zaradi javnega interesa in interesa vseh udeležencev, a Štefanec nič ne obljublja.

Podoben scenarij pričakuje pri Jankoviću
Na novinarsko vprašanje je komentiral tudi del zaključnega poročila prejšnjega senata KPK-ja, ki se nanaša na predsednika Pozitivne Slovenije ter župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića. Štefanec ne vidi razlike med tem, kako je prejšnji senat postopek vodil za Janšo ter za Jankovića, zato bi bil presenečen, če bi se vrhovno sodišče v Jankovićevem primeru odločilo drugače."Pri tem se ne spuščam v okoliščine in dejstva," je še dodal.
Tudi zato je KPK s svoje spletne strani že odstranil tako celotno poročilo kot vse zvočne zapise zaslišanj.
Poročilo KPK-ja je pred dvema letoma povzročilo padec Janševe vlade. Komisijo je v času objave poročila vodil sedanji pravosodni minister Goran Klemenčič, zato je bilo v teh dned slišati več pozivov k njegovemu odstopu, izključena ni niti možnost interpelacije.

Janša se je odzval prek Twitterja:

Oglasil se je tudi vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko, ki opozarja, da je "trajno in sistematično ukvarjanje institucij z Janezom Janšo zapovedano. Je tudi predpogoj za karierno napredovanje aparatčikov".

Nekdanji predsednik KPK-ja Klemenčič pa odločitve novega senata ne želi komentirati. So pa vsi trije nekdanji člani senata KPK-ja že pred časom v skupnem sporočilu navedli, da lahko zdajšnji senat postopke ponovi.

V strankah skopi z odzivi
V ostalih političnih strankah so se za Slovensko tiskovno agencijo le skopo odzvali na odločitev komisije. Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša pravi, da pri nadzoru verjetno ne bodo prišli do drugačnih ugotovitev kot protikorupcijska komisija v prejšnji sestavi. Imajo pa sedaj eno izkušnjo sodišča več in bodo pri svojem delu verjetno toliko bolj pozorni.

Tudi namestnica vodje poslanske skupine SMC-ja Lilijana Kozlovič je spomnila, da je šlo "za razveljavitev iz procesnih razlogov, še vedno pa je ostala odprta vsebina". Po njenih besedah je prav, da se vprašanje, ali je javni funkcionar ravnal koruptivno, razčisti.

SD-ja odločitev KPK-ja ne preseneča, saj vrhovno sodišče ni presojalo o vsebini poročila glede Janševega premoženja, temveč je ugotovilo napake pri samem postopku. "Menimo, da je v luči različnih interpretacij tega poročila prav, da se nadzor nadaljuje tako, da v prihodnje glede poročila ne bo nikakršnih nejasnosti več," so dodali.

Namestnik vodje poslanske skupine ZL-ja Matej T. Vatovec meni, da komisija odraža to, kar bi morala početi. Nadzor nad politiki in javnimi funkcionarji bi moral po njegovem mnenju teči nenehno, saj je to osnovno poslanstvo komisije.

Tudi vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer pravi zgolj: "Pričakovano." Iz NSi pa so za STA sporočili le, da je KPK samostojna institucija, ki mora delovati v skladu z zakonodajo in svojimi pristojnostmi.

KPK bo ponovila nadzor nad premoženjem Janše
KPK bo še enkrat preverjal Janšo
KPK znova nad premoženje Janeza Janše
KPK bo še nadzirala Janševo premoženjsko stanje