Walter Wolf je zaradi zdravstvenih težav odšel v Kanado. Tokratne obravnave se je udeležil in podal svoj zagovor. Foto: BoBo
Walter Wolf je zaradi zdravstvenih težav odšel v Kanado. Tokratne obravnave se je udeležil in podal svoj zagovor. Foto: BoBo

To zgodbo je spletla ena druga tožilska roka in danes se ti fantje mučijo z nami in ne vedo, kako nam obesiti nekaj resnega, če pa vendar nič ni za obesiti.

Ivan Črnkovič
Anton Krkovič
Krkovič meni, da igra "glavno stransko vlogo" v procesu, za katerim "stoji štab v Murglah". Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Tožilstvo
Tožilec je večkrat vprašal Wolfa, ali je poskušal organizirati sestanek med Janšo in predstavniki Patrie. Ta je to zanikal. Ker so se vprašanja ponavljala, se je Wolf odločil, da ne bo več odgovarjal na vprašanja tožilstva. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Še vedno čakam, da izvem, česa sem obtožen. Če pa želite komentar - govori se po bifejih, da se je štab v Murglah obdal v črnino. Baje na nekem drogu visi bela zastava.

Tone Krkovič
Hans WolfgangRiedl
Riedl je pošiljal elektronska pisma in v njih omenjal sestanke med Wolfom, Janšo in predstavniki Patrie. Wolf to razlaga, da je Riedl pač prodajalec in bi za prodajo naredil veliko. Foto: MMC RTV SLO

V zagovoru je Wolf zavrnil vse očitke, da je pomagal pri posredovanju podkupnine: "Gre za bedarije. Nikomur nisem nič pomagal. Gre za konstrukt prejšnje državne tožilke, katere mož je bil član komunistično-teroristične morilske bande."

Tožilstvo je pozval, naj mu predloži dokaze za vse očitke na njegov račun. Očital jim je, da celoten proces poteka na podlagi indicev, in opomnil, da sta na podlagi indicev delovala Hitler in Stalin.

"Riedl bi za prodajo naredil veliko"
Zatrdil je, da je Janeza Janšo prvič videl na sodišču, da prej z njim ni nikoli spregovoril niti besede. Potrdil pa je, da se s Hansom Wolfgangom Riedlom poznata že 30 let in da z njim poslovno sodeluje. Povedal je, da se o Patrii ni nikoli pogovarjal z nikomer in da nima nič s tem, je pa potrdil, da je Riedlu predlagal Črnkovičevo podjetje Rotis za slovenskega zastopnika Patrie. Pojasnil je, da je Rotis predlagal zato, ker ni hotel, da bi zastopstvo dobilo "eno staro komunistično podjetje", ampak podjetje, ki dela dobro in kakovostno.

Po njegovih besedah imata njegovo in Riedlovo podjetje sklenjeno pogodbo, da dobi provizijo od vsakega posla, ki ga sklene Riedl, in zato je tudi dobil 4,2 odstotka provizije iz posla s Patrio. Ob tem je zanikal, da bi to bilo plačilo za njegovo posredovanje v tem poslu.

To, da je Riedl pošiljal elektronska pisma in v njih omenjal sestanke med Wolfom, Janšo in predstavniki Patrie, je po besedah Wolfa zgolj posledica tega, da je "Riedl pač prodajalec in bi za prodajo naredil veliko".

Na vprašanje, ali je poskušal organizirati sestanek med Janšo in predstavniki finskega podjetja, je odvrnil, da ne. Zanikal je tudi, da naj bi se v Mariboru v županovi hiši srečal z Janšo ali komer koli in da je organiziral sestanek na HSE-ju.

Wolf se je med pričanjem razburil
Ker mu je tožilec vprašanje o sestanku med Janšo in predstavniki Patrie zastavil večkrat, se je Wolf razburil in se odločil, da na vprašanja tožilstva ne bo več odgovarjal. Sodnica ga je pozvala, naj se umiri, če ne ga bo dala odstraniti iz dvorane.

Ko je Wolf nato odgovarjal na vprašanja sodnice, jo je tožilec prosil, ali lahko Wolfu predloži enega izmed dokaznih dokumentov in ga povpraša o njem, a je sodnica zavrnila prošnjo z razlago, da ne bo opravljala njihovega dela.

Tožilstvo je sodnica že pred tem pozvala, da mora biti bolje pripravljeno na obravnavo. Vprašanja tožilca Andreja Ferlinca in njegovega pomočnika naj bi bila namreč premalo konkretizirana, pri sklicevanju na spise iz dokaznega gradiva pa praviloma nista navajala, kdo je komu pošiljal kakšno sporočilo in kdaj.

"Ne bom rekel, da je čisto nekvalitetno, ampak sami ste videli, kakšen način je. To je izguba časa za nas in za sodišče," je po obravnavi delo tožilstva komentiral Zagožnov odvetnik Boris Marčič. Janšev zagovornik Franci Matoz je izpostavil, da je procesno vodstvo v rokah sodnice ter da mora ona zagotoviti, da bo obravnava potekala nemoteno in da bodo vprašanja pomembna in smiselna.

Črnkovič: Cilj izmišljene zgodbe blamirati Janšo in mu vzeti še ene volitve
"Celotno pričanje danes ni niti z najmanjšim namigom ali pa izjavo kakor koli potrdilo moje krivde ali krivde vseh drugih. Upam, da se bo z izvolitvijo premierja Janše končal ta pritisk in da bo sojenje normalno, kot ga predvideva vsaka pravna država," pa je po obravnavi dejal Jože Zagožen.

"To so vse skupaj izmišljene zgodbe, ki so imele samo en cilj - blamirati Janšo in mu vzeti še ene volitve. Z vsakim zaslišanjem se stvari ponovno dokazujejo, da je moja resnica edina resnica to, kar je že Karl Erjavec govoril, da smo peljali enega najbolj poštenih velikih poslov v tej državi," pa je dejal Ivan Črnkovič, ki trdi, da so glede posla naredili "sceno" tisti, ki bi ga po dogovoru morali dobiti in so bili zato prizadeti, "kot fantički, ki nikoli ne izgubijo".

Na sojenju tudi Janša
Wolf se zaradi zdravstvenih težav nekaj zadnjih obravnav ni udeležil, saj je bil na zdravljenju v Kanadi, kjer so ga obiskali tudi predstavniki Interpola. Kanadski poslovnež avstrijsko-slovenskega rodu je bil iz glavnega postopka zaradi odsotnosti začasno izločen, zdaj pa so njegov postopek spet združili z glavnim. Tožilstvo pa je umaknilo zahtevo za njegov pripor.

Sojenja se je tokrat udeležil tudi Janez Janša. Kot je pred začetkom sojenja pojasnil njegov zagovornik Franci Matoz, mora biti tokrat v nasprotju s prejšnjimi obravnavami predsednik SDS-a Janez Janša navzoč zaradi zaslišanja obdolženca Wolfa. Na prejšnjih obravnavah je Janša odsotnost sicer opravičil zaradi "službene obveznosti pri iskanju rešitev za politično krizo v državi".
"Baje na nekem drogu visi bela zastava"
Soobdolženi brigadir Tone Krkovič je pred obravnavo takole komentiral sojenje in pričakovanja: "Še vedno čakam, da izvem, česa sem obtožen. Če pa želite komentar - govori se po bifejih, da se je štab v Murglah obdal v črnino. Baje na nekem drogu visi bela zastava."
S tem ko je Janša postal predsednik vlade, so po Krkovičevih besedah vsi razlogi za proces minili - Krkovič se "zaveda, da je on po navadi glavna stranska vloga in bi se lahko zadeva končala".

Na prostoru za priče Wolfova partnerica
Danes je pričala tudi Wolfova partnerica Edna Kernc, ki je med drugim dejala, da Wolf ne zna uporabljati elektronske pošte, zato komunicira prek njenega elektronskega naslova. Povedala je tudi, da sta Wolf in Zagožen prijatelja, da sta pred časom želela sodelovati pri nekem projektu, ki pa je padel v vodo.

Na prejšnji obravnavi je pričal nekdanji prvi mož Petrola Marko Kryžanowski, ki je pred Petrolom vodil AC-Intercar, konkurenta Rotisa za slovensko zastopstvo Patrie. Po zaslišanju je novinarjem dejal, da o podkupninah ne more govoriti, ker o tem ne ve nič.

Obenem je menil, da preveč stvari sloni na nekih namigovanjih in delnih informacijah. Dejal je, da je na obravnavi slišal malo neposrednih informacij in da ni nobenih dokumentov, ki bi jasno govorili o poslovnih odnosih in odločitvah.

Predvidoma sredi februarja bodo začeli zasliševati avstrijske priče.

Sojenje peterici poteka od 5. septembra
Sojenje peterici obtoženih - Janši, Krkoviču, Wolfu nekdanjemu prvemu možu HSE-ja Jožetu Zagožnu in direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču - se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov Patria.

To zgodbo je spletla ena druga tožilska roka in danes se ti fantje mučijo z nami in ne vedo, kako nam obesiti nekaj resnega, če pa vendar nič ni za obesiti.

Ivan Črnkovič

Še vedno čakam, da izvem, česa sem obtožen. Če pa želite komentar - govori se po bifejih, da se je štab v Murglah obdal v črnino. Baje na nekem drogu visi bela zastava.

Tone Krkovič