Odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija Ksenija Horvat Petrovčič zagotavlja, da s sankcijo proti novinarju Regionalnega centra RTVS Maribor Mateju Korošcu nima nič. Foto: MMC RTV SLO
Odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija Ksenija Horvat Petrovčič zagotavlja, da s sankcijo proti novinarju Regionalnega centra RTVS Maribor Mateju Korošcu nima nič. Foto: MMC RTV SLO
Polona Pivec
Odgovorna urednica informativnega programa Regionalnega centra Maribor Polona Pivec naj bi sankcije proti Korošcu sprejela po pogovoru s Ksenijo Petrovčič Horvat. Foto: Osebni arhiv
matej korošec novinar
Mariborski novinar Matej Korošec je bil deležen hudih sankcij zaradi komentiranja obiska premierke v Mariboru. Foto: MMC RTV SLO
Maribor po državno pomoč?

"Če sem pred leti ob obisku slovenskega premierja dejal, da ni povedal nič pametnega, lahko tokrat dodam, da ona ni povedala praktično ničesar, ne samo nič pametnega," so bile sporne besede novinarja Regionalnega centra RTVS Maribor Mateja Korošca v javljanju v živo v prispevku za TV Dnevnik ob obisku predsednice vlade Alenke Bratušek v štajerski prestolnici.

Kmalu zatem so se v medijih pojavile informacije, da naj bi bil Korošec zaradi svojega mnenjskega vložka v prispevku sankcioniran. Odgovorna urednica TV Maribor Polona Pivec naj bi mu izrekla šestmesečni suspenz in prepoved javljanj v živo v dnevnoinformativne oddaje TV Slovenija.

Pivčeva naj bi Korošca morala sankcionirati po opravljenem telefonskem pogovoru z odgovorno urednico informativnega programa RTVS Ksenijo Petrovčič Horvat. Vendar je pozneje za Večer pojasnila, da ne gre za šestmesečno prepoved javljanja v živo v informativnih oddajah, Korošec bo lahko še naprej vodil oddajo Dobro jutro in tudi brez šikaniranja delal kot novinar. Kratek čas se ne bo smel javljati v živo pri političnih temah, pri drugih pa se bo lahko.

Za sankcije proti Korošcu naj bi bili odgovorni v Mariboru
Odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija Ksenija Horvat Petrovčič je zagotovila, da s sankcijami proti Korošcu nima nič. Sicer ga je označila za neprofesionalnega ter povedala, da je mešal poročanje s komentarjem, a takšnega ukrepa, kot je doletel Korošca, ni zahtevala.

Hkrati je poudarila, da je novinarju Korošcu nadrejena odgovorna urednica informativnega programa Regionalnega centra Maribor Polona Pivec, zato je ona pravi naslova za vprašanja glede sankcij. Uradno ve samo to, da je Pivčeva Korošcu začasno prepovedala živo javljanje v informativne oddaje.

Pivčeva pa se po njenem pojasnilu za nobeno sankcijo ni odločila po skupnem pogovoru, saj ji ni nadrejena in tako nima nobene pristojnosti nad njenimi kadrovskimi odločitvami in ukrepi, temveč je Pivčeva enakopravna odgovorna urednica. Horvat Petrovčičeva je le zahtevala, da se mariborska urednica z njim pogovori o tem, kako se dela javljanja v živo, kakršno je bilo naročeno.

Novinarska združenja kritizirajo sankcije
Do sankcij so kritični tako v Društvu novinarjev Slovenije (DNS), v aktivu novinarjev Informativnega programa Televizije Slovenija, v novinarskih aktivih Radia Slovenija in informativnega programa Televizije Slovenija, v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) kot tudi predsednik novinarskih sindikatov RTVS Zoran Medved. Med drugim so menili, da je takšen ukrep pretiran.

V DNS so opozorili, da če vodstvo uredništva meni, da je novinar kršil poklicne standarde Radiotelevizije Slovenija (RTVS), da naj novinarji v živih javljanjih v osrednjo informativno oddajo ne podajajo vrednostnih sodb in komentarjev, bi to morali rešiti z notranjo strokovno komunikacijo.

Po njihovem mnenju je tako drastična sankcija nerazumljiva, saj do mešanja poročanja in komentiranja na RTVS prihaja tudi v mnogo drugih primerih. Kar očitno pomeni, da standardi niso argumentirano določeni.

"Problematičen je tudi kontekst kazni, ki je bila izrečena zaradi poročanja o političnem vrhu države, in skupaj z intenzivnostjo odziva vodstva uredništva odpira vprašanja o morebitnem političnem pritisku v tej zadevi, obenem pa zbuja dvom v neodvisno in avtonomno ravnanje vrha uredništva," so zapisali v DNS.

Horvatova: Kršenja novinarskega kodeksa ni bilo
Glede navedb, da do mešanja poročanja in komentiranja na RTVS prihaja tudi v mnogo drugih primerih, je odgovorna urednica informativnega programa povedala, da takšnih kršitev novinarskega kodeksa, kot je bil v tem primeru, v informativnem programu Televizije Slovenija ne zaznava.

Priznava, da občasno pride do kakšne napake, o kateri se nato pogovorijo. "Da bi pa govorili o kršenju novinarskega kodeksa kar počez, pa se mi zdi v tem trenutku ceneno obtoževanje, ki nima argumentov," je dejala. "To so resne stvari in bi prosila, če kdo govori o teh resnih stvareh, naj postreže z argumenti. Trenutno jih nimam," je dodala in zagotovila, da od PS ali premierkinega kabineta doslej ni dobila nobenega klica ne v zvezi z vklopom Korošca ne kakšnim novinarskim izdelkom ali pa programsko odločitvijo.

Na sankcije se odzvala tudi premierka
Premierka Alenka Bratušek je pojasnila, da je o sankcijah, ki so doletele Korošca zaradi načina poročanja o njenem obisku v Mariboru, zgolj prebrala v medijih. "Glede na vse, kar sem v nedeljo prebrala, pa je mogoče res šlo za malo preveč drastične ukrepe proti novinarju," je bilo zapisano v izjavi za medije.

Maribor po državno pomoč?