Janša je v 17-minutnem govoru obtožil medije za podpihovanje napadov na institucije. Foto: BoBo
Janša je v 17-minutnem govoru obtožil medije za podpihovanje napadov na institucije. Foto: BoBo

DNS-jeva ugotovitev se nanaša na govor premierja Janeza Janše na petkovem shodu Zbora za republiko, na katerem so po mnenju DNS-ja napadi na novinarje in medije prešli vsako mejo dobrega okusa.

"Medtem ko po celem svetu protestirajo pred bankami in borzami, so pri nas s kockami napadli mariborsko mestno hišo in organizirali tako imenovane ljudske vstaje pred parlamentom. Napade so najbolj podpihovali mediji, katerih program je do zadnje minute plačan s tovarišijskim kapitalom, večinoma tistim, ki manjka v državnih bankah," je dejal Janša.

DNS je na spletni strani zapisal, da gre za verbalno poniževanje novinarjev, kritičnih do vlade, ki je ne le nedostojno nosilca javne funkcije, ki za svoje delo odgovarja vsem državljanom, ampak skregano z vsako logiko.

V društvu poudarjajo, da če bi bili v ozadju medijev res stotine milijonov evrov kapitala, velika večina medijskih hiš ne bi zmanjševala stroškov prav na plečih novinarjev, ki jih premier vidi kot izpostavo tega istega kapitala.

DNS: Kritično novinarstvo je nujno za nadzor nad oblastjo
Kot opozarjajo v DNS-ju, je v državah z razvito demokratično tradicijo jasno, da je kritično novinarstvo eden od mehanizmov družbenega nadzora oblasti. Dolžnost novinarjev je razkrivanje dejstev, ki jih želijo nosilci oblasti prikriti. "Vse drugo je demagogija, namenjena sprevračanju pozornosti in iskanju notranjih sovražnikov, pri čemer ne bomo dopustili, da se to počne na hrbtih novinarjev, ki opravljajo svoje delo," navajajo v DNS-ju.

Janša je ob napadih na medije še dejal, da se je po grobih ocenah v preteklih letih iz državnih bank in državnih podjetij v "kapitalsko, medijsko, t. i. civilnodružbeno in politično zaledje tranzicijske levice prelilo med 200 in 500 milijoni evrov letno".