Vlada zagotavlja dodatnih 23,7 milijona evrov za prehrano dijakov in osnovnošolcev. Foto: MMC RTV SLO
Vlada zagotavlja dodatnih 23,7 milijona evrov za prehrano dijakov in osnovnošolcev. Foto: MMC RTV SLO
Subvencije za lačne otroke

Poslanci so v četrtek sprejeli proračun za prihodnji dve leti, ki zagotavlja dodatnih 23,7 milijona evrov za prehrano dijakov in osnovnošolcev. Varčevalni ukrepi so ukinili splošno subvencijo, zaradi katere je do subvencionirane prehrane upravičenih le 20 odstotkov osnovnošolcev in 12 odstotkov srednješolcev.

Ugotovili smo, da opravičil za pretresljiva pričevanja lačnih otrok že zdaj ne bi smelo biti, saj lahko subvencijo za prehrano pridobijo tudi tisti, katerih dohodki presegajo cenzus za dodelitev subvencije.

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport še ne vedo, ali bodo šolarjem in dijakom vrnili splošno subvencijo ali bodo le dvignili cenzus in tako povečali število upravičencev do subvencije. "S tem vračamo standard tovrstnih transferjev na čase pred Svetlikovo reformo tega področja in seveda tudi na čase pred Zakonom o uravnoteženju javnih financ," je povedal minister za izobraževanje, znanost kulturo in šport Žiga Turk.

Vendar ni razlogov, da lačni otroci v šoli ne bi dobili vsaj enega toplega obroka. Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev namreč določa, da lahko center za socialno delo poleg dohodkov družine izjemoma upošteva tudi izredne okoliščine, kot so dolgotrajna bolezen ali smrt v družini, nenadna izguba zaposlitve staršev in naravna ali kàka druga nesreča.

Izredno dodelitev subvencije lahko centru za socialno delo predlagajo starši ali šola. Ministrstvo je šole o tej možnosti nazadnje obvestilo konec novembra. "Dejansko se šolsko leto začne 1. 9. in takrat je bilo seveda treba pristopiti k vsem aktivnostim. Verjamem in mislim, da smo večino stisk, vsaj tistih, kjer so starši prišli v šolo, kjer so tudi svojo stisko bodisi razredniku, svetovalni službi, komur koli na šoli, rešili," pravi Tatjana Cesnik, ravnateljica Osnovne šole I. iz Murske Sobote.

A v Murski Soboti so stisko učencev reševali ob pomoči dobrodelnih organizacij. Zakaj ne ukrepajo v centrih za socialno delo, smo povprašali v Mariboru in dobili odgovor, da pri odločanju o subvenciji upoštevajo izključno cenzus.

"CSD nima možnosti odločati preko zakonske omejitve. Moram pa reči, da imajo starši tudi možnost, kadar gre za materialno ogroženost družine, zaprositi predvsem pri svetovalnih delavkah v OŠ za dodatno subvencijo, kadar občina to omogoča," je povedala Dajana Voh iz Centra za socialno delo Maribor.

Na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, kjer so pristojni za centre za socialno delo, pa menijo, da je ta razlaga preozka. "Možno je kljub preseganju cenzusa ob upoštevanju določenih okoliščin odmeriti pravico oz. ugotoviti pravico do šolske prehrane tudi otrokom, se pravi učencem in dijakom, ki cenzus presegajo. Na tej podlagi so že dodelili subvencijo približno stotim učencem in ni razloga, da je ne bi še kakšnemu," meni Davor Dominkuš z Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Tjaša Potisk, Televizija Slovenija

Subvencije za lačne otroke