Tudi letos se je staro leto poslovilo s pompom v obliki ognjemetov, ki so - za nekatere - okrasili, za druge pa onesnažili nebo. Foto: BoBo
Tudi letos se je staro leto poslovilo s pompom v obliki ognjemetov, ki so - za nekatere - okrasili, za druge pa onesnažili nebo. Foto: BoBo
Rudolf Maister
Med državnimi prazniki so tudi štirje, ki niso dela prosti dnevi, med njimi dan Rudolfa Maistra, ki ga zaznamujemo 23. novembra. Foto: RTV SLO
France Prešeren in Primož Trubar
Franceta Prešerna se bomo spomnili 8. februarja, Primoža Trubarja pa 8. junija. Trubarja bomo omenjali tudi 31. oktobra na dan reformacije. Foto: MMC RTV SLO
Mejni prehod med osamosvojitvijo
Mejnik za slovenski narod - 25. junij, dan državnosti. Foto: MMC RTV SLO
Novoletno drevesce
Leto se konča in začne - z novoletno jelko in darili. Foto: BoBo

Zakon o praznikih in dela prostih dneh v Republiki Sloveniji določa sedem državnih praznikov (novo leto in praznik dela praznujemo po dva dni), ko lahko ostanemo doma, in štiri, ki niso dela prosti dnevi. Poleg teh določa tudi šest drugih prostih dni (dva izmed teh sta vedno na nedeljo), ki so povezani z verskimi tradicijami. Letošnje leto se nam bo "odkupilo" za lansko "nesrečno datumsko naključje", ko je bilo dela prostih le osem dni, saj bomo lahko doma ostali kar dvanajstkrat.

Vsako leto, novo leto
V novo leto 2011 smo stopili v noči s sobote na nedeljo, že 2. januarja, ponedeljek pa bomo počivali na dela prost dan. Nato bomo lahko doma ostali 8. februarja, ko bomo s slovesnostmi zaznamovali slovenski kulturni praznik ali Prešernov dan. Marec bo minil brez prazničnih in dela prostih dni.

Prazniki in dela prosti dnevi v letu 2012:

.

1. in 2. januar - novo leto (nedelja in ponedeljek)

.

8. februar - Prešernov dan (sreda)

.

8. april - velikonočna nedelja

.

9. april - velikonočni ponedeljek

.

27. april - dan upora proti okupatorju (petek)

.

1. in 2. maj - praznik dela (torek in sreda)

.

27. maj - binkošti (vedno na nedeljo)

.

25. junij - dan državnosti (ponedeljek)

.

15. avgust - praznik Marijinega vnebovzetja (sreda)

.

31. oktober - dan reformacije (sreda)

.

1. november - dan spomina na mrtve (četrtek)

.

25. december - božič (torek)

.

26. december - dan samostojnosti in enotnosti (sreda)

.

Prazniki, ki niso dela prosti dnevi: dan Primoža Trubarja (8. junij), združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom (17. avgust), vrnitev Primorske k matični domovini (15. september), dan Rudolfa Maistra (23. november).

Pirhi, potica ...
V nedeljo, 8. aprila, bodo verniki praznovali velikonočno nedeljo, 9. aprila pa je dela prost dan, velikonočni ponedeljek, ki bo tudi letos minil v znamenju pirhov in velikonočne potice.

... in rdeči nageljni
27. april, ki bo letos na petek, bomo posvetili dnevu upora proti okupatorju, po "vikendu" in delovnem ponedeljku pa bomo v ponedeljek in torek, 1. in 2. maja, praznovali praznik dela. Konec maja, v nedeljo, 27., bodo verniki praznovali binkošti.

Ponosni na svojo državo
Skoraj mesec dni pozneje, 25. junija, bomo praznovali dan državnosti (ponedeljek), nato pa 15. avgusta dan Marijinega vnebovzetja (sreda), ki je prav tako dela prost dan. Septembra praznikov in dela prostih dni ne bo.

Spoštljiv spomin na reformatorje in umrle
V sredo, 31. oktobra, se bomo poklonili slovenskim reformatorjem, zaslužnim za prvo tiskano slovensko besedo, in zaznamovali dan reformacije, dan pozneje pa se bomo ob 1. novembru spomnili umrlih. Oba sta dela prosta dneva.

Leto se bo nato kmalu začelo znova bližati koncu in 25. decembra (torek) bomo znova praznovali božič, 26. decembra pa 22. obletnico samostojnosti slovenske države.

Praznično, toda na delovnem mestu ali v šolah
Zaznamovali bomo tudi štiri državne praznike, ki niso dela prosti dnevi. To so dan Primoža Trubarja (8. junij), dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom (17. avgust), dan vrnitve Primorske k matični domovini (15. september) in dan Rudolfa Maistra (23. november).

Kot se začne, tako se konča - vstop v 2013
Leto 2012 bo, kar se tiče prazničnih dni, dokaj radodarno, saj jih kar 12 "pade" na delovni dan. In še pogled v prihodnje leto. V novo leto 2013 bomo vstopili v noči s ponedeljka na torek.