Policisti se vozijo tudi po štiri ure na dan, poleg tega pa morajo oddelati še 12-urne izmene. Foto: BoBo
Policisti se vozijo tudi po štiri ure na dan, poleg tega pa morajo oddelati še 12-urne izmene. Foto: BoBo
Manj policijskih uprav ni zmanjšalo stroškov

Vodja območnega policijskega sindikata Postojna Jure Ocepek je na tiskovni konferenci pojasnil, da se mora zaradi ukinitve policijske uprave 70 policistov vsak dan voziti na delo v Koper, sedem pa v Ljubljano. V Postojni je ostala prazna stavba policijske uprave, ki je bila ob pomanjkljivem upravljanju v tem letu dni tudi poplavljena.

Projekt Libra tako po njegovem mnenju ni prinesel želenih prihrankov. Zato se sprašuje, kdo bo zdaj odgovarjal za neuspeli projekt, pri čemer opozarja, da so ob uvedbi sistema pristojni zatrjevali, da bo odgovornost nosilo vodstvo policije. "Z novim projektom, ki je v pripravi, bodo ugotavljali število presežnih delavcev v policiji. Tako bodo morali nekateri v pokoj, ob tem pa na terenu policistov primanjkuje," je dejal Ocepek.

12 ur službe, štiri ure vožnje na delo in z njega
To naj bi bilo še posebej opazno v poletnih mesecih, ko nekatere policiste iz policijskih postaj Postojna, Ilirska Bistrica in Cerknica premestijo na obalno območje, je še povedal Ocepek. Zaradi nadzora schengenske meje na območju nekdanje postojnske policijske uprave dela veliko policistov, ki se dnevno vozijo iz Maribora, s Ptuja in od drugod. Poleg 12-urnega delavnika imajo vsak dan tudi štiri ure vožnje, zdaj pa jim zmanjšujejo še potne stroške. Ocepek je povedal, da bo sprejeti dogovor o varčevalnih ukrepih potne stroške znižal toliko, da bodo komajda še pokrili ceno bencina.

Prihraniti bi se dalo pri novi stavbi združenega PU-ja
Vendar bi se po Ocepkovem mnenju dalo tudi veliko prihraniti. Tako je vodstvu policije svetoval, naj novo stavbo združene policijske uprave Koper zgradijo v Postojni, kjer je cena zemljišč veliko nižja kot na Obali, prostora v nekdanji postojnski vojašnici pa je veliko. V Kopru namreč iščejo novo lokacijo, saj je zdajšnja stavba neustrezna in premajhna. Njegovo zamisel podpira tudi postojnski župan Jernej Verbič, ki meni, da bi bila lokacija za stavbo policijske uprave Koper ustrezna, še posebej če bodo v prihodnosti s koprsko policijsko upravo združili še novogoriško.

Manj policijskih uprav ni zmanjšalo stroškov