Slovenija
Ekonomska fakulteta v Ljubljani se lahko pohvali z velikim uspehom. Foto: BoBo
VIDEO
Priznanje ekonomski fakulteti

Dodaj v

Ljubljanska ekonomska fakulteta z magistrskim programom IMB med najboljšimi

Financial Times z lestvico 100 najboljših programov na svetu s področja Master in Management
11. september 2018 ob 12:47
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Študijski program Poslovodenje in organizacija na Ekonomski fakulteti v Ljubljani je Financial Times uvrstil med sto najboljših magistrskih programov menedžmenta na svetu.

Elementi, ki vplivajo na razvrstitev, so program, učitelji, stiki s poslovno skupnostjo in internacionalizacijo, zaposljivost in plača diplomantov po zaključku študija in tri leta pozneje. Na ljubljanski ekonomski fakulteti so še posebej ponosni na dejstvo, da je program po merilu kakovosti glede na šolnino in dolžino študija prepoznan kot drugi najboljši izmed vseh fakultet na lestvici. To za fakulteto pomeni potrditev kakovosti in ugleda v poslovnem izobraževanju, diplomantom pa omogoča večjo prepoznavnost na mednarodnem trgu dela.

Program IMB je lani praznoval 25 let obstoja. Dolga leta se je razvijal pod vodstvom Janeza Prašnikarja. "Ko govorimo o študentih, je zame pomembno merilo – kaj so dobili za tisto, kar so vložili. Dobili so znanje, ki ga lahko uporabijo po napredovanju v svojem kariernem razvoju, dobili so možnost višjih plač," je povedal za TV Slovenija.

Polona Domadenik, ki program vodi od leta 2017, pa je ob tem poudarila, da "uvrstitev na lestvico prinaša ne le veliko čast, temveč tudi odgovornost do sedanje in vseh prihodnjih generacij diplomantov".

Program je v 25 letih končalo 774 študentov. Diplomanti programa med drugim danes predstavljajo ključne kadre v vodilnih slovenskih podjetjih, kot so Zavarovalnica Triglav, Gorenje, NLB, Mercator in Petrol, nekateri med njimi pa so zaposleni tudi v svetovnih multinacionalnih podjetjih, kot so Google, BMW in Adidas, so še zapisali na ekonomski fakulteti.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
2px_orbitala
# 11.09.2018 ob 14:03
Ekonomska fakulteta? Spada v top 3 skupaj s FDV in Upravno fakulteto.
diax
# 11.09.2018 ob 13:35
Zelo relativno tole...
diax
# 11.09.2018 ob 16:14
Čudno se mi zdi, da je potem toliko diplomiranih ekonomistov brezposelnih...
Celjan27
# 11.09.2018 ob 16:32
Diax:

Je ekonomska v ljubljani. In so ostale po Sloveniji. Za slednje velja, da tam lahko pades samo po stopnicah:)

Tezko metati vse ekonomiste v isti kos.
rokovnjac
# 11.09.2018 ob 14:03
In ima hkrati najnižjo povprečno plačo med 100 fakultetami na lestvici. Torej je tako visoko, ker je relativno poceni?
aljo16
# 11.09.2018 ob 13:22
In najbolša stvar med vsemi je da je povsod pogoj zaposlitve vsaj 3 leta izkusenj, kako bi jih dobil pa noben ne ve...
K_ris
# 11.09.2018 ob 13:19
@SpicyWeiner

Danes štejejo izkušnje ter znanje v praksi. Fakultetna izobrazba pa je vedno manj pomembna

Ali tudi za prvo službo štejejo izkušnje?
Nikolaj
# 11.09.2018 ob 16:36
Diplomanti programa med drugim danes predstavljajo ključne kadre v vodilnih slovenskih podjetjih, kot so Zavarovalnica Triglav, Gorenje, NLB, Mercator in Petrol,

Mercator smo izgubili in je hrvaški; ta firma je tudi zadolžena in njen delež na slovenskem trgu vztrajno pada.
NLB smo dokapitalizirali. To je bila banka tatov; nekateri ji pravijo bankomat.
Gorenje - nič posebnega.
Petrol - gre zgolj za nakup in prodajo naftnih derivatov; ni nikakršne dodatne vrednosti; vsak prekupčevalec zna kupiti zelenjavo po ceni 100 EUR in prodat za 200 EUR;
Zavarovanica Triglav - njen današnji položaj je posledica nekdanjega monopolnega položaja.

Zanimivo pa je, da nobena od naštetih družb nima nobenih podružnic na zahodu Evrope. Niso konkurenčni.
rubin
# 11.09.2018 ob 18:18
Pa pravnikov, družboslovcev itd. Tudi naravoslovcev je preveč za naše potrebe. Rabimo cevarje, električarje itd., vendar ponudba in povpraševanje ne zvišata ceno dela ker se zaposluje tujce za mizerijo, kravatarje pa ščiti zakon, kjer je vse vezano na stopnjo izobrazbe
rubin
# 11.09.2018 ob 18:15
Poglejte si prosta delovna mesta in moje delo in koliko se rabi teh ekonomistov..
runcajz
# 11.09.2018 ob 17:00
Kaj ko bi izobrazili še nekaj takšnih uspešnih in sposobnih menedžerjev še za naše domače potrebe, da nas ne bi posiljevali razni kvazi magistri ups " master-ji of art" in doktorji jambrekovskih fakultet .
Če so med 100 najboljšimi fakultetami na svetu ni vrag, da ne bi nekaj tistih študentov iz Slovenije ostalo kar doma in ne bi "pečalbarili" pri raznih tujih firmah!
RJSlo
# 11.09.2018 ob 18:57
Program je v 25 letih končalo 774 študentov. Diplomanti programa med drugim danes predstavljajo ključne kadre v vodilnih slovenskih podjetjih, kot so Zavarovalnica Triglav, Gorenje, NLB, Mercator in Petrol, nekateri med njimi pa so zaposleni tudi v svetovnih multinacionalnih podjetjih, kot so Google, BMW in Adidas, so še zapisali na ekonomski fakulteti.
------------------------------------------------------------
No ja. Najbolši ekonomisti na svetu. Ja, kdo je potem kradel? Pravniki? Zanimivo, d aiz multinacionalnih podjetij bolj poredko slišimo ali beremo, da so kakšnega slovenskega ekonomista odpustili iz npr. "kradel kot sraka" razlogov.

Zdaj pride na vrsto še FDV. Sicer ne vem koliko in komu bodo oni plačali za visoko uvrstitev na kakšni lestvici, toda ne dvomim, da jim ne bo uspelo. Malo je padlo zanimanje in to se šteje kot tuja investicija. Lahko tudi investicija v tujino. :)))
RJSlo
# 11.09.2018 ob 18:52
Ljubljanska ekonomska fakulteta z magistrskim programom IMB med najboljšimi
-------------------------------------------------
No ja. Pozabili ste napisati, da se za uvrstitev na lestvico plača. Za uvrstitev višje na lestvici še več plača. Podobno kot pri bonitetnih hišah.

DPD*, ki je spesnil ta članek, bi moral našteti znane slovenske osebe, ki so končale ta progam.
m72
# 11.09.2018 ob 17:14
"Ekonomska fakulteta? Spada v top 3 skupaj s FDV in Upravno fakulteto."

Drži. Ampak top of the top pa sta Ruplova in Jambrekova, za ne vem kakšne jake študije že.
runcajz
# 11.09.2018 ob 17:12
@rokovnjac
Najslabše plačani ?
Zato pa so prejemali dodatek za stalno pripravljenost oziroma čuječnost, kje se ogrebsti za kakšnega jurja € !

Glede na našteta podjetja v Sloveniji,ki jih zaposlujejo oziroma so jih , pa podatek : Gorenje prodano Kitajcem, NLB prodajamo, Mercator prodan Hrvatom, Petrol prodajamo ! Toliko o uspešnih menedžerjih , usposobljenih na EF pri Prašnikarju and comp.! O podobnih podvigih njihovih diplomantov pri Googlu, BMW in Adidasu zaenkrat še ni obvestil !
osservatore
# 11.09.2018 ob 16:54
@SpicyWeiner
11.09.2018 ob 13:04
Zgolj še en papir, s katerim si lahko samo rit obrišeš. Danes štejejo izkušnje ter znanje v praksi. Fakultetna izobrazba pa je vedno manj pomembna, ker ne gre v korak s časom, in še vedno deluje po principu, ki je bil zasnovan pred 100+ leti.


SpicyWeiner je težko bolan in leži na operacijski mizi. Če ga operirajo takoj bo umrl, operacija mu bo rešila življenje. K njemu pristopita dva kirurga, eden ima vse zakramente medicinske fakultete vključno s specializacijo, drugi pa je vaški vrač, ki operira po navdihu. Spicija vprašajo kakšno je njegova želja kateri od kirurgov naj ga operira. Kaj mislite kakšen je odgovor prestrašenega in bolanega SpicyWeiner-ja?? Sam uprašam tko iz radovednosti, hahahahaha.
Zoro27
# 11.09.2018 ob 15:47
Gorenje? Prodano Kitajcem.
Mercator? Ne me nasmejavat.
NLB? Koliko milijard smo jim dali?
Zoro27
# 11.09.2018 ob 15:44
Hm, le kam gredo vsi ti ekonomisti?
Glede na "uspehe" njihovih profesorjev na ministrskih položajih, mi nekaj v tej zgodbi ne štima.
hodulja
# 11.09.2018 ob 13:13
Ja SpicyWeiner, ti boš že vedel, zato pa si končal samo srednjo šolo in danes vlečeš 100k letno na podlagi izkušenj, ki delujejo po principu, ki niso bile zasnovane pred 100+ leti.
Robin Lood
# 12.09.2018 ob 07:52
No, je pa tudi en "plus" pri efju. Zaradi tako nizkega standarda minimalnega znanja, imaš ogromno časa za obšolske dejavnosti. Pa naj bo to delo, obšolske aktivnosti, ali pa kajenje marihuane. Za vse maš čas...
Robin Lood
# 12.09.2018 ob 07:47
Sem bil na EF, slabi programi, slabi profesorji... predmeti obstajajo zgolj zato, da ima nekdo službo...
borut-blas
# 12.09.2018 ob 04:09
uspeh te fakultete se jasno odraža v našem gospodarstvu ...
kako na sofisticiran način krasti bi se radi naučili tudi drugje po svetu, razumljivo da je fakuteta medanrodno cenjena
intelekt
# 11.09.2018 ob 20:34
@osservatore: SpicyWeiner je težko bolan in leži na operacijski mizi. Če ga operirajo takoj bo umrl, operacija mu bo rešila življenje. K njemu pristopita dva kirurga, eden ima vse zakramente medicinske fakultete vključno s specializacijo, drugi pa je vaški vrač, ki operira po navdihu. Spicija vprašajo kakšno je njegova želja kateri od kirurgov naj ga operira.

malo si zgrršil point ki ga je Spicy dal in ima kar prav, z dodatkom k_risovega komentarja glede prve oz. prvih zaposlitev. Ni govoril o šarlatanih ki delujejo 'po navdihu' ampak o pridobitvi znanj s prakso in izkušnjami.

Če bi simbolično postavil vprašanje ali bi želel da te operira nekdo ki je končal medicinsko fakulteto nato pa dvajset let delal kot natakar, brez izkušenj v svoji stroki ali pa nekdo ki sicer nima akademskih kvalifikacij ampak že 20 let deluje v zdravstvu in je (to se sicer v primeru kirurgije ne more zgoditi med ekonomisti pač) v zadnji treh letih dokazano uspešno opravil 20 takšnih posegov kot ga ti sedaj potrebuješ, je pa dilema drugačna, kaj misliš? Jaz vem komu bi v takem primeru jaz zaupal svoj poseg
ApolonDioniz13
# 11.09.2018 ob 15:04
Opažam, da se v SLO ne sme objaviti pozitivni novice.

Mogoče poslovna ideja: www.slabe-novice.com // Ob razmisleku...Saj to že imamo Slovenkse novice (najbolj prodajan dnevnik v SLO - to veliko pove) pa 24 ur, Akanalizator.

Kakorkoli, vidim, da tukaj komentirajo samo taki, ki so nekaj slišali, niso pa izkusili. Ah ah, preprosto...
Kozi03
# 11.09.2018 ob 14:59
Zaposljivost diplomantov iz te smeri je kar 76% po treh mesecih, medtem kot je pri najboljšem programu managementa 81%. Torej očitno fakultetna izobrazba pomeni nekaj.
PatakPajo30
# 11.09.2018 ob 15:15
Nergači, ne veste pa kolk so na EF delali za svoj brend šole. To pa ne veste, sam znate jamrat.

Prihajam EF, na magisterij, komaj čakam de mam vaš papir ne pa od teh posranih privat kao neki poslovnih fakultet.
vranek
# 11.09.2018 ob 14:08
Kaksen folk ste tu? A ne sme nic biti dobro? No, vsa resnica je, da vi verjetno dobrega nic niste dosegli in povedanega ne znate ovrednotiti. Drugace, vasega odnosa ni mogoce razumeti.
SpicyWeiner
# 11.09.2018 ob 13:04
Zgolj še en papir, s katerim si lahko samo rit obrišeš. Danes štejejo izkušnje ter znanje v praksi. Fakultetna izobrazba pa je vedno manj pomembna, ker ne gre v korak s časom, in še vedno deluje po principu, ki je bil zasnovan pred 100+ leti.
Kazalo